Мислех си нощеска да пусна тема, докато кърмех Ясен, мислех си и за Влади, понеже и тя има бебче. Струва ми се, че информацията за захранването и храненето на кърмаче в семейство на суровояди, е най-оскъдна. Аз имам единствено книгата на Шази: Еви'с кичън, където за възрастта от 6 до 12мес рецептите са много малко. Друга информация в тази насока не съм търсила.
Какво е положението при Ясен...той започна да проявява интерес към нашата храна след навършване на 8-я месец, даже около 8 1/2-9-ти месец. Не знам коя му беше първата храна- не съм спазвала някакви режими и схеми, след като един месец преди това бях в голяма чуденка какво да го правя това дете като не иска да яде
. Пробвах какво ли не, писала съм за това в една тема на сайта, да не се повтарям сега. Та гледах да не поема само нещо алергизиращо. Може би авокадото най-си го обича. Държа да свикне на зеленото т.е. държа на смутита/нектарите, в които слагам някакво зеленолистно+плод. Какво е опитвал досега? Авокадо, банан, папая, ананас, манго, диня, сушена смокиня, рожково брашно, кафяв ориз, кълнове от елда и киноа, спанак, морков, чушка, домат, целина, магданоз, копър. Давала съм му да пробва мляко от коноп и сусам. Може нещо да пропускам, но общо взето е това. Все още кърмата му е основното ядене, той направи преди дни 11 месеца. Има дни, когато не желае да яде храна различна от кърма. В най- добрия случай през деня хапва 2 пъти твърда храна: смутито и после следобед намачкани: авокадо+плод; ябълка+круша; само авокадо; само банан. давала съм му и разни крекерчета: оризови; елдени; зеленчукови. Много често яде парченца храна т.нар. finger foods. Много добре се справя и се старае да дъвче, но все още не се е научил.
Животински придукти въобще няма да включвам в менюто му.
Това е засега от мен. Ще ми е интересно да обменяме опит.