Вики, голям специалист си ти, браво
Но нещата не са толкова прости.... сега разбирам защо се провалям някакси... заради нашите! Ей го на... сега домъкна баща ми някакви сладки отнякъде и се изкуших нещо си да си лапна от тях
Може да издържа седмица примерно така, и след това да видя някъде нещо сладко и да ми се дояде... освен ако не заменя верно захарта с тия неща дето ми казвате. Ще взема да си изнамеря един малък хладилник и да го туря в моята си стая и там да си пъхам моите си лични храни, може пък да стане работата
Май много неща имам да набивам още в тъпата си глава, ужас направо
Абе, за колко време се преквалифицирахте... от всичкоядство към суровоядство
Реших да погледна дали наистина много се говори за захарта, и взех че попаднах ей на тази статия, която пък твърди обратното. Защо така се получава
Слуховете за вредата от захарта са силно преувеличени
0:00 27-06-2002
МАРИЯ АНТОНОВА
191 | 4 | 0 Коментирай
През последните трийсетина години производството на захар в света нарасна от 32 на 135 милиона тона. През това време върху нас се изля океан от предупреждения за
пакостите на "бялата смърт"
Наистина ли захарта е толкова вредна?
Въглехидратите (каквато е тя) доставят половината от общата енергия на човешкия организъм. Поради това, колкото и да се стараем да заменим малките бели кристалчета с плодове, не можем да задоволим нуждата от тях. Доказано е, че оптималният състав на
храната ни трябва да включва 50-70 процента въглехидрати
10 на сто от които се падат на захарта.
През 60-те години на миналия век битуваше мнението, че захарта "изгаря" витамин В1 (известен като тиамин). Продължителни експерименти, проведени от френски учени, обаче показаха, че само 23 от 10 560 изследвани мъже и жени
страдат от такъв тип авитаминоза
При това 23-мата са отявлени алкохолици.
Захарта е разпъвана на кръст и във връзка с атеросклерозата и инфаркта на миокарда. Но клинични изследвания, направени във Виена, Париж, Марсилия, Осака и Мелбърн, доказаха, че за тези заболявания трябва да се обвиняват най-вече
мазнините, съдържащи се в кръвта
алкохолът, стресът и никотинът.
"Бялата смърт" е атакувана и заради съпричастността й към затлъстяването. Да, ама не! Резултатите от скорошни експерименти на германски, датски и италиански химици и лекари сочат, че мазнините са виновни и за наднормените килца.
Традиционното обвинение
срещу захарта - че благодарение на нея страдаме от кариес на зъбите, също отпада. Работата е там, че зъбната повърхност е покрита със стъкловидна минерализирана тъкан - емайла. Разяждането на емайла се причинява от органични киселини, произвеждани от някои микроорганизми. В този случай
участието на "онези" кристалчета
е минимално, защото голяма част от нея се разлага на гликоза и захароза в тънките черва.
Неотдавна бяха опровергани и опасенията, че някои ракови клетки се хранят с основната съставка на захарта - захарозата. Руски учени установиха, че те предпочитат гликозата.
По всяка вероятност "бялата смърт"
ще се окаже невинна
и в други случаи. Нека изчакаме финала на експериментите.