Здравейте, и аз се реших да пиша в този чудесен форум. На кратко- 25 годишна, от 9 години съм наясно с литературата за правилно хранене и гладуване, прилагам без да стигам до крайности. Не употребявам никакви животински храни, както и разните безмислици по пакети и опаковки. Храня се с плодове, салати, ,масла,ядки, семена, боб, картофи и т.н. Ям разделно, чувствам се добре. Лекарства не приемам, старая се да живея по близко до естественото. Но... От 2 години ми се появи чувствителност на зъбите, в шийките. На зъболекар казаха, че емайла се е изтрил от миене. И за да не се задълбочава започнах да ги мия по кратко и не търках отпред много. Но от това венците се вдигнаха и зъбите ми се покриваха с някакъв налеп, който вечер едвам премахвах. Спрях пасти от измислените и се мия със ''Супирвики''. Но лятото, особено след ядене на домати зъбите ми буквално ставаха грапави. Пак отидох на зъболекар и каза, че имам гингивит, лек. А изтриването, не е толкова много, но се запълва с този бял налеп и не може да се разбере защо става това. Друга зъболекарка казва, че венеца секретирал ,защото е възпален. А един ми каза, че отивам към парадонтит. Започнах да жабуря вода за уста от карамфилово и ментово масло, както и билки. Започна леко подобрение, но не особено. Накрая преди няколко дни ми казаха, че трябва да си снимам зъбите да се види има ли топене на костта. Направо откачам от такива процедури, нали се вижда, че нямам джобове, всички зъби са си мои... И последното, което стана ме притесни много. Зъболекар ми каза, че явно всичко идва от нощно скърцане със зъби. И предложи да направим шина за спане. Съгласих се и отидох за мярка. Но това ми беше най-голямата грешка. Мярката се взима с някакъв гел. Когато се прибрах зъбите ми бяха жълти, отващо към оранжаво в шийките. Не са били ослепително бели, но не и жълти целите. И също така венците горе се отдръпнаха още и подобрението от предишните дни изчезна. Сега съм така, пробвах с кислородна вода, почти без успех. А и гледам да не раздразня пак емайла. В петък съм да взема тия пусти шини. Обръщам се към вас за съвет или някакви идеи защо се случва това с венците ми. И това оцветяване така ли ще остане? Не ми се мисли да се впускам в избелвания и да закъсам още повече. Възможно ли е това да е нещо като зъбен камък? Но до сега не съм имала, а и не пуша, не пия кафе. А и как стана за 1 час. Простете за дългите обяснения.