Здравейте на всички!
Сядам да пиша, защото това е единствената тема, която намерих, когато се чудех как да захраня дъщеря си. Покрай бременността си и захранването изчетох доста информация за здравословното хранене. Не ям месо от 11г, и хемоглобинът ми е в норми. А от скоро избягвам и млечните продукти и яйцата, тъй като прочетох ужасни неща за тях и после установих, че не ми се отразяват никак добре. Но както и да е, малко се отклоних
Значи дъщеря ми също не яде месо, вече е на 1г и 2м, за ужас на свекърва ми
Таткото също не яде месо, но от 2г и даже наскоро прояде риба отново. Не ме подкрепя особено, предпочита дъщеря му да не се цепи от обществото и да си яде месо...
Изследванията и са добри, хемоглобинът и след изследването на 1г беше 122, което педи каза, че е много добре и аз грейнах
Понеже и тя изпадна в паника, като и казах, че няма да давам месо... казах и защото е от типичните възрастни лекари, които не се интересуват от нови изследвания и проучвания и реших да нося кръста на "онази лудата, дето ограничава детето си" и да и покажа, че децата могат да се развиват нормално и без месо
Всъщност живеем в Стара Загора. Та започнах захранването след 5м, тъй като нито аз, нито дъщеря ми сме дебели, тя беше наддала малко през този месец и ме строиха да я захранвам. Не започнах с ябълка или морков, или сокчета, а с оризова каша. Успях да издържа да я кърмя 1г. Давах и кашата смесена с кърма - 14 дни, после предложих каша от елда - 10 дни. После прочетох, че се води алерген и е хубаво да се даде по-нататък, но при нас нямаше проблем. Все пак ме интересуваше, това че има високо съдържание на желязо. След това предложих тиква - 7 дни. Смесвах я и с каша, за да е по-калорична. После дадох морков, но за нас се оказа много запичащо. Следващите храни давах за 5 дни - картофи, круши, каша от просо- отново има високо съдържание на желязо. След това реших да започна и с глутена - като го давах постепенно в зависимост от това колко е високо съдържанието му в даден продукт - овес - ръж - ечемик - пшеница. Между тях давах и други зеленчуци и плодове. За следобедно хранене предлагах ечемичен ядки - сварени с някакъв плод. Към 7 месец предложих яйце, отново заради желязото. До 1г давах през ден по 1/2. След 1г - понеделник, сряда и петък - цял жълтък. Сега задължително давам спанак и броколи през седмицата. Кисело мляко предложих на 10м, много го хареса и в момента ме спасява, защото така и не поиска да пие АМ, което до някъде ме радва... В момента понякога готвя с масло, но повечето пъти със зехтин. Само аз и готвя, не използваме детска кухня, поради разбираеми причини
Опитах се да предложа амарант, не знам защо, но организма и не го приема и го изхожда в същото състояние в което го е приела и на 10м и на 1г и 1м. Киноа давам смесено 1:3 с булгур, просо или червена леща. На обед слагам и резен авокадо в яденето. Храни се 4 пъти на ден, сутрин - овесена каша или мюсли каша с кисело мляко и понякога и малко плодова каша, за вкус. На обед 1/2 зеленчуково пюре смесено с някое от тези - просо, булгур, киноа, червена леща, качамак, нахут, жълт грах или пълнозърнести спагети. Следобед каша 7 зърнени храни с 1/2 бурканче плодово пюре. Вечер давам зеленчукова супа от картофи с различни зеленчуци. Ох, дълъг пост се получи
Сигурно съм пропуснала нещо, но се надявам да помогна на обърканите мами, които се чудят как да постъпят...