Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хрумна ми да ви попитам - какви са мотивите ви да сте вегетарианци  (Прочетена 106335 пъти)

бате Бино

• Заместник админ
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хрумна ми да ви попитам
« Отговор #120 -: 03-06-2010, 10:10:50 »

Браво на леля Маринка бе !
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
« Отговор #121 -: 03-06-2010, 11:10:07 »

.....
Празни бръщолевения на един скучаещ човек изпаднал в поредната криза от липса на внимание.  tooth

Харесвам, когато сама се излагаш и квалифицираш.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #122 -: 03-06-2010, 11:38:31 »

Цитирам мнение на здраво мислеща жена от друг форум достойна за уважение.  Прилагам copy /paste понеже съм 100 процента съпричастен към написаното.

Но принципно съм на мнение,че писането по форуми си е в пълна степен загуба на време и енергия.Зад компа всеки е много велик и надъхан.

Според мен е излишно да се трупат нерви и отрицателна енергия,когато в крайна сметка монетата си има 2 страни,но всеки е свикнал да смята,че все другите са му криви и виновни.Случайно да сте се замислили над начина ви на комуникация и изразяване с другите хора?Вегетарианците били по-интелигентни,по-уравновесени,по-не знам си какви.От известно време забелязвам,че се е сформирала една достопочтенна групичка от хрисими и извисени души,пишещи редовно тук.Не знам да има нещо по-противно от лицемерието и фалша,а някои от мненията в този форум говорят досттъчно за пишещия и без да са нужни задълбочени познания по психология.
Станали вегетарианци от не знам си колко години и вече се имат за нещо повече от другите същества на планетата,месоядните били такива,били онакива,та чак и животните взеха да правят вегетарианци с малоумното обяснение,че така им се помага да се чистят кармично...
Направо да ти писне да четеш папагалски,наизустени цитирания на еди кой си "учител",филисоф и т.н,което идва да покаже,че човек и над 40-те да е,това не му пречи да си прати мозъка в доживота ваканция и да цикли с изсмукани от пръстите теории на поредния "учител",гуру и прочее.Да тръгне да се говори за карма,прераждане,духовни водачи и т.н може само човек,който се занимава с тези неща,имал е Опит извън тялото и т.н практически умения.Много е лесно да се смяташ за разбиращ,като си изчел 5 тона книги,само че по-важното е кога си живял и си натрупал личен опит от това,т.е-Мъдрост.
И всичките тези неща са дразнещи не само за мен като вегетарианец (веган от известно време насам),направо не знам как точно очаквате месоядните или други хора да не ви дискриминират и да ви гледат с лошо око,защото на никой не му е приятно някой да се смята за супер велик,еволюирал и извисен,а другите са утайки и заблудени.На всеки му идва времето,когато е готов.Това не значи,че е по-долно качество човек или животно,защото се храни по различен начин.
Наистина,обърнете внимание какво ви е отношението към останалия свят,пък тогава се оплаквайте кой не ви разбира,дискриминира,обижда,подценява и прочее сълзливи оплаквания.
Всяка по-голяма група,общество и т.н кара присъединилия се към тях индивид да се чувства специален.Жалко е,че човек хаби толкова енергия в това да иска да бъде специален,по-напреднал,по-богоугоден ако щете.Самозабравата и загубата на баланс са си доста подхлъзващи подводни камъни,а в някои от пишещите съм забелязала,че не знаят къде се намират и ако им се даде възможност да създадат нов световен ред,само привидната смиреност ще прикрие жаждата за едва ли не тотален геноцид над животни и хора,които се хранят по-различно от тях.
Направо жалка картинка.Някои със сигурност са станали вегетарианци,понеже някой някъде прочел,че е важно за духовното развитие,а не заради самите животни.Според мен,човек трябва да е честен най-напред пред себе си защо прави нещо,пък тогава да плямпа пред другите колко е напред с материала.
Колко от потребителите тук,които тръбят наляво и надясно,че са се заели да спасяват домашните си любимци от "кармично утежняване" го правят с чисто сърце,или от страх и неудобство какво ще каже съседката им Пенка по въпроса " Ааа,ти се имаш за еко-веге,пък даваш мръвки на котката си!".Много неудобно наистина.И за да спасим не душата на въпросната котка,а собственото си ограничено его,от другия ден котката минава на марули,щото някъде прочетох,че тигрите пасяли трева някъде си.Не е нужно да имаш кой знае какви познания по биология,за да знаеш,че всички хищници в природата пасат треви,заради коликите,които имат,поради еднообразието в хранителния им режим.Това е генетична памет за съответния билогичен вид и няма нищо общо с духовния напредък на животното.Домашни животни,които се хранят като стопаните си,го правят от любов и привързаност,което е трогателно,но не може да се съди по тях за всички други животни.
И въобще,чудя се в коя посока са тръгнали някои от вас,защото не изглежда да е напред.

Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #123 -: 03-06-2010, 11:54:33 »

:kisss:Посоката, сине е една!!!Гледните точки на гледащите са различни...до тогава докато не се фокусират в точната посока!!!А как и дали ще стане...е, това вече си е твоя работа, твоя задача, твое желание!!! :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

desi82

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
« Отговор #124 -: 03-06-2010, 12:14:53 »

Ортодоксален благодаря за мнението което си постнал! Накара ме да се замисля за някои неща!
Активен

Миоджералвомбо

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 484
    • блог за сериозни хора
« Отговор #125 -: 03-06-2010, 13:52:04 »

Жената ,която е цитирал нашия Ортодоксален човек ,според моя милост,е с кристален и ясен поглед.Изказването е точно и твърде показателно.Нямам какво да добавя към тази очевиден факт.Особено ми харесва темина "еко-веге",легнах си от смях.... :Content_4 - emotloader:пролича ми на ония вицове дето питали слаботелесните защо са толкова кекави на вид.а те казали, че ядат по малко и ходят само при попътен вятър.такива асоциации възникнаха като чух това еко-веге.хахахахаха.... toothБлагодарности за нашия съфорумец,дето ме накара да ме заболи корема от смях!...пък най-обичам смеха... :Content_4 - emotloader:..
Активен
Трудно се намира черна котка в тъмна стая особено, ако и нея я няма вътре. Поздрави от Палма де Майорка

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
« Отговор #126 -: 03-06-2010, 15:10:58 »

Круме... Едно нещо само мога да напиша в отговор на цитираното от теб мнение: "Добро утро!"  :Dormir_13 - emotloader:.
Независимо дали става дума за вегетарианство/веганизъм/суровоядство (изобщо, режим и начин на живот), политическа ориентация, идеология, религия, че и дори хобита (музикални предпочитания, любими футболни отбори и т.н.), при такива безумни крайности като описаното горе говорим за догматизъм. Или пък фанатизъм, вманиячаване, тесногръдие - както и да го наречем, това явление винаги дразни. Че има много такива живи примери и, за съжаление, и в този форум и сайт няма застраховани срещу това, не е голяма трагедия - нали затова сме се събрали, с цел да си комуникираме, обменяме опит, ако ще да е и на метода "проба - грешка", и да бъдем един вид корективи един за друг. Вече който не му допада това, може би е по-добре да не влиза, за да не си хаби нервите (и клавиатурата), но някои хора вероятно проявяват значителен мазохизъм  ;) :whistling2 - emotloader:. Със здраве!

П.П. Деси, мила... ако една твърде нескопосана и зле структурирана перифраза на това, което сума ти хора тук са повтаряли хиляди пъти под най-различни форми ("Не ставайте фанатици на тема здравословно хранене!" и пр.) те кара "да се замислиш за някои неща", то тогава и за тебе едно голямо "ДОБРО УТРО!"  :flowers2:.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Миоджералвомбо

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
    • блог за сериозни хора
« Отговор #127 -: 03-06-2010, 15:20:07 »

кой е Крум?
Активен
Трудно се намира черна котка в тъмна стая особено, ако и нея я няма вътре. Поздрави от Палма де Майорка

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #128 -: 03-06-2010, 15:24:02 »

Ортодоксалния Аноректик ;). Или поне при първото си влизане тук се представи така - иначе има доста противоречиви мнения по въпроса  :whistling2 - emotloader: :Content_4 - emotloader:.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------

Миоджералвомбо

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
    • блог за сериозни хора
« Отговор #129 -: 03-06-2010, 15:31:12 »

Искам да поясня защо съм напълно съгласен с цитата на Ортодоксалния.Тази жена е вегетарианка,както сама каза.Тя изхожда обаче от общите от позициите на хората, които са мнозинство на планетата.Именно,несъобразяващи се с никакви правила.?Принципите на общото са винаги всеобхватни и носят сила.Частните идеи,са тези ,които се споделят от малцинство.Вегетарианството е такава.нищо че е права идята.изповядвана от по малко хора,тя има по малко сила ,но повече любов себе си.носледва да знаем ,че в природата е важна най много пършо общата идея ,а после частната/в случая/страната на силата е на страната на тази жена в случая,в нейните думи.Няма как да не съм съгласен с нея :Appetit_4:
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #130 -: 03-06-2010, 15:59:37 »

Сила, слабост - относително...
Колкото до принципите на мнозинството на планетата, "общото" - съгласна съм, че са всеобхватни, но не мога да се съглася с това да носят сила  :). Има една такава притча за огромно стадо овце, което било подгонено от вълк. Овцете бягали, вълкът ги гонил, те бягали, той ги гонил... По едно време една прелетяваща врана решила да види какво става, изравнила се със стадото и попитала една от овцете: "Добре де, защо бягате от вълка? Не виждате ли, че вие сте хиляди, а той е един? Ако се обърнете и хукнете срещу него, ще го смажете!". А овцата отговорила: "Да, НИЕ сме хиляди, но АЗ съм една."
Невероятно красноречиво и актуално е описано, мен ако питаш  ;).
Ненавижданият от много съфорумци "бизнесмен" Норбеков много често е обяснявал прекрасно какво е характерно за "сивата маса" и как тя се отнася към всичко, което е по-различно от нея... Под "сива маса" аз нямам предвид месоядни нито въобще преобладаващия процент хора, които не са информирани или не са осъзнали едно или друго нещо, а онези, които съзнателно отказват да се информират и обогатят. Които са доволни и предоволни от съществуването си, независимо дали се чувстват полезни или не, не се обременяват с мисли дали са или ще постигнат нещо (в какъвто и да е аспект) в живота си и дали ще оставят нещо след себе си, освен "остатъците" в тоалетната чиния... И които действително гледат на всеки инакомислещ, като на жалка отрепка. Но ако гледат така и на мен, аз не виждам защо трябва да им отвръщам по друг начин  ;D.
И сега ще кажа нещо, с което, общо взето, сама се закопавам, защото влиза в открито противоречие с казаното дотук - "Никога не подценявай силата на големите групи глупаци!". Именно подобни групи навремето е омаял другаря Йосиф Джугашвили, или Шиклгрубер (известни повече като Сталин и Хитлер). Същата тълпа много по-рано крещяла възторжено "Осанна!", а броени дни по-късно "Разпни го!" (за Христос)... Както казва един мой любим автор - "Няма достатъчно безумна кауза, зад която да не застанат стотици хиляди фанатизирани поклонници".
Активен
------

ribkata

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
« Отговор #131 -: 03-06-2010, 16:37:37 »

общите идеи, мнозинството носят сила но на кого?
защото има и теория която обяснява как (и донякъде) защо големите групи често се ръководят от меко казано странни хора, социопатици, които не са представители нито на идеите на мнозинството, нито на някое малцинство, а само на себе си и на един много тесен кръг от интереси. Точно тези екземпляри имат достъп до властта бързо и лесно, а не тези които подпират масовото като идея и тип мислене.
лидери, политици, държавни "глави" най често са социопатици, и колкото са по психопатични, разрушителни и гнили толкова по лесно могат да се доберат до голяма власт над групата.  дали ще е в демокрация или в друг вид социална форма все тая, на практика само те концентрират в себе си властта. Помислете дали е рядкост големи човешки групи да се оглавяват от възможно най-негативните единици?
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #132 -: 03-06-2010, 16:51:08 »

Именно, и аз това имах предвид  :).
Активен
------

desi82

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
« Отговор #133 -: 03-06-2010, 18:25:23 »

Мила Вики  :)като казах че мнението ме накара да се замисля нямах в предвид това да не се вманиачавам на тема здравословно хранене а нещо съвсем друго което искам да запазя за себе си. И затова всъщост не продължих да философствам.
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #134 -: 03-06-2010, 20:04:03 »

Виждате как човек достигнал до някакви високи нива, като се изкаже,  с думи успява да предаде неизразимото и ни оставя безмълвни.  Мадамата е достигнала до тези нива не по повод лечение чрез хранене.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #135 -: 03-06-2010, 20:53:17 »

Орто, това изказване на дамата, дето си го постнал тука в голяма степен е извадено от контекста. Споменава се, че вегетарианците сме дискриминирали месоядните. Ами повечето от нас също са яли месо някога и не съм забелязал постове с такава насоченост - по скоро ги убеждаваме как е да си от другата страна (крачката, която трудно се решават да напрявят). А консумацията на месо наистина доста осезаемо подтиска и тялото и съзнанието (най-вече съзнанието) и води до притъпяване да повечето сетива.
А това, за необходимоста от преживявания извън тялото - това обикновено не се получава съзнателно, а се изпраща на разни коне с капаци, които отказват да видят очевидни неща за да се променят и преосмислят живота си. Не смятам,, че някой от форума има нужда от придобиването на такъв опит, за да стане по-извисен както се изразяваш
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #136 -: 03-06-2010, 20:56:49 »

Виждате как човек достигнал до някакви високи нива, като се изкаже,  с думи успява да предаде неизразимото и ни оставя безмълвни.  Мадамата е достигнала до тези нива не по повод лечение чрез хранене.

О Боже мили... tooth  tooth tooth :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Активен
------

Миоджералвомбо

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
    • блог за сериозни хора
« Отговор #137 -: 03-06-2010, 21:34:12 »

Помислете дали е рядкост големи човешки групи да се оглавяват от възможно най-негативните единици?
Рибката ,първо ще се опитам да отговоря на втория въпрос:Не само ,че не е рядкост а е правило.Сега на първия:Общите идеи носят сила на оня ,който ги яхне.на него разбира се ,на оня ,който ги прегърне и се скрие зад тях ,в тях или както и да го кажеш.може да се каже и оня ,който защитава общите идеи.

Аз разбира се ,нямах пред вид никакви персони ,като говорех за по голямата сила на общите пред частните идеи.И аз и ти ,и кой да е ,ако застане зад такава идея,не може да бъде ,нито атакуван ,нито уязвен,нищо,поне в началото,докато не прояви лична слабост..Защото силата на общата идея иде от съцето на цялото човечество.Как може да се атакува то -никак.Мисля ,че ме разбираш какво искам да кажа...Тук не казвам нищо ,обаче за самата жена като личност,като качества,освен това ,че е добре видяла и преценила  зад каква мисъл да застане.Нейния остър поглед може да стигне дотам,но в други отношения ,не се знае каква личност е.Разбира се ,че на първо време всеки облегнал се на обща идея е нуязвим...на първо време./посочените отвас личности-диктаторите/Това ,че те са се срутили и са направили злини на хората не е от идеята ,а от нейното криво интерпретиране в ума на болни психически хора.Нека не смесваме  силните идеи с опитите за реализацията им от отделни индивиди.Тези две неща не са тъждествени.
Активен

ribkata

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
« Отговор #138 -: 03-06-2010, 22:20:07 »

Помислете дали е рядкост големи човешки групи да се оглавяват от възможно най-негативните единици?
.Защото силата на общата идея иде от съцето на цялото човечество.Как може да се атакува то -никак.Мисля ,че ме разбираш какво искам да кажа....

да, мисля че е ясно какво казваш. но има общи идеи които човечеството винаги е признавало за добри и все не успява да ги практикува; както има тъмни идеи на малцинства или дори само на броени индивиди, които успяват да се наложат в даден момент на цялата група, има и сила на егрегор, махало или от тоя род...механизми които прокарват тази или друга идея като по подходяща за прегръщане без значение дали е най подходяща. Всеядството като модел е може би една от тях  ;D
То и брак, семейство, държава, граници и такива други но и без това се отплеснах
а за поста на дамата - съгласна съм с някои неща но не чак да ме вдъхнови. но не познавам контекста
Активен

Миоджералвомбо

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
    • блог за сериозни хора
« Отговор #139 -: 03-06-2010, 22:35:19 »

Чудесно!не си се  отплеснала никак ,а си се задълбочила дори.Диалога сега може да е много добър с теб !Искам да ти илюстрирам как става така ,че общите идеи са най силни и после силата им намалява когато посоката е към частния сектор.Кажи според теб,но само с едно кратко изречение ,Рибката,кажи:кое е най важното нещо на тази земя?/жокер:най общата идея/после пък ,ако уцелиш верното аз ще кажа второто по важност.и така ще илюстрираме модела ,за който приказваме-за идеите.След идеите идат инструментите за тяхната реализация,но те са като ножиците и скалпела в ръцете на Бате Бино,второстепенни работи,зависещи от главното,което ги командва- ума на лекаря. :love_026:
Активен

Страницата е създадена за 0.098 секунди с 17 запитвания.