Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хрумна ми да ви попитам - какви са мотивите ви да сте вегетарианци  (Прочетена 106339 пъти)

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!

освен че го гледах целия и първия път...имаше и втори само за да накарам една дама да го изгледа целия...разбира се нямаше как да не ми се насълзят очите отново и да изпитам гняв към всеки месояден или коженосещ индивид! Да, гняв! Нека ме наричат нетолерантен, нека ме наричат сектант, нека ме наричат луд! Ще стана всичко това ако е нужно, но НИКОГА няма да толерирам или да приемам хора,които нямат сърца! А такива са над 80% от останалите хора...Донякъде дори разбирам човека дето напусна форума по едно време за това че е имал такова отношение към собствените си родители. Моята майка се оказа доста по-разбрана и толерантна и сега самата тя се нарича вегетарианка...сестра ми стана вегетарианка малко след мен през 1994 и стигна доста по-далеч. не мога да уважавам хора, които не обръщат внимание на проблема, защото това си е проблем! И винаги ми идва да разливам блажна боя върху кожите на разни дами, които се разхождат с препарирани лисици по улиците...дори се опитах да си кажа мнението в един бутик за кожени палта в Милано, от който ми се повдигна като минах покрай него...за малко да извикат полицията;)) Знам че това не е начина, но не виждам друг, по-адекватен...а и бях свидетел на протесните на активистите, които защитават животните пред магазина на Макс Мара в Милано, а и преди шоуто...за съжаление всички ги гледаха като полезни изкопаеми и полицията чакаше всеки удобен момент за да ги погне и спре опитите им да покажат на глупавите жестоки хора в какво точно са съучастници
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

също бях свидетел на протестите преди ревютата на Жан Пол Готие и Карл Лагерфелд в Париж...същото положение като в Милано...шепа активисти пред присмехулните погледи на богати, известни и не до там известни смешни гротескни фешън персони, загърнати в какви ли не кожени дрехи и обувки! Тъжно, гадно, но факт. Сигурен съм че нищо няма да се промени скоро. което е най-трагично! Индустриите се прекалено силни,иска ми се животните да са по-силни!
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/

също бях свидетел на протестите преди ревютата на Жан Пол Готие и Карл Лагерфелд в Париж...същото положение като в Милано...шепа активисти пред присмехулните погледи на богати, известни и не до там известни смешни гротескни фешън персони, загърнати в какви ли не кожени дрехи и обувки! Тъжно, гадно, но факт. Сигурен съм че нищо няма да се промени скоро. което е най-трагично! Индустриите се прекалено силни,иска ми се животните да са по-силни!

Технологиите напреднаха много. Вече има имитация на кожа с по добри показатели за трайност.
По повод твоята погнуса от препарирани животни в бутиците и аз много се ядосвам на изпанската корида. Винаги като гледам такова представление по телевизията се моля бика да откачи и да прескочи оградата помитайки с рогата си стотици кретени отишли да гледат как измъчват животното.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

kamelia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20

Аз пък много се дразня на хора, които като видят кървища и покъртителни снимки примерно на заклани животни или някакво друго варварство се гнусят и извръщат глава,а в същото време не виждат какво имат в чинията си! И като им го кажеш казват, примерно нещо от рода,че имало разлика между кокошка и бенгалски тигър, каква толкова голяма разлика да има и двете са живи същества с право на живот? Ама,,,,,,
Активен
Мащабът на духовното усъвършенстване не е за хора, слушащи единствено гласа на стомаха.

Повечето хора използват първите години от живота си, за да съсипят последните.  Жан де ла Брюйер

Човекът е създал божествата, обратното все още не е доказано.

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548

Ох, отвратително е всичко това и е много тъжно. Не съм съгласна обаче, че хората, които хапват месо и носят кожа са без сърца - просто не осъзнават какъв ужас причиняват на живи същества. Факт е, че повечето вегетарианци са такива само в чиниите си, а когато стане въпрос за дрехи и обувки предпочитат личния си комфорт. Не мога да упрекна никого за личния му избор. Може би още не е дошло времето, в което ще осъзнаят, че е по-жестоко да убиеш за да се облечеш, от колкото да се нахраниш. В този ред на мисли имах една колежка в университета, която ядеше месо, защото смяташе, че е нужно, за да бъде здрава и да си набавя всичко необходимо. В същото време по никакъв повод не можеше да я накараш да си купи кожена чанта или обувки. Не можеше да приеме факта, че се убива за неща, които не са от първа необходимост.
Що се отнася до "Земляни", до скоро твърдях, че не познавам човек, който да го е гледал и да не е станал вегетарианец. Да ама не... Преди известно време накарах тогавашната ми съквартирантка да изгледа поне мъничко от него. След 5 минути дойде просълзена в кухнята и започна да разказва колко било ужасно, как не можела да го гледа... в същото време без да се усети беше извадила от хладилника свинско филе и си го хапваше докато казваше колко мъчно и станало за прасенцата от филма. Просто не беше направила връзката между филма и чинията си. Това в никакъв случай не я прави по-лош човек - просто не е дошло времето за нея, в което ще осъзнае какво всъщност прави.
Активен

kamelia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20

Не не казвам,че са без сърца,но просто повечето хора не свързват двете неща или излизат с обяснения отрода, " ти нищо не можеш да направиш", "хората са хищници" и всякакви подобни клишета!
Относно познатата ти, където смята това за кожените дрехи,напарво ще падна с тази "първа нобходимост", онзи ден случайно попаднах на една брошура на "Метро", няколко страници, посветени и то написано с големи букви-Месото, съвършената храна,,,,,, Н аправо  :Confus_34: :surpris_25:
Активен
Мащабът на духовното усъвършенстване не е за хора, слушащи единствено гласа на стомаха.

Повечето хора използват първите години от живота си, за да съсипят последните.  Жан де ла Брюйер

Човекът е създал божествата, обратното все още не е доказано.

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

Определено не съм съгласен с казаното по-горе от "защитниците" на месоядните и коженосещи земляни, които видиш ли не са се осъзнали! Значи за да се осъзнаят някакви безмозъчни човеци, хиляди животни трябва да умират и да бъдат изяждани??? Как може да защитавате подобни същества??? Промитите им мозъци никога няма да се доближат до каквото и да е осъзнаване, толкова яко са подковани, че дори филми като "Земляни" не ги трогват...или ги трогват по някакъв абсурден начин, предизвиквайки моментна емоция,която не ги кара да се озъзнават, а да стоят колкото се може по-далеч от проблема и причините, за които те самите са виновни и съучастници в този геноцид! Да, всички ферми приличат на концлагери, човека не е мръднал нито капка напред и никакъв технически прогрес не може да оправдае примитивизма му! Добре че поне аз мога да се променя и да давам личен пример и се радвам че намирам съмишленици тук! Но не е редно да защитавате и оправдавате престъпниците!!!
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

а пък коридата е друг вид абсурд от човешките забавления...когато осъзнах какво всъщност се случва на арената и не можах да повярвам че някой може да се забавлява по такъв идиотски начин, при това да го превръща в традиция на цял един народ и част от "културата"...то не са книги, не са облекла...това може би е един от най-зрелищните начини да направиш убийство и да ти ръкопляскат след това...според мен тези хора трябва да изпитват единствено срам от постъпките си...или пак ще ги защитите че не се били осъзнали и не знаят точно какво правят като забиват щпаги в гърва на едно силно животно, изтисквайки всяка капка живот от тялото му пред публика от малоумници!
И аз се радвам на новини, които казват че бик се бил разярил и нападнал хора от трибуните или намушкал тореадора! Не съм лош човек и такива неща не ми доставят удоволствие, но наистина си казвам че някой си е получил заслуженото като се случи нещо подобно!
И хората които след гледането на филма Земляни продължават да ядат месо и да носят кожа СА НАИСТИНА ХОРА БЕЗ СЪРЦА!!!
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Rado, не си ме разбрал. Никого не защитавам или оправдавам, просто се опитвам да разбера защо постъпват по този начин. Много малко са хората, които са отгледани като вегани. За всички останали остава да се осъзнаят в даден момент от живота си. Ако при теб се е случило на едни години, то при други хора трябва повече време, а за съжаление при някой това време така и не идва. Хората са различни. Държа да отбележа, че аз съм последният човек, който би толерирал проявата на зверски постъпки и мъчения към когото и било. Въпреки това не бързам да отсъждам. Всеки човек има път, който трябва да извърви. Колкото и да ми се иска всички хора по света да се вегани, явно това не е пътят на всички.
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

И на мен не ми остава друго освен да се успокоявам с мисълта, че при коридите не винаги бикът е единственият губещ. Скопения тореадор със сигурност ще разбере, че това не е спорт.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

Rado, не си ме разбрал. Никого не защитавам или оправдавам, просто се опитвам да разбера защо постъпват по този начин.

Разбирам те напълно, но не мога да разбера защо си толкова толерантна към тях. Ясно е че пътя, по който вървят е грешния и не виждам причина да толерираме поведение, което не заслужава толериране. Не е нужно всички да сме вегани, но поне можем да се пробваме да не сме убийци по рождение! Ако все още се опитваш да разбереш защо тези хора постъпват по този начин, ще ти дам еднин възможен отговор-защото за малумни и ред други причини, които си ги знаем.
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Rado, не си ме разбрал. Никого не защитавам или оправдавам, просто се опитвам да разбера защо постъпват по този начин.

Разбирам те напълно, но не мога да разбера защо си толкова толерантна към тях. Ясно е че пътя, по който вървят е грешния и не виждам причина да толерираме поведение, което не заслужава толериране. Не е нужно всички да сме вегани, но поне можем да се пробваме да не сме убийци по рождение! Ако все още се опитваш да разбереш защо тези хора постъпват по този начин, ще ти дам еднин възможен отговор-защото за малумни и ред други причини, които си ги знаем.

Не разбирам защо си толкова краен. Да не толерираш подобно поведение е едно, а  да натриваш в лицето на тези хора при всеки удобен случай, че "са малоумни" е друго и което е по-важно - не води до нищо градивно. Бих казала, че в 99% от случаите даже има обратния ефект. Не съм чак толкова толерантна колкото ме изкарваш, но се старая да не се меся толкова грубо в живота на другите хора. Горда съм да споделя, че доста хора около мен промениха коренно начина си на хранене и мислене без да съм се опитвала да им насаждам моите убеждения. След като видяха промяната у мен сами се интересуваха и питаха. Според мен личният пример дава много по-добър резултат от упреците и обидите  :peperudi:
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

позволих си да изразя лично мнение и да кажа какво точно мисля само пред вас, все по-рядко си изпускам така нервите пред "нормални" хора...много добре знам какъв е ефекта от подобни приказки пред месоядни. И аз като теб се опитвам да вдъхновявам хората с личен пример и отдавна съм се отказал да се опитвам да си налагам мнението или да казвам, че аз съм правия. Още повече че това не е и мое мнение, а философия и начин на живот, с които съм се съгласил. Нормално е в един момент някой от нас да се издразни малко повече и да прояви емоция след всичко на което сме свидетели.
Смея да твърдя че съм успял да вдъхновя хора, които са се замислили над тези въпроси, а някои дори са променили част от навиците си! Но все още ми е трудно да съм дипломатичен и толерантен към хората, които вървят срещу природата и законите и!
Активен

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Прав си, трудно е да гледаш как някой върви срещу природата и по този начин вреди на себе си и на околните. Не забравяй обаче, че никой не го прави нарочно.  :pensif_29:  В повечето ситуации подхождам с рогата напред, но що се отнася до вегетарианство, веганство и т.н. съм изключително спокойна и разбираща, защото си давам ясна сметка, че само с този подход мога да постигна нещо гредивно.
Активен

kriss

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 229
  • обичам те ... живот

Нормални хора казваш сме вегетарианците  :(  , мен ми се иска да мислим за всички като за нормални . Животните също убиват и се хранят с месо - има ли сред тях нормални или не ?
Малко е силно да кажеш , че си по нормален от някой защото си избрал този начин на живот - да не убиваш . Помъчи се да не се гневиш а да видиш доброто във всеки - аз мисля , че само така може да извадиш наяве доброто у човек а не като го критикуваш ...
Вначалото мислех че и аз ставайки веган съм по нормална от осътаналите и получих лично съобщение което ме накара да се замисля ето част дано се замсилите и вие :
това, което осъзнаваш и правиш за и със себе си е чудесно! Не знам дали те интересува моето мнение и опит, но аз като човек който цял живот живее по този начин, мога само да посъветвам- не се сравнявай с хората! Това, че ти мислиш, че си по-права, и че масата други хора живеят по течението, без значение истина ли е или не, не е начин, по който е здравословно да се разсъждава. Едно, че ти на себе си с нищо добро няма да си допринесеш, друго, че всеки човек носи душа и всички ние сме едно, независимо че всеки е склонен да каже- какво общо имам аз с тоя дето не мисли, или с тоя дето яде месо или пиянства, или с тоя който чака на социални помощи вместо да работи. Имаме общо и ти го знаеш. Но какво правят другите си е тяхна работа. Почнеш ли да се сравняваш с другите- освен да четкаш самочуствието си, друго няма- няма да ти стане по-хубаво, няма да си по-балансиран човек, или по-добър. В крайна сметка ти не живееш така, за да си по-високо от другите, а за да се развиваш сама ти, тоест единствено със себе си можеш да се сравняваш.  Казвам ти това, не само защото, ако аз се бях сравнявала, приятели нямаше да имам, ами и защото и на мен самата ми се е случвало да изкарам подобни разсъждения, и са ме скастряли, и мисля че с право
Активен

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

напълно те разбирам и съм съгласен с всичко, което си написала и това, което са ти написали, когато си изразила подобно на моето мнение...искам да кажа също, че не виждам проблем в това да изразяваме мислите си на глас понякога, дори било то и по-приповдигнато или с повечко гняв...донякъде е оправдан и повтарям, че го споделих като мнение сред вас, които знам че мислите по-скоро като мен. Това с нормалноста го използвах не за да се сравнявам с другите хора, които съм смятал за ненормални или себе си за нормален, просто го намерих като най-подходящ начин да изразя това, което искам да кажа. Не боравя добре с думите и често се получава "криворазбраната цивилизация";)) А това, че всички хора ме смятат за ненормален като им кажа че съм вегетарианец или други неща свързани с живота ми(които смятам за напълно нормални) е ФАКТ!!!! Не съм стигнал нивото на пълно осъзнаване, нито съм се успокоил на 100% макар да съм доста по-уравновесен и балансиран от преди и смятам че понякога малко пара в изразяването на мнение пред "свои" не е толкова фатално! Просто различните хора се изразяват по различен начин, съжалявам ако постовете ми са били прекалено крайни, ще се старая да бъда по-сдържан и дипломатичен.
Активен

divineflow

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173

Доста деликатна тема:) Аз съм от егоистите с кожените обувки:) Моите причини са, че ми е неестествено яденето на месо. Винаги ми е било леко неприятно и доста странно. Не го възприемам като "нормална" храна. Също така ми се струва прекалено "мръсно". Само рибата възприемам, но някои видове, всмисъл не ми е гнусна. Чак тогава идва етичния аспект, който не е водещ. Здравословният и той не е. Яйцата са ми били винаги много гнусни, даже повече от месото. А интересното е, че домашни млека и сирена също не мога да ям, лошо ми става само от миризмата. С тези по магазините нямам проблеми, тоест ако бяха "истински" и те щяха да отпаднат без проблем, но както и да е.

По принцип съм краен и критичен човек, но не съдя много много месоядните. За мен човекът все пак е всеядно. Имам познати, които се определят като хищници и твърдят, че не могат без месо. Трудно ми е да си го представя, но няма как да знам как се чувстват. Има хора, които НЕ обичат животни и си го казват "не ми пука", което честно казано не ме пречи толкова много. Въпрос на избор, не можеш да ги накараш да им "запука". Това, което и мен ме е дразнело е лицемерието. Гледах earthlings и съквартирантката ми ме попита какво е това. Обясних и при което ми каза "Олеле как можеш да гледаш такова нещо? Не ти ли става гадно за животинките?" "Моляяяяяяяяя????" На мен да ми става гадно... тя освен, че е върл месоядец, баща и е ловец и ми развива теории как много обичали животните и той бил "добър", спасявал зайчетата. Но с такива хора не искам нито да споря, нито да им слушам теориите:) Не че са "лоши" хората или ги мисля за безсърдечни, просто леко на друг език си говорим. Познавам месоядни, които са "добри" хора, по моите критерии обаче. С качествените определения трябва внимателно, както и "лоши" няма да кажа, защото не го мисля наистина вегани, но социопати. Също така имам приятели пушачи. Наистина много мразя цигарен дим в затворени помещения, но не мога да мразя всички пушачи, просто не ми идва отвътре:) А аз за да тръгна да съдя кой е духовно израстнал и кой е без сърце, трябва да намирам себе си за перфектна или безгрешна, от която идея съм многоо далеко:) Пък и изобщо да не употребявам животински продукти или такива, заради които пряко или косвено са били измъчвани животни(което би било оргомна саможертва и неудобство, най-вече заради козметиката, почистващите препарати), пак не мисля, че няма да имам "тъмна" страна или ще се чувствам по-добър човек. Но мен наистина много слабо ме интересува какво ядат другите, само ако може да не ми се месят и да ми дават съвети, които не съм искала.

Това, което ми е по-интересно е как би изглеждала веган планетата. Какво се случа с всички животни пуснати на свобода? Как ще се овдалее популацията им? Тези, от тях, които успеят да се приспобят де. То е нереалистично и няма как да стане скоро, но все па ми е интересно:) Utopia exist only until it was created. 
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464

:kisss:Ммммммммммм, дааааааааа ...как ще я кара планетата без НИЕ да се изживявавяваме като нейни регулатори???Имало е такова време, такъв период от нейния живот...когато хора и животни са си живеели в тихо ,кротко и спокойно съжителство...кога и как сме се овълчили, защо сме станали месоядни...ще ти препоръчам две заглавия...едното е БХАГАВАТ ГИТА, а другото на Владимир Мегре, Анастасия - 9 книжки.
    Дано да ти помогнат да си отговориш на още много въпрэси, които сигурна съм ако все още ги няма, ще се появят!!!
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Rado

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • I am Vegan!!!

Цпоред мен хората винаги са си били овълчени, само дето сега вълците носят костюми и други джаджи на техническия регрес...упс...прогрес! Едно време просто е било малко по-брутално, сега е по-завоалирано, въпреки че на мен и завоалирано не ми се струва. Когато някой започне да се изживява за Бог, тогава става страшно, а такива бол в днешно време! Пък и животните, които човека не може да използва съвсем са си на свобода, само част от тях са в зоопаркове. За съжаление човека се е понаучил да застава срещу природата и да завладява прекалено много неприсъщи за него територии...от там идват и всички злини...да не забравяме и прекомерната численост на "най-висшите" животни(хората). Но да спирам, че пак ще кажете че съм много краен;)))
Активен

amazonian

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 240

Тук голяма дискусия се е заформила и не знам дали намесата ми е на място... Просто исках да споделя, че се опитах, но не успях да се "овегетарианча". Започнах от февруари тази година, след някои прочиствания включих сурова храна и супи, и само по малко сирене в някои салати. Помня, че изпитах силен прилив на енергия първите седмици. След това обаче започна да ми е студено непрекъснато, треперех и увеличих супите и готвените постни ястия. И така до юли тази година, когато без видима причина започнах да повръщам почти всеки ден и ми ставаше лошо, направо не можех да изляза от къщи спокойно. Не го свързах с храната в началото, чудех се от какво е, но когато пробно опитах месна храна, всичко изчезна. Сега включвам месо веднъж седмично и нямам проблеми.

Може би е някакво пристрастяване, не знам. Мотивите ми бяха изцяло здравословни, но на този етап не успях да го реализирам.

А кожени вещи не използвам отдавна - все пак има достатъчно заместители.

Иначе не споделям това тотално обвинение на всеядните - начинът, по който е устроен нашият свят, е такъв - всеки, който не е растение, се храни със смъртта на живи същества - животни или растения. Вярно, растенията нямат кръв, но имат душа. Кълновете също се стремят към живот и светлина. И като цяло обвинението не е добър път - човек започва от себе си, преустройва себе си, може да предложи на другите своята гледна точка, но когато започне да ги обвинява, значи счита себе си за непогрешим.
Активен

Страницата е създадена за 0.071 секунди с 22 запитвания.