Има,
тук .
бих вметнала, че причината да не са ни известни и да не се тръби много за тях е, че са навсякъде в природата и не може да се патентоват от фармацевтичната индустрия.
Когато приемаме храна, за да се усвои, тя се разгражда от ензими, които се синтезират от клетките в тялото ни. Те са над 5000 на брой. съответно - за въглехидрати, мазнини, протеини.
например, панкреаса отделя три вида ензими - инсулин, панкреатин, названието на третия в момента не си спомням. панкреатин разгражда белтъците (протеините). ...Основна съставка на мезим форте, усърдно рекламиран по коледа и нова година с адрес - към хора, които са прекалили с храната.
основно, около пет протеолитични ензима прекъсват, "режат" белтъчната молекула на различни места. след което, тялото ползва "тухличките" за своите нужди (клетки).
ензимите в тялото ни различават "свои" и "чужди" белтъци. В това е логиката на благотворното влияние (очистващо, лекуващо, подмладяващо) на режимите на плодове и чай, покълнало жито, вода.
Белег ни остава след като ни зарасте някаква рана, или след травма. В кръвта има един белтък фибрин, който най-общо казано затваря (запечатва) раната. Протеолитичните ензими го атакуват и така въздействат на белега. респективно-стриите.
положително се повлияват и още някои други здравословни проблеми, свързани със спецификата на действието на протеолитичните ензими.
п.п. действието на самите ензими се подпомага от Co-Q10, и като цяло се усеща прилив на енергия при приемането му.