Суровите яйца от пъдпъдък са наистина страхотно лечебно средство.Освен съдържанието на хранителни в-ва включващи аминокиселини,витамни и микроелементи в тях има и съставки способстващи изчистването на организма от радионуклеотиди и тежки метали.Това е потвърдено от клинични проучвания.Консумират се сурови -на гладно не повече от 5 бр. на ден.Присъстват в аюрведичната кухня и са част от тибетски рецепти за лечение на широк кръг от заболявания поради способноста им да лекуват нервни заболявания и да повишават имунитета.Според източници от интернет:
,,Яйцата на пъдпъдъка са полезни при лечение на алергии, астма, анемия и имунна недостатъчност. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция. Пъдпъдъчите яйца тонизират при умора и главоболие. У нас все още се смятат за деликатес, но вече ги има на пазара и лесно се намират в магазините на повечето големи търговски вериги...
# Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв.
# Пъдпъдъчите яйца могат и доритрябвада се консумират сурови, защото така се запазват напълно техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.