Моликака, здравей!
Аз съм с 2 секцио, не по мое желание. Дълга и широка, сега не е това тема на разговор.
Само да вметна, че искаме трето дете и не съм се отказала да раждам нормално. Даже правя всичко възможно.
Такава история как тесния таз е виновен да не можем да родим естествено няма. Това са измислици на лекарите, за да ни склонят към секцио. Особено една неинформирана жена, каквато бях аз, лесно се лъже.
Разлика от 1г и 9мес. не е причина да се притесняваш, че няма да можеш да родиш нормално. Напротив! Има много VBAC 1.5-2god след секциото. Онези придърпвания, които усещаш, може и да не са сраствания, а растяща матка. Как се установи, че имаш сраствания?
Съгласна съм със Злояд за йогата и масажите. Друго, което мога да те посъветвам е: абстрахирай се от предишната операция; сякаш е била в друг живот и на друг човек; визуализирай, че на мястото на белега няма нищо, ти си здрава и мястото е цяло; приложи ТЕС (техника за емоциаоналната свобода)- много е помогнала на жени със секцио, които след това са си родили съвсем нормално, дори у дома и то в България; пробвай една техника: лягаш, затваряш очите, слагаш ръцете на мястото на белега и си представяш как държиш топка енергия, която минава от едната ръка, после през проблемното място и след това в другата ръка; все едно си прехвърляш тази енергийна топка от едната в другата ръка минавайки през срастванията и там, където смяташ, че трябва да се лекува; през това време си представяй как то заздравява.
Ако искаш още информация, мога да дам линкове към статии, разкази, техники...Питай, ако имаш нужда. В тази сфера чета вече 6-та година.