Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Мъри Букчин  (Прочетена 1739 пъти)

xVEGANx

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 37
  • total liberation
Мъри Букчин
« -: 25-05-2010, 21:52:00 »

Ето една страхотна книга

"За преобразуването на обществото: или екоанархизмът" - Мъри Букчин
http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=13008

Когато защитата на околната среда се ограничава до пунктуални реформи,често нейните защитници се оставят да бъдат изкушени от сирените на политиката, т.е. от електоралните, парламентарни и партизански активисти. Не са необходими особени промени в душевното състояние, за да се трансформира едно лоби в политическа партия, един екореформатор в парламентарист или един „просяк в принц“. Между този, който се юлиунизително на властта и онзи, който я упражнява арогантно, съществува една гибелно дегенерираща симбиоза. И двамата споделят идеята, че промяната е възможна само чрез властта и по-точно само чрез властта на държавата – този професионален корпус от убийции крадци, от законодатели, бюрократи, военни и полицаи, които сами са корумпирани и се корумпират от капитала, включително в неговата мафиотска форма. Есен път, когато се апелира към тази власт, тя излиза по-засилена и легитимирана и същевременно народът губи мощта си. Общественият живот не позволява никакъв вакуум в сферата на силите, които го ръководят. Властта, която държавата печели, е спечелена за сметка на народната сила, и обратното. Да се легитимира властта на държавата, означава да се отнеме легитимността на народната мощ. Земята не трябва повече да бъде притежавана, а споделена. Нейните плодове, включително и тези, произведени от технологиите и труда, не могат повече да бъдат присвоявани от неколцина; те трябва да бъдат направени достъпни за всички в зависимост от нуждите. Възможността за вземане на решения трябва да бъде освободена от контрола на елитите и да бъде преразпределена под една формана участие и съучастие на всички в този процес. Докато тези фундаментални проблеми не са решени, не ще може да се разкрие никакъв всеобщ интерес, който да позволява да се формулират политическите решения на една екологическа криза, която ще продължи да се влошава в едно общество, неспособно да я реши. Социалните основи на тези конфликтни интереси трябва сами да бъдат афронтирани и решени по революционен начин.

За информация относно Социалната екология в интернет -
http://social-ecology.org
http://aresistance.net
http://anarchy.bg
http://anarchyfuture.aresistance.net
Активен
Night of justice, knights of justice. Liberation's crusade's begun.

xVEGANx

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 37
  • total liberation
Re:Мъри Букчин
« Отговор #1 -: 25-05-2010, 21:53:18 »

Мъчи Букчин е роден на 14 януари 1921 г. в Ню Йорк в семейство на емигранти – революционери от Русия. Твърде рано, през 30-те влиза в Комунистическото младежко движение, но в края на 30-те го напуска поради авторитарния характер на организацията. Занимава се с организиране на действия за солидарност с революцията в Испания, но е твърде млад за да участва непосредствено в нея. Двама негови по-възрастни другари загиват там. Остава комунист до пакта Рибентроп-Молотов 1939 г., когато го изключват за “троцкистко-анархистичен уклон”.

През 40-те след служба в американската армия, работи в автомобилната промишленост и взема участие в Обединението на автомобилостроителите, свободен съюз преди властта да поеме Уолтър Ройтер. След участието си в голямата стачка в Дженерал Мотърс през 1948, започва да преразглежда традиционните възгледи за “хегемонията” и “авангардната” роля на пролетариата. През 50-те пише под псевдонимите М. С. Шило, Луис Хербер, Робърт Келер, Хари Луд.

Букчин стои в основата не само на екоанархизма, но е и един от източниците на световното екологично движение като цяло (като социално, а не професионално явление).  Неговата първа американска книга “Нашата синтетична околна среда” излиза през 1962-ра, а първата му голяма статия “Проблемът за химикалите в храната”, написана 1952 г. излиза в Германия в книга в съавторство с Готц Оли в 1955 г. И в двете книги използва псевдонима Луис Хербер. “Нашата синтетична околна среда” изпреварва с половин година книгата на Рейчъл Карсън “Silent Spring”, която много хора считат за начало на екологичното движение, т.е. екоанархизмът не е някаква съвременна екзотика, а сериозно течение неотстъпващо по възраст на “основното течение” на екологичното движение.

През 60-те Букчин се хвърля в контракултурното движението и това на Новите леви. Въпреки това екологичната тематика продължава да го вълнува. Излизат книгите му “Кризата на нашите градове” (1956), сборника “Анархизъм на постдефицита”, включващ в себе си есета написани през 1964 г. “Екология и революционна мисъл” и в 1965-та “Към една освобождаваща технология”. И двете есета повлияват радикално върху възникването на екологичните и алтернативно-технологичните теми в прогресивните движения от всички направления. Възванието му “Слушайте Марксисти!” – критика на ортодоксалния марксизъм издадена в сто хиляден тираж в САЩ и Великобритания, има голямо влияние върху американските Нови леви в края на 60-те.

В края на 60-те преподава в Алтернативния университет в Ню Йорк, един от многото свободни университети, после в Градския университет на Ню Йорк. В 1974 г. става съучредител и директор на Института по Социална екология /http://www.social-ecology.org/ в Плейнфилд, щата Върмонт. Институтът придобива международна репутация, като проводник на идеите на екофилософията, социалната теория и алтернативните технологии. През 70-те години Букчин има голямо влияние върху развитието на идеите на световното Зелено движение, най-вече европейското. Една от най-важните потребности през последните десетилетия става “новата политика”, това което Букчин нарича либертарен муниципализъм – политика основана на възраждане на пряката демокрация на народните асамблеи в градовете и обединенията на градските общности в свободна конфедерация в противовес на националната държава.

Някои други негови работи са: “Пределите на града”, “Испанските анархисти”, “Към едно екологично общество”, “Самоуправлението и новата технология”, “Екология на свободата”, “Утопизъм и футуризъм”, “Ръст на урбанизацията и спад на гражданството”, “Реконструкция на обществото”, “Защитавайки Земята”, “Философия на Социалната екология”, “Третата революция”1. Участва и в редакционните колегии на списанията “Our Generation”, “The Journal of Anarchist Research”, “Society and Nature” и теоретичния бюлетин “Green Perspectives”.

Умира през 2006 г.
Активен
Night of justice, knights of justice. Liberation's crusade's begun.
 

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 22 запитвания.