Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Токсични кълнове!?!  (Прочетена 19884 пъти)

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #20 -: 05-09-2010, 20:07:47 »

Днес за първи път видях тази тема, от линк в друга тема.
Дали заслужавате аз да влагам труд да снимам страници и да поствам тук за да се обосновавам. Ще вложа усилия и 99 процента от контингента в сайта би бил разочарован, понеже обяснявам на малкото дете как дядо коледа не съществува.  Дори да видите задълбочен научен труд за вредата и токсичността на някой семена в покълнал или суров вид, аз нямам намерение да водя спор с никой.   А дали не ми е по лесно просто да кажа: Аз кълнове не ям, който ги яде  да му е сладко. 
На кълнове мога да мина като настъпи термоядрена зима и не мога да си купя или намеря нищо друго с цел оцеляване. 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #21 -: 05-09-2010, 20:16:56 »

Вкусни са ми - ям ги (не всички). Дали са по-отровни от блъсканите с химия зелени салатки, моркови, домати, зеле и т.н. само времето ще покаже;)
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #22 -: 05-09-2010, 21:17:52 »

Не, не заслужаваме.
А до термоядрената зима всеки да се спасява я с миди, я с кълнове.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #23 -: 05-09-2010, 21:29:38 »

През термоядрената зима всеки ще се спасява със съседа. Факт. Човек като изгладнее полудява и дори е имало случаи на канибализъм сред моряци, които са били само около 20 дни без храна, демек могли са да оцелеят и без въобще да ядат през този период. Пък вие за някакви кълнове и миди говорите tooth
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Пианистката

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 63
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #24 -: 05-09-2010, 22:35:04 »

Днес за първи път видях тази тема, от линк в друга тема.
Дали заслужавате аз да влагам труд да снимам страници и да поствам тук за да се обосновавам. Ще вложа усилия и 99 процента от контингента в сайта би бил разочарован, понеже обяснявам на малкото дете как дядо коледа не съществува.  Дори да видите задълбочен научен труд за вредата и токсичността на някой семена в покълнал или суров вид, аз нямам намерение да водя спор с никой.
Ако се решиш да го направиш, все пак, ще ми е интересно да прочета за какво става въпрос. Смятам, че човек трябва да познава добре храната и философии като "яж всичко, стига да е сурово и максимално чисто от химия" не винаги ми допадат, защото всеки е различен. Както аз не понасям картофите, например, а и други култури.
Едно се чудя, това което се препоръчва за ядките е да се киснат определено време преди консумация, за да са по-лесно усвоими. При покълването я имаме също тази процедура, та не би ли следвало кълновете да са по-полезни от самите ядки в латентно състояние... ::)
Активен
"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #25 -: 06-09-2010, 09:38:48 »

...Дори да видите задълбочен научен труд за вредата и токсичността на някой семена в покълнал или суров вид... 

От казаното излиза, че не всички кълнове са токсични? А кои са токсични? И кратък отговор би бил достатъчен, предварително благодаря.
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #26 -: 06-09-2010, 18:01:00 »

Не е ясно , трябва да се изследват, но не зная дали в БГ това може да стане . Аз ям само слънчогледови май
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #27 -: 06-09-2010, 21:39:11 »

Не мога да повярвам че има раздвижване на темата ми! Ортодоксален ще се зарадвам да науча нещо повече както и на снимани страници с доказателства.
Мисля че ще има хора които ще го оценят! Благодаря предварително! :flowers2:
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #28 -: 06-09-2010, 22:08:03 »

Не мога да повярвам че има раздвижване на темата ми! Ортодоксален ще се зарадвам да науча нещо повече както и на снимани страници с доказателства.
Мисля че ще има хора които ще го оценят! Благодаря предварително! :flowers2:

Ще опитам в следващите дни да подредя материал поне за част от кълновете. Смятам да започна с царица люцерна ако до тогава не хапна банани.  :bleh
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #29 -: 06-09-2010, 22:19:49 »

"Soy and kidney bean sprouts are toxic and should be avoided. Sprouted lentils, black eyed beans, partridge peas, peanuts and vetch retain phytates which cause poor digestion and gas

Alfalfa sprouts are mildly toxic - do not eat them every day, and avoid them if you are a cancer patient, have a weak immune system or suffer from inflammation

Most raw sprouts contain hemagglutinins, which inhibit the absorption of proteins and fats. The worst are soybeans and kidney beans, followed by Pinto, Navy, Black eye, Lima, Black beans, Aduki (Adzuki) beans, lentils and peas. Hemagglutinins are destroyed by cooking

Some people are more sensitive to raw sprouted legumes, and need to cook them. This is no reason to avoid the nutritious and enzyme-rich sprouts of other seeds."

"Soaking neutralises the enzyme inhibitors present in dry grains, seeds and legumes, and starts the production of numerous beneficial enzymes. As they soak, the enzymes, Lactobacilli and other helpful organisms break down and neutralise the phytic acid. As little as seven hours soaking in water removes most of the phytic acid. Soaking, fermenting and sprouting also breaks down gluten and other difficult-to-digest proteins into simpler components that are more easily absorbed."

http://www.growyouthful.com/recipes/sprouts.php
Активен

beelee

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 690
  • fantomiss
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #30 -: 07-09-2010, 12:35:26 »

...И според това хранене е нормално да се яде сурово месо, риба, вътрешности като черен дроб........лой......сурови яйца и т.н....
Според мен, този тип суровоядство е истинският вампиризъм.

Относно токсичността на кълновете, според мен няма как семе, което преди покълване е токсично в суров вид да произведе кълн, който не е токсичен и обратното. Дори и да греша, количеството отровни ензими едва ли е такова, че да навреди на един здрав човешки организъм :)
Активен
Не всички са на мястото си в този форум...

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #31 -: 07-09-2010, 13:57:29 »

Суровото месо може да бъде опасно, тъй като стомашната киселина на човека не е толкова силна, че да убие паразитите в него. От суров черен дроб, пък, съм чувала че може да пукнеш от свръхдоза витамин А, но ескимосите си го консумират без проблем.

Люцерна не ям почти - не ми харесва. За боб казах - не ми понася. Любими са ми леща и грах, гледам че са токсични, но проблеми с тях не съм имала. Не ги ям в големи количества.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #32 -: 07-09-2010, 14:09:22 »

Леща също вкъщи много се яде.
Активен

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #33 -: 07-09-2010, 17:22:16 »

Леща отдавна не съм покълвала, но наскоро опитах кълнове на боб "черно око" - три-четири лъжици, омесени със зеленолистни на салата, доста ми хареса като вкус, а и нямах някакви проблеми след това. Така че отвреме-навреме смятам да си правя кълнове от такъв боб, както и мунг, но любимката ми сред кълновете е елдата, във всякакви варианти, включително и днес за пръв път опитах мляко от покълнала елда с банан и малко лен, разбито в блендера, стана малко с консистенцията на боза и превъзходен вкус.
Активен

newradost

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
    • Handcrafted clay flowers store
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #34 -: 21-10-2010, 17:10:36 »

От къде мога да си купя машина за покълване? Колко струва?
Активен

Rado

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #35 -: 09-11-2010, 16:20:02 »

май ги продават в магазините, където се продават и кълновете, но са доста скъпи, към 50 лв, а иначе можело с буркани сам човек да си пригоди неща за покълване
Активен

Деси

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 101
  • HORROR MOVIE
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #36 -: 07-03-2011, 10:02:21 »

Съгласна съм с desi82,че има право да се съмнява и да не приема нещата за чиста монета,радвам се че е пуснала тази тема ,мен също ме вълнува този въпрос,защото давам кълнове и на детето си..
За бобовите кълнове и аз съм чела ,че е желателно преди употреба да се задушат на пара за около 3-5 мин така стават по лесно усвоими,а ценните им вещества се запазват..
Относно споменатите сушени кълнове,става на въпрос за сушене на самите кълнове...аз си купувам готови такива от просо,амарант и киноа и са мн удобни когато нямам време..
Активен
Същността на безчовечието не е в омразата към ближния,а в безразличието!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #37 -: 07-03-2011, 10:06:09 »

Е, нали знаеш, че за всяко нещо всеки е различен...Аз също давам на децата си кълнове и то много. Вкл бобови, но без нахут, защото не ни допада, все още.

Бобовите кълнове някои предпочитат да ги обработят заради нишестения вкус...Ние ги обичаме сурови.
Активен

Деси

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 101
  • HORROR MOVIE
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #38 -: 07-03-2011, 10:10:39 »

Вери и на мен нахута чесно да си призная ми е много противен в покълнал вид,но намерих много як начин да си го хапвам покълнал и много вкусе благодарение на подобна рецепта на Мер в сайта...
просто като покълне го изсушавам в дехидрататора и това е става супер...
Активен
Същността на безчовечието не е в омразата към ближния,а в безразличието!

kodokan

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #39 -: 08-04-2011, 14:01:59 »

При покълване в семената се извършва истинска ензимна революция - за кратко време се образуват ферменти, които разграждат инертните съставки на зърното, правейки го по лесно усвоимо. Протеините се превръщат в аминокиселини, мазнините - в мастни киселини, нишестето - в по-прости захари, минералните соли се освобождават от свързащата ги и пречеща на абсорбацията им фитинова киселина.
Аз използвам предимно житни зърна, особено пшеницата. Тя, както и всички богати на нишесте семена, в хода на покълването разгражда скорбялата си до лесно усвоимата и даваща експлозивна енергия малцова захар.
И гарантирам за тях, че са наистина биогенични.
 Спорът е за бобовите семена. В процесът на покълване при тях се синтезират протеолитични(разграждащи белтъчините) ензими, поради което някои автори ги считат за потенциално опасни. 
Активен
 

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 21 запитвания.