Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: захар  (Прочетена 16600 пъти)

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
захар
« -: 01-05-2010, 11:54:28 »

Абе, в книгата на тоя Гълъбов за конспирацията на здравето... пишеше, че захарта била супер вредна и разни такива неща. Вярно ли е според вас това и защо досега никой не е говорил такова нещо? И ако е толкова вредна захарта, с какво тогава да си подсладим живота ???
Обичам да си правя сокове от лимон и да ги пия със захар, че така ми е вкусно.. само разредено с вода не ме кефи, с мед също не се получава хубав вкуса... с какво мога да си подсладя лимоновия сок друго ?
И наистина ли трябва изобщо да не се консумира захар, как мислите ???
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #1 -: 01-05-2010, 12:03:08 »

Цитат
Вярно ли е според вас това и защо досега никой не е говорил такова нещо?
Не мисля, че някой от тук присъстващите консумира захар. Не се говори, защото няма кой знае какъв смисъл да обсъждаш нещо добре познато.
Ето ти линк към една добра лекция:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1008.0
Мисля, че трябва първо доста да прочетеш, после да задаваш подобни въпроси. По принцип отговорът на въпроса защо е вредна захарта (и коя захар!) е доста научен, изобилстващ от биохимични формули и обяснения.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:захар
« Отговор #2 -: 01-05-2010, 12:14:29 »

Като изключим това къде ми се караш... благодаря за линка и обясненията :)
Но то и в на Гълъбов книгата имаше такива, на мен ми е по-интересно дали и другите не консумират захар. Щото аз за пръв път чувам такива работи. И освен мед какво друго може да си подсладиш работите... че нещо меда не ме кефи как се получава с лимоновия сок  :bleh
Знам, че трябва да чета повече.... ама за какво е тоя форум пък, стига мрънка :whistling2 - emotloader:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #3 -: 01-05-2010, 12:21:43 »

Цитат
Като изключим това къде ми се караш... благодаря за линка и обясненията
Не знам защо си останал с такова впечатление, но не ми беше целта да ти се карам.
Аз лично почти не консумирам захар от близо 9 години. От тогава не знам какво е хипоглекимия, а преди получавах доста често. Има толкова много естествени подсладители, че понякога се чудя защо сме почнали да консумираме рафинирана бяла захар. Мед, меласа, сироп от агаве, кленов сироп, стевия, лукума, рожкови...Китайците правят бонбони от сладник (сладък корен) - една доста популярна билка. Въобще всяка култура си има някакви подсладители.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:захар
« Отговор #4 -: 01-05-2010, 12:22:44 »

И Гълъбов, и всички други експерти, разбира се, говорят за рафинираната захар - тази, дето е в сладкишите, шоколада, тортите и цялата сладкарска промишленост, а напоследък се е набутала дори в продуктите, където съвсем не е необходима, като хляба например. Тя наистина не е естествен продукт и съвсем не е нужна, а пък камо ли незаменима. Захарта обаче може да бъде и в натурална та си форма - глюкоза, фруктоза, захароза и т.н. Има я в меда, плодовете (пресни и сушени), фурмите, самата тръстика (необработена), а в някои страни и под формата на агаве и кленов сироп  :Cherries :Appetit_4:.
Не смятам, че никой досега не е казвал такова нещо - по-скоро хората си повтарят "Вярно че е вредно, ама веднъж се живее". Малко банално, нали? ;)
Аз от години вече не консумирам рафинирана захар (освен в изключителни случаи - на рожден ден и т.н.) и въобще не ми прави впечатление  :). Всички топли напитки и други работи си подслаждам с мед и ми се струва, че по-хубаво става. А пък 2-3 шайби сушен ананас ми сладят повече и от шоколада и ми става едно благо  :Content_22:.
Дали е вярно това - ако организмът ти поотвикне малко от рафинираната захар, ще можеш по-лесно и обективно да прецениш как ти действа. Затова, ако искаш, направи си експеримент - за няколко дни или седмица си подслаждай само с плодове и мед (ръгай смело в буркана и `ич да не ти пука  ;D), а след това седни в някоя сладкарница и изяш тлъсто парче сметанова торта. Или пък един шоколад, или каквото там предпочиташ. Веднага ще ти направи впечатление разликата - вече усещаш изкуственото, всички маргарини, аромати и други глупости; сладни ти прекалено много, чак неестествено... А после ще прецениш и как се отразява на настроението и тонуса ти  ;). На мен лично ми отслабва характера, изнервя ме и ставам непоносима - избухвам за най-дребното нещо.
Наистина е по-добре без рафинирана захар - сладкарската индустрия не мисли за нас, мисли как да си напълни джобовете; а и в детството често са ни насаждали представата за нея като за нещо незаменимо (постоянно с разни бонбончета и шоколадчета ни награждават и черпят, или пък се надяват да ни накарат да мирнем), а после се чудят що не ядем манджи, ми предпочитаме боклуци  ??? tooth.
Хубаво е да не си зависим ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #5 -: 01-05-2010, 12:26:55 »

Цитат
На мен лично ми отслабва характера, изнервя ме и ставам непоносима - избухвам за най-дребното нещо.
При мен има обратния ефект - успокоява ме. Но аз по принцип съм леееко невротичка ;) Но сигурно ако започна да консумирам редовно ще спре да действа по този начин. Същото както с "успокояващия" ефект на никотина, алкохола и другите наркотични вещества.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:захар
« Отговор #6 -: 01-05-2010, 13:03:35 »

Вики, голям специалист си ти, браво :Content_14: Но нещата не са толкова прости.... сега разбирам защо се провалям някакси... заради нашите! Ей го на... сега домъкна баща ми някакви сладки отнякъде и се изкуших нещо си да си лапна от тях  :Confus_3: Може да издържа седмица примерно така, и след това да видя някъде нещо сладко и да ми се дояде... освен ако не заменя верно захарта с тия неща дето ми казвате. Ще взема да си изнамеря един малък хладилник и да го туря в моята си стая и там да си пъхам моите си лични храни, може пък да стане работата :bleh
Май много неща имам да набивам още в тъпата си глава, ужас направо :Confus_3:
Абе, за колко време се преквалифицирахте... от всичкоядство към суровоядство ???

Реших да погледна дали наистина много се говори за захарта, и взех че попаднах ей на тази статия, която пък твърди обратното. Защо така се получава :Confus_34:

Слуховете за вредата от захарта са силно преувеличени

0:00 27-06-2002
МАРИЯ АНТОНОВА
191 | 4 | 0 Коментирай
През последните трийсетина години производството на захар в света нарасна от 32 на 135 милиона тона. През това време върху нас се изля океан от предупреждения за

пакостите на "бялата смърт"

Наистина ли захарта е толкова вредна?

Въглехидратите (каквато е тя) доставят половината от общата енергия на човешкия организъм. Поради това, колкото и да се стараем да заменим малките бели кристалчета с плодове, не можем да задоволим нуждата от тях. Доказано е, че оптималният състав на

храната ни трябва да включва 50-70 процента въглехидрати

10 на сто от които се падат на захарта.

През 60-те години на миналия век битуваше мнението, че захарта "изгаря" витамин В1 (известен като тиамин). Продължителни експерименти, проведени от френски учени, обаче показаха, че само 23 от 10 560 изследвани мъже и жени

страдат от такъв тип авитаминоза

При това 23-мата са отявлени алкохолици.

Захарта е разпъвана на кръст и във връзка с атеросклерозата и инфаркта на миокарда. Но клинични изследвания, направени във Виена, Париж, Марсилия, Осака и Мелбърн, доказаха, че за тези заболявания трябва да се обвиняват най-вече

мазнините, съдържащи се в кръвта

алкохолът, стресът и никотинът.

"Бялата смърт" е атакувана и заради съпричастността й към затлъстяването. Да, ама не! Резултатите от скорошни експерименти на германски, датски и италиански химици и лекари сочат, че мазнините са виновни и за наднормените килца.

Традиционното обвинение

срещу захарта - че благодарение на нея страдаме от кариес на зъбите, също отпада. Работата е там, че зъбната повърхност е покрита със стъкловидна минерализирана тъкан - емайла. Разяждането на емайла се причинява от органични киселини, произвеждани от някои микроорганизми. В този случай

участието на "онези" кристалчета

е минимално, защото голяма част от нея се разлага на гликоза и захароза в тънките черва.

Неотдавна бяха опровергани и опасенията, че някои ракови клетки се хранят с основната съставка на захарта - захарозата. Руски учени установиха, че те предпочитат гликозата.

По всяка вероятност "бялата смърт"

ще се окаже невинна

и в други случаи. Нека изчакаме финала на експериментите.
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:захар
« Отговор #7 -: 01-05-2010, 13:06:20 »

Аз в началото на суровоядството се изкушавах и хапвах шоколад. После свикнах като ми се хапва сладко да си правя домашен шоколад- една лъжица мед и една л. какао, и към това добавям малко орехи. засища много даже. пробвай  :Content_22: или пък винаги да имаш под ръка сушени плодове- фурми, стафиди и т.н
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:захар
« Отговор #8 -: 01-05-2010, 13:36:10 »

...
Но то и в на Гълъбов книгата имаше такива, на мен ми е по-интересно дали и другите не консумират захар.
...

И аз избягвам. От над година не ям захар. От над 2 години го раздавам веган и то така нещата идват лесно и естествено. Съвременната индустрия е решила, че сладките неща стават супер като ги набухаш с мазни млечни боклуци. Само това е огромен плюс за веганската диета - невероятно много видове лайна по магазините са несъвместими с нея.

След промяната определено ми личи и разликата е от земята до небето. Като човек, който винаги е имал проблеми с теглото (надебелявам за норматив), изведнъж открих, че проблемите просто изчезнаха като спрях захарта (и отскоро алкохола). Трябваше да ме видиш преди 5 години как отнасях 100 г. шоколад и питах за още  tooth.

Иначе захарта вече не ми липсва (нека някой ми разправя глупости, че няма зависимост към нея). Като искам нещо концентрирано сладко, което ми се случва рядко, лапам сушени плодове - фурми, стафиди, смокини, кайсии.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:захар
« Отговор #9 -: 01-05-2010, 13:44:36 »

Аз в началото на суровоядството се изкушавах и хапвах шоколад. После свикнах като ми се хапва сладко да си правя домашен шоколад- една лъжица мед и една л. какао, и към това добавям малко орехи. :Content_22:
:essen:Деси, това е много вкусно и наистина засища.
Активен
С желание всичко се постига!

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:захар
« Отговор #10 -: 01-05-2010, 13:46:25 »

Аз в началото на суровоядството се изкушавах и хапвах шоколад. После свикнах като ми се хапва сладко да си правя домашен шоколад- една лъжица мед и една л. какао, и към това добавям малко орехи. :Content_22:
:essen:Даниела, това е много вкусно и наистина засища.
Активен
С желание всичко се постига!

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:захар
« Отговор #11 -: 01-05-2010, 13:52:06 »

Content_22: [/quote]
 :essen:Деси, това е много вкусно и наистина засища.
[/quote]
Обърках името, извинявай!
Активен
С желание всичко се постига!

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:захар
« Отговор #12 -: 01-05-2010, 17:28:33 »

Аз също не ям захар повече от 3 години, освен в шоколада и при повод някоя хапка торта. След като преди пет месеца и половина минах към вегано-суровояден режим на хранене, опитах два-три вида шоколад и Вики е съвсем права - веднага се усеща изкуственият вкус. Вече шоколадът не ме привлича, с изключение на едни трюфели (бях писала за тях в друга тема) - но ако ги ям, това ще е максимум 1-2 пъти в годината. Мисля, че е поносимо. Преди омахвах един шоколад за отрицателно време.
Сега когато ми се дояде нещо сладко, си избирам между мед, фурми или банан. Не ползвам нищо друго. Чувала съм за таблетки стевия (това е билка), че била много по-сладка от захарта, но не съм я опитвала. За изкуствени подсладители и дума да не става. Обаче забелязвам, че от меда при първата лъжица ме наболяват зъбите, после минава, но защо така става, не знам още.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #13 -: 01-05-2010, 17:44:43 »

Аз понякога ако съм навън и нещо ми прималее мога да си взема накоя топла напитка със захар, но почти винаги я изливам наполовина, защото ми е ужасно сладка. Понякога смуча и карамелени бонбони - те поне са почти само глюкоза.
Как ядат тия хора толкова сладко нямам си на идея. То бива-бива захар, но производителите я използват да крият разни изкуствени вкусове и добавки и блъскат бая. Сега се появи и нещо по-лошо от бялата захар, а именно глюкозо-фруктозния сироп от царевица. Много по-сладък, много по-висок гликемичен индекс, ГМО, въобще поредната черешка на тортата на полуфабрикатите.
Antares, аз съм от малкото, които търпят странния вкус на Стевията, но я ползвам само за чай (особено в зелен почти не се усеща). Не мога да твърдя, че е по-гадна от Аспартам-а, но определено има блудкав вкус.
Цитат
че от меда при първата лъжица ме наболяват зъбите
При мен се получава от сушени плодове. За това почти не ям. Предполагам се дължи на чувствителност на зъбите.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:захар
« Отговор #14 -: 01-05-2010, 18:22:45 »

Браво бе, значи се оказва, че само аз ям захар и то достатъчно... tooth

Ама пък аз дори не знам къде са набухали захар и къде не... примерно, на натуралните сокове не пише, че има консерванти и разни други работи... ами пише 100% натурален сок и разни такива простотии. В смисъл, те нещата ги прикриват и дори и съдържанието да четеш, няма гаранция за нищо. Ей го на ..солетите ми... пише захар, ама много ти разбирам аз от захар дали е глюкоза, фруктоза, фруктозен сироп или някаква друга работа :surpris_23: То излиза, че нищо не мога да си купувам освен плодове и зеленчуци.... някой каза сушени плодове, ама дали и на тях не са им сложили разни консерванти и работи дето не ги пишат, нали ги дават и тях в пакетчета ???

Вие всичките химия ли сте завършили, или така ми се струва само :surpris_22:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #15 -: 01-05-2010, 18:40:20 »

гарван, имам 3 по химия, но за университет това не е толкова зле (поне от първи път и то с учене 3 дни) tooth
Повечето сушени плодове са бъкани с консерванти, дори на опаковките вече почнаха да го пишат.
Цитат
В смисъл, те нещата ги прикриват и дори и съдържанието да четеш, няма гаранция за нищо
Гаранция има - купувай колкото се може по-малко полуфабрикати и готови пакетирани храни.
Всичко се прави с желание, ако го искаш. Никой не ти забранява да си ядеш захар и месо, нито те упреква за това.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:захар
« Отговор #16 -: 01-05-2010, 18:47:56 »

гарван, имам 3 по химия, но за университет това не е толкова зле (поне от първи път и то с учене 3 дни) tooth
Повечето сушени плодове са бъкани с консерванти, дори на опаковките вече почнаха да го пишат.
Цитат
В смисъл, те нещата ги прикриват и дори и съдържанието да четеш, няма гаранция за нищо
Гаранция има - купувай колкото се може по-малко полуфабрикати и готови пакетирани храни.
Всичко се прави с желание, ако го искаш. Никой не ти забранява да си ядеш захар и месо, нито те упреква за това.
хаха, тъкмо изядох едни пилешки дробчета аз... като ще се тровя, поне да е качествено  tooth
искам биг брадар, някой да си пусне камерата вкъщи и един месец да го гледам точно какви работи прави като стане въпрос за ядене :essen:
ами, ето.... говорите ми за сушени плодове и разни такива, а пък и те са с консерванти и не знам си какво си.... ама пък верно, че тя темата за захар беше сега като се замислих... обаче те консервантите по-добре ли са :Confus_34:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:захар
« Отговор #17 -: 01-05-2010, 18:55:25 »

Томи, не го приемай като заяждане, но заради такива изказвания, като горното, ни обявяват за орторексици  :whistling2 - emotloader:. Какво пък толкова може да им прецакат на сушените плодове? Ако е между захар и консерванти, лично аз клоня към консервантите  ;). На опаковките на някои обаче си пише, че имаз и захар, което ми се струва ебати кощунството  :surpris_22:- кел ти файда от полезния ефект на плода, ако ще го нагъваш с нещо сладко, на което не му е мястото там. Така че, четеш етикетите, избираш това, което те най-устройва, ако никъде няма идеално, теглиш една звучна наум и толкова  ;).
А, сушените плодове могат и да се накиснат във вода - така са даже по-вкусни. Ако има захар, или нещо друго не много добро, бързо пада  :).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:захар
« Отговор #18 -: 01-05-2010, 19:04:09 »

Томи, не го приемай като заяждане, но заради такива изказвания, като горното, ни обявяват за орторексици  :whistling2 - emotloader:. Какво пък толкова може да им прецакат на сушените плодове? Ако е между захар и консерванти, лично аз клоня към консервантите  ;). На опаковките на някои обаче си пише, че имаз и захар, което ми се струва ебати кощунството  :surpris_22:- кел ти файда от полезния ефект на плода, ако ще го нагъваш с нещо сладко, на което не му е мястото там. Така че, четеш етикетите, избираш това, което те най-устройва, ако никъде няма идеално, теглиш една звучна наум и толкова  ;).
А, сушените плодове могат и да се накиснат във вода - така са даже по-вкусни. Ако има захар, или нещо друго не много добро, бързо пада  :).
Ами това, че някъде дават сушени плодове без опаковки и никой не знае как се правят.. а и опаковките не се знае дали етикетите им са верни. Ти за каква вода ми говориш сега, щото повечето води къде чета насам-натам все за някаква английска сол се разправя.... или това си е просто киснене във вода 5 мин. и всичко пада на магия?   :bleh
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:захар
« Отговор #19 -: 01-05-2010, 19:06:18 »

Вики, и аз ям боклуци с чистото съзнание, че са боклуци. И алкохол пия понякога, и тютюн припалвам...Не съм светица, нито искам да бъда някой гуру. Просто обичам да съм наясно с нещата, с Истината. Хората питат - ние отговаряме. Реалността е жестока. Май най-добре е да сме като щраусите - главата в дупката и това е.
Понякога се дразня, че хем питат, пък като получат отговор и като не им се хареса почнат да те обвиняват, че си еди-какъв си. Явно е в човешката природа.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
 

Страницата е създадена за 0.116 секунди с 21 запитвания.