ПЪРВИ ДЕН. Освен взиманите до момента плодове, чай, могад да бъдат включени зеленчуци в суровия им вид. Те изместват част отпловодете, които са били включени в часовете за храна - обяд и вечеря. Подбират се тези зеленчуци, които ни предлага сезонът. Пролет - зеленолстни, лятото - домати, краставици и т.н, зимата - зеле, моркови, алабаш, гулии и пр.
Внимава се да са добре сдъвкани, като при затруднение трябва да се използват рендето или миксерът. Зелнчукът се ползва без подправки.През остналото време се употребяват плодове и чай.
ВТОРИ ДЕН.Освен суровия зелунчук към обяда и вечерята се добавя варен картоф. Сварява се един картоф(средна големина) - почистен и нарязан в повече вода. Когато е добре уврял, се пасира и се разделя на две порции, като едната се добавя към обяда, а другата - към вечерята.Примерно ако към обяда сте включили едно настъргано морковче, листа от маруля, спанак, домат, парченце зеле илин нещо подобно, то към него добавяте половината от пасираното картофче. За вечеря, ако е включено парче зеле, домат, чушка или друг зеленчук, добавете порцията от втората половинка на пасираният картоф.За подправки могат да се ползват копър, магднаоз, лимонов сок или нещо от този род.
По часове хранененто може да бъде оформено така:
8-9 часа - чай с мед и лимон. По желание може и някакъв сочен плод
10 часа - плод
Обяд - пресен зеленчук или някакъв плод и пасиран картоф.
16 часа - плод и по желание чай
ВЕчеря - суров зеленчук във вид на малка салатка от зеле, морков, домат или каквото предлага сезонът и се намира в момента у дома. Към нея се добаня порцията на втората половинка на пасираното картофче.ПРеди лягане може един плод или чай.
ТРЕТИ ДЕН: Оформянето на хратилния режим остава същото, само към варения картоф се добавят и някакви зеленчуци - морквоче, парче целина, листни зелечуци или нещо друго, с каквото се разполага, оформено като постна супа без сол и мазнина.
Порциите на супата и салатките леко се увеличават. Салатката към вечерното ядене може да бъде от зеле, морков или домат, краставичка, чушка и магданоз и т.н
ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Вече може да бъде оформено четирикратно хранене.
Закуска - не по-рано от 9 часа - чай с мед и лимон вода с лимонов сок, настойка от шипки, минерална вода или просто само чаша обикновена вода. Може да се включи някакъв сочен плод според сезона.
Обяд - някаква салта, но като първо меню може да бъде и порция плодове. Ако сутринта сте взели портокал, грейпфурут или грозде, то към оляда могат да се включат ябълки, праскови, резен диня и пр. Включването на зеленчук или плодове зависи не само от вашето желание и вкус, но и от това , ск оето разполагате през сезона. След това пъо меню следва постната картофена или зеленчукова супа, към която може да бъде добавена малка лъжичка кисело мляко като застройка.
Следобедна закуска: някакъв плод, чай с мед и лимон или просто чаша минерална вода.
Вечеря - порциите на салатите не само леко се увеличават, но се обогатяват, като се прибавя малко парченце лук, счукана скилидка чесън, праз, магданоз, спанак и пр. Супата може да бъде от картофи или някакви сезонни зеленчуци.
ПЕТИ ДЕН: Режимът на хранене остава същият, като се прави преценка как е приета до момента храната от стомаха. Има ли лека болка, чувство на тежест или каквото и да било дискомфортно усещане, трябва да се внимава в количеството на приетата храна, но ако няма нищо смущаващо, порциите леко се увеличават , като към оляда и вечерята могат да се добавят по няколко хапки черен пълноцърнест хляб.
ШЕСТИ ДЕН: Четирикратната формана хранене се запазва. Оттук нататък обедната супа може да бъде заменена с малка порция овесени ядки, качамак, булгурена каша, печена или варена тиква, супа от домати с ориз или нещо подобно. От този ден може да сев ключи по малко сол.
Вечерята - второто меню след салатата - мож да се разнообрази с малки порции задушен зеленчук (картоф, тиквички) или зеленчуково пюре. Хлябът леко се увеличава.
СЕДМИ ДЕН:Четирикратната форма на хранене остава, докато до края закуските остават само с плод и билков чай с мед и лимонов сок. Следи се за вяка реакция на стомаха. Обядът е винаги лек и ограничен - салатка или плодове и някаква въглехидратна храна. При сезони с изобилие от плодове бядът може да бъде оформен с порция плодове и един хубав сандвич с пълноценен хляб с малко масло, олио или зехтин, шарена сол, тънки резенчета лук, печена чушка, сирене или кашкавал (в съвсем ограничени количества). При сезони с изобилие от зеленчуци - маруля, салатка, киселец, спанак, краствичка, домат и пр., докато при вечерята се включва друг вид. В дневното меню могад да бъдат включени и малко ядки.
ОСМИ ДЕН: Четирикратното хранене продължава, като приеманите порции се увеличават по количество при положение, че стомахът е в дбра форма. към ползваната храна се включват ядки - орехи, лешници, бадеми и пр. При вечеря могат да се влючат млечни продукти в ограничено количество - сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко.
ДЕВЕТИ ДЕН: Включената храна , макар и все още ограничена, е напълно пълноценна. В нея присъстват плодове, сурови и топлинно обработени зеленчуци, ядки, млечни продукти и пълноценен хляб. Предимството е на растителаната храна. Вече могат да бъдат включени фасулът, лещата, грахът, лукът, чесънът, празът, ряпата и всичко, което може да се намери на пазара, отгледано от нашата земя.
ДЕСЕТИ ДЕН: Четирикратното хранене вече може да мине към трикратно, а по желание и към двукратно - само вечеря, като закуската е единствено някакъв чай, сочен плод или нещо подобно.
Това е захранването,което дава Лидия Ковачева.
Някой има ли идея как трябва да се захранват суровоядците след гладолечение?