Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: кленов сироп  (Прочетена 2731 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
кленов сироп
« -: 20-05-2009, 22:59:19 »

Понеже Вери го направи на въпрос в дневника ми, пускам това като отделна тема, за да е по-подредено и да го видят повече хора

Мер беше пуснала едно филмче за това как се прави кленов сироп и като гледах каква пара се вдига над казаните, е пределно ясно, че се нагрява над 40 градуса. Не е суров.

Отделно от това, какво пише в сайта на Мадал Бал... (като все пак имаме предвид, че си рекламират продукта и може да е пресилено за да правят антиреклама на другите марки)

Над 90% от т. нар. „кленов сироп“, който се продава на масовия пазар, е произведен по изкуствен начин от царевичен сироп и бяла захар, и най-често съдържа само 2% истински кленов сироп.

Техният кленов сироп е към 50 лева, в магазина е десетина лева... Хем идва чак от Канада... Вижда ми се логично горният цитат да е истина...  :-\
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:кленов сироп
« Отговор #1 -: 21-05-2009, 00:26:39 »

И аз мисля, че си е направо сварен. Но може би някъде се прави и по суровоядни принципи, макар че до 40 градуса ми се струва почти невъзможно да намали обема си до толкова, че да се получи от бяла течност - кафява и с такава гъстота.
Активен
Духът владее материята!

Милен

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14
  • Бате, шопска салата ядат ли суровоядите?
    • RecipeMagician.com - Магията на суровата храна
Re:кленов сироп
« Отговор #2 -: 21-05-2009, 04:08:32 »

Здравейте и от мен. Не мога да гарантирам за всики, разбира се, но това което видях с очите си и открих с малко нахалство от моя страна (признавам си  ;) ) беше истината за нас. Тук в Канада се провеждат към края на зимата много партита в така наречени техни ресторантчета - Кабан а Сюкр, където се предлага разходка из съоръженията за добиване и производство на кленов сироп (гордостта на местните) и завършват с дегустация на местни блюда и десерти.

Споменах за нахалство от моя страна, защото когато обясняваха, как се събира сиропа и къде се "вари", аз си позволих да пипна с пръст за да се уверя дали наистина не го изваряват по традиционния начин чрез кипване, или е както казаха, че се приготвял за 30-40 дена при 40-45 C макс. И си беше като топла вода от чешмата.

За да сте наясно с цената тук, за марков сертифициран сироп се плаща около 12-15$ според опаковката и фирмата. Макс. сме го виждали до 30$ (канадски) за 500мл до 1лтр.

Като алтернатива на кленовия сироп се предлага също една смес от различни био сокове (смес от тръстика, кленов сироп, меласа и още няколко съставки). Разбира се за него не мога да кажа как се приготвя, но така или иначе го ползваме само за подслаждане на десерти, в които не подхождат сушени плодове.

Сигурно сте прави за някои други производители.. Може би сме попаднали на златна мина, но колкото и да е суров, да не забравяме, че е концентрат с високо захарно съдържание и ...по-добре без него. Най-добият вариант е сами да си сушим плодове за случаите, когато ни се прияжда сладичко. :)
Активен
For the world you are someone,
But for someone you are THE WORLD!
 

Страницата е създадена за 0.069 секунди с 21 запитвания.