Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хранене при Аюрведа конституции-Вата Кафа Пита  (Прочетена 22745 пъти)

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!

Виждам че има много интересуващи се /включително и мен/от Аюрведа конституциите и реших да отворя тази тема за да има специално място където да обсъждаме всичко относно Вата Кафа и Пита. Бате Бино май е най-навътре в нещата, така че ще го помоля да вземе дейно участие. :)
Чела съм че за Вата е препоръчително да се хапват много топли храни включително и топло мляко. Как мога да съчетая суровоядството с препоръките на Аюрведа? По-точно на кои храни да наблегна за да намаля Ватата при мен?
Активен

SiMoNcheTo

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348

 интересна тема, аз съм и трите.. което ми се вижда още по-объркващо
Активен
Мисълта е там, където ни боли!

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

Simonche, и аз съм така - абсолютно по равно и от трите  :surpris_23:
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Деси, наблягаш на затоплящи храни: джинджифил, чрен пипер, леко люта чушка, канела, куркума, хрян...
Според китайската медицина аз също трябва да наблягам на тях.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA

Това за ватата ли е?Аз май съм такъв.То за това сигурно,така ми харесва лютото.Като ям,направо главата ми да пуши :o O0
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Не знам, Светльо.
Не съм наясно много с конституциите според Аюрведа.
Поръчах на едни приятели книгата, която бате Бино порепоръчва. Ще ми я донесат юни месец.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook

За да се ориентираме към коя доша спадаме е нужно да попълним някакъв по-сериозен тест, който съдържа въпроси не само за физиката ни, но за психика, характер, чувства, учене, възпитание дори, реакции в определени ситуации(стрес, радост)... не става с четене на статии по тази тема. Нормално е четейки да откриваме прилики с всяка една доша, но всъщност резултатите от един щателен тест ще покажат за какво иде реч. Най-добрият на който съм попадал е този в книгата на Казънс "Съзнателно хранене" І-ва част. Там той е дал 7 отделни теста. След всеки тест се записват точки, съответно за вата, пита и кафа и накрая резултатите от всички тестове се сумират. При мен се получи вата - 151, кафа - 98, пита - 27, тоест аз съм вата-кафа доша. В същата книга се обяснява много добре как се процедира при смесени доши, с какво да се храним. Има доста написано по въпроса. Отделно е застъпено какво препоръчва китайската медицина, а и също хранене според ИН и ЯН :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook

За вата се препоръчва да избягваме бобовите храни. Боб Мунг, леща и нахут може рядко, но се препоръчва да са добре овкусени или направени на супичка(сурова, разбира се). Сухите и студените храни разбалансират(влошават) дошата. Сушените плодове също рядко да се хапват, но само накиснати. Ядките задължително накиснати.
Тежка, мазна и топла храна се препоръчват за вата. Примери: всякакви студенопресовани масла, авокадото се препоръчва горещо, супички.
Сладък, кисел и солен - това са основните вкусове, благоприятни за вата :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Hospitalier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 161

 Интересено е да се погледне храненето в Аюрведа в светлината на алхимичната традиция.Аюрведичните принципи са същите като тези на запад но само терминологията е различна.Това е така защото много от предците на днешните европейци са населявали земите в близост до Индийския субконтинент.Включително и древните българи.
 Четирите елемнта съответват на :въздух,вода,огън и земя.Има и пети елемнт:етер.Елементите се изразяват в ,,хумор,, в западната традиция а на изток са известни като доши.Когато е налице баланса на трите доши болести не се появяват.Всеки от нас се ражда с определен вид съотношение на дошите които търпят промяна с възраста.Те определят нашата личност и предразположеноста към различни заболявания
 -Пита доша -представена от огъня и съответва на обмяната на веществата.Съответства на сяратав западната алхимия.Регулира храносмилането и хормоналната активност.
 -Капха доша- представена от елементите вода и земя.В запданата алхимия -сол.Отговаря за формирането на телесните структури като кожа и кости както и тяхната хармония
 -Вата доша-предтсавена от въздух и етер.В запданата алхимична традиция-Меркурий(живак).Отговаря за предаването на нервните импулси и комуникацията между различните органи и системи.
  След като установим своя тип(в интернет има много тестове но най добре е специалист да състави менюто) както и се съобразим с моментното си здравословно състояние,което пак се отразява на дошите, можем вече да пристъпим към хранене което да балансира дошите:
 Ако вашия преобладващ тип е ВАТА-
 1.Зеленчуци                                     
 -От полза:                                                                                                                 
варени зеленчуци
аспержи
цвекло
моркови
краставици
чесън
зелен боб
лук, варен
сладък картоф
репички
ряпа
Зелените листни зеленчуци -умерено
 -Да се избягва:
броколи
Брюкселско зеле
зеле
карфиол
целина
патладжан
зеленолистни зеленчуци
гъби
грах
картофи
пиперки
домати
зелена тиквичка
 *Забележка -горепосочените може да се ядат само ако са варени с олио с изключение на зеле.
 2.Плодове
 -От полза
 сладки плодове
 кайсии
 авокадо
 банани
череши
кокосов орех
пресни смокини
грейпфрут
лимони
грозде
манго
сладки пъпеши
портокали
папая
ананас
праскови
сливи
кисели плодове
Задушени плодове
Сладки, добре узрели плодове като цяло
 -Да се избягват
ябълки
 червени боровинки
круши
 нарове
По-горе плодовете  са ОК  ако са варени
 Избягвайте сушените плодове, като цяло и неузрели плодове (особено банани)
3.Зърнени храни
 ДА:
 овес
 сварен ориз
 пшеница
 Да се избягва
 -ечемик
 -елда
 -царевица
 -Просо
4 Млечни
 Всички млечни продукти са подходящи.
5.Месо
 Всички (най вече пиле и морски дарове).Да се избягват червените меса.
6.Бобови
 -Нахут
 -боб
 -леща
 -тофу
 Да се избягват всички останали.
 7Масла
 Всички са подходящи особено сусамово и зехтин.
 8.Подсладители
 Всички са подходящи
 9Ядки и семена
 Всички са подходящи особено бадеми.
 10 БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 ДА:
бахар
анасон
босилек
дафинов лист
черен пипер (използвайте пестеливо)
cкимион
 кардамон
пресец кориандър
канела
карамфил
 кимион
копър
джинджифил
 плодове от хвойна
lженско биле -корен
mгорчица
индийско орехче
риган
градински чай
естрагон
мащерка
 Да се избягва:
 кориандър -семена
сминдух
магданоз
шафран
 куркума
Активен
Който те хвали в очите -презира те!
Който говори зад гърба ти -страхува се от теб!

Hospitalier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 161

 Ако вашия тип е Пита  необходимите храни  са:
 1ЗЕЛЕНЧУЦИ:
 Да:
 Аспержи Броколи Брюкселско зеле Зеле Карфиол Целина Краставица Зелен боб Зелени чушки Зеленолистни зеленчуци Маруля Гъби Бамя Магданоз Грах Картофи Кълнове Скуош Сладки картофи Зелена тиквичка
 -НЕ:
 Цвекло Моркови  Патладжан  Чесън Люти чушки Лук Репички Спанак Домат
2.ПЛОДОВЕ
 ДА:
 Ябълки Авокадо Череши Кокосов орех Смокини Тъмно грозде  Манго Пъпеши Портокали Круши Ананас Сливи Сушени сливи Стафиди
 -НЕ
Кайсии  Банани Вишни Червени боровинки Грейпфрут Папая Праскови
 Като цяло избягвайте кисели неузрели и зелени плодове
 3.ЗЪРНЕНИ
 Да:
 Ечемик,овес,пшеница,ориз
 Не:
Ориз Царевица Просо
4.МЛЕЧНИ ХРАНИ
 ДА:
Масло Белтък Сладолед Мляко
 НЕ
Мътеница Сирене Яйчни жълтъци Сметана Кисело мляко
 5 МЕСО:
Всички но най вече пиле и скариди.Да се избягват червените меса и морските деликатеси
 6БОБОВИ
 ДА-Леблебия ,боб и соеви продукти
 НЕ-Леща.
 7МАСЛА
 ДА-Кокосов,соево,зехтин,слънчогледово
 НЕ-бадемово,царевично,шафраново,сусамово
 8.ЯДКИ И СЕМЕНА
 Кокосов орех ,тиквени семки,слънчогледови семки.Да се избягват всички останали
9Подсладители
 Всичко освен мед и меласа.
 10Билки и подправки: ДА:Кардамон ,пресен кориандър ,Канела
Кориандър -семена,Копър ,Мента ,Шафран,Куркума
НЕ:Сос за барбекю,Кетчуп, Горчица,Туршия, Сол,Заквасена салата , Пикантни подправки, Оцет

 По нататък ще пиша и за Кафа доша :Content_22:














Активен
Който те хвали в очите -презира те!
Който говори зад гърба ти -страхува се от теб!

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

За Вата конструкцията в една книжка прочетох, че храната трябва да е топла и с мазнина, тоест суровоядството не се препоръчва!? :-\
Сухите плодове трябва да са накиснати. Вата като сух тип трябва да консумира "по-мокри" и мазни неща.
Това за месата ми се вижда западна добавка. Аюрведа по принцип изключва консумацията на всякакви меса и яйца или се бъркам?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA

За Вата конструкцията в една книжка прочетох, че храната трябва да е топла и с мазнина, тоест суровоядството не се препоръчва!? :-\
Според мен,ако храната трябва да е топла,то това е за да загрее тялото,но това може да се постигне и когато храната е със стайна температура и с щипка лютив пипер.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook

За Вата конструкцията в една книжка прочетох, че храната трябва да е топла и с мазнина, тоест суровоядството не се препоръчва!? :-\
Томирис, в "Съзнателно хранене" Казънс препоръчва все сурови неща за различните доши. Пък и какво повече искаш като 48 градуса е достатъчно затоплено - може да топлим разни сурови супички, хлебчета, манджички...
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

zlatina77

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14

Някои дали може да каже някакъв тест за определяне на дошите  :)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Да, аз съм съгласна с Петко и Светльо.
Аз също не трябва да ям студени храни спред КМ. Ще ми е интересно и според Аюрведа.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Някои дали може да каже някакъв тест за определяне на дошите  :)
Тук има някакъв подобен:
http://www.ayurvedabg.com/test.php
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook

Някои дали може да каже някакъв тест за определяне на дошите  :)
Тук има някакъв подобен:
http://www.ayurvedabg.com/test.php
Това е сайтът на Чандраканти Даси(Даниела Генова). Много позитивна и харизматична личност, посветила се на Индия и нейните обичаи и традиции. Нейният тест също е много добър, но трябва да й го изпратите и тя да го изчисли. Тя ми състави подробна характеристика, според Аюрведа конституцията ми. Много е интересно. Препоръчвам ви го. Разбира се, тази услуга се заплаща, но си струва. На мен ми я състави преди повече от година и като си го чета отвреме-навреме виждам, че почти всичко е точно така, както го е охарактеризирала Чандраканти :love_028:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/

Индийските ресторанти, представители на типичната индийска кухня се задържат по нашите земи, средно по няколко месеца преди да фалират.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Индийските ресторанти, представители на типичната индийска кухня се задържат по нашите земи, средно по няколко месеца преди да фалират.
Най-вече заради цените предполагам. Кой би искал да даде 5-6 лв за ядене с леща, например?
Друго са си измислените китайски с килограмите пържен ориз и пилешко за ниска цена tooth
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Ресторантът на Тишо просперира.  ;)
Активен
 

Страницата е създадена за 0.228 секунди с 22 запитвания.