Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сол?  (Прочетена 17022 пъти)

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Сол?
« -: 23-05-2009, 16:29:01 »

Моля ви,кажете 2-3 думи за солта,употебявате ли я изобщо?Проблем ли е,ако не я изключим съвсем от менюто,а я заменим с Хималайска?
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Сол?
« Отговор #1 -: 23-05-2009, 17:19:30 »

аз си ползвам по малко сол, не съм я изключила напълно, не мисля, че е проблем ако не се прекалява в количеството, тялото има нужда от определено количество натрий, а солта е главният източник... не съм си намерила хималайска сол все още, но при първа възможност ще си взема от нея... сега съм на морска сол и от тази дето се води калиева ли каква ли...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Сол?
« Отговор #2 -: 23-05-2009, 17:36:27 »

Да, по-добре морска сол от трапезната.
Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Сол?
« Отговор #3 -: 23-05-2009, 18:45:32 »

 И аз ползвам сол,но истината е ,че натрий има в зеленчуците,а солта е навик ;)
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Сол?
« Отговор #4 -: 23-05-2009, 18:57:00 »

Именно. Особено солена е целината на стъбла. Може да пробвате да си изсушите и да овкусявате с нея.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Сол?
« Отговор #5 -: 23-05-2009, 20:25:24 »

има една подправка естрагон (тарос), ползва се много във френската кухня доколкото знам и има солен вкус, може и с нея да заместите
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Сол?
« Отговор #6 -: 23-05-2009, 23:51:53 »

Лидия Ковачева казва :
"
Жизнено важно е да се спазва оптимумът при използване на солта, за да не се стига до болезнени състояния. Но и тук отделните специалисти дават различни препоръки : от 2-3 грама на ден до 5-10 или дори 15 грама. Много от учените са на мнение, че бъбреците не могат да се справят с повече от 5 грама, а според накои - дори само с 2, най-много 3 грама.
Има обаче автори, които изобщо отричат ползването на солта като хранителна добавка. Те смятат, че във всички продукти от растителен произход се съдържа достатъчно количество сол, задоволяващо напълно нуждите на човешкия организъм. Сериозен аргумент в полза на подобно твърдение са народите, които не ползват сол и това съвсем не се оказва вредно за тяхното здраве. Когато Кристофор Колумб открил Америка, той заварил там здраво и жизнено население, което въобще не познавало подправката сол. И до днес съществуват племена и народи, незасегнати от влиянието на цивилизацията, чиято диета е напълно безсолна.
Но нека чуем постигналия изключително здраве Пол Брег : " Солта не е жизнено необходим продукт. Известно е, че примитивните народи не ползват сол. Изключвайки солта от вашия рацион, вие ще изпитате неудобство само първите няколко седмици. Най-прочутите готвачи във Франция приготвят своите световно известни блюда, без да добавят сол, замествайки я с други подправки : лук, чесън, билки и гъби. "
А ето какво мисли руската лекарка-неврохирург Галина Шаталова, постигнала истинско здраве : " Един от моите основни принципи е храната да не се соли. Солта е причина за образуване на отоци, предизвиква вялост и склонност към простудни заболявания. Разбира се, отначало несолената храна няма да ви се стори вкусна, но след някоя и друга седмица ще имате удоволствието да усетите натуралния вкус на продуктите. "
Активен

enterosan

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 110
Re:Сол?
« Отговор #7 -: 24-05-2009, 20:31:37 »

От известно време употребявам морска несмелена сол за готвене и смелена в кафемелачка за салати
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Сол?
« Отговор #8 -: 25-05-2009, 00:05:00 »

Солта наистина е навик, самата аз отвикнах от нея още при подготовката за първото ми чернодробно пречистване - тогава ядох зеленчуци в натурално състояние, без сол и допълнителни овкусители - в началото наистина ми се струваха безсолни, но към края даже не се сещах за нея. Сега от време на време слагам малко сол, която съм направила сама - от смлени семена и смляна морска сол. И определено ми са солени салатите, овкусени от някой друг. След това пия доста вода.
Някои йоги и суровоядци отричат солта - води се, че нанася много вреди. Други суровоядци пък употребяват само келтска морска сол или хималайска сол. Явно всеки преценя за себе си как да действа със солта. Колкото по-малко толкова по-добре.
Активен
Духът владее материята!

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Re:Сол?
« Отговор #9 -: 25-05-2009, 12:04:34 »

И аз като kremamel,процедирам.
Найстина солта е навик,но вече доста съм я намалила.Като се има впредвид,че преди много прекалявах с нея,сега за мен количеството сол,което слагам е нищожно.
Активен

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Сол?
« Отговор #10 -: 25-05-2009, 23:58:34 »

Когато си правя салати обичам да слага повечко лимон  ;D но добавям и по малко сол . . . но както съм тръгнала скоро съвсем ще я изключа ;) Преди години може да се каже, че нещата които ядях трябваше да с изразен бял цвят, т.е. слагах сол в почти промишлени количества  :D но се радвам, че с времето започнах да намалявам количеството. Сега не всеки ден ползвам сол, но със сигурност е по-малко от 2 грама на ден  :) До сега не съм си взимала хималайска или келтска морска сол, но потърся да си купя. Преди около 2 год майка ми беше купила йодирана сол ( не знам на каква марка ), но според мен имаше много изкуствен вкус и повече не сме си купували повобни неща. А иначе си взимам не смляна едра морска сол и си смилам в машинката, а вкусът определено е много по-различен от другата широко употребявана готварска сол !
Активен

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Re:Сол?
« Отговор #11 -: 31-05-2009, 17:58:01 »

Аз съм привърженик на тезата, че не трябва да се употребява сол. За това и не ползвам, даже вече съм забравил вкуса й и не искам да си го припомням. От както се помня не обичам много солта и това беше предпоставка да се откажа толкова лесно от нея, не знам при другите как е.
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сол?
« Отговор #12 -: 01-06-2009, 00:22:09 »

Не бързайте да  анатемосвате солта. За солта ( не готварската ,разбира се) има взаимно противоположни мнения в самите редици на натуропатите. Някои се опитват да я вкарат в групата на захарта, но може би избързват..  Г.Шаталова може да я отрича, но проф. Неумивакин и Надежда Семенова  я реабилитираха.. ! 

Само за сведение ,защото още не е познат на бълг. публика  :  проф Неумивакин - доктор на мед. науки, член на международните академии по информатизация, енергоинформация,Русийската академия на естествените науки, и академията на медико-технически науки, заслужил изобретател на Русия,(84 изобретения), лауреат на държавна премия, член на президиума на общорусийската мед. асоциация на специалистите по нар. медицина , 30 г. се занимава с космическа медицина и тн.........,

Та проф Неумивакин казва в статията си : "Солта-лекарство" :
....много соли - плохо, мало соли -еще хуже."
................."Многие, в том числе вегетарианцы, совсем отказываются от приема соли. Этого делать ни в коем случае нельзя! ..."
С две думи - солта била важна за осмотичното налягане и още куп други неща и до 3 гр на ден ("добра" сол)  трябва да се поема, а другото да се набавя от морско зеле и др. подобни растения. 

Ако има интерес,ще ви я набера или преснимам цялата статия.

Надежда Семенова  също препоръчва мин. количества сол.    И двамата имат свои центрове и школи ,през които преминават огромен брой хора ( в "школа на здравето" на Семенова съм бил два пъти)  ,тоест тези двамата поемат и отговорност, а не само като Малахов, дето  бълва по 20 книги на година ,като 70 % от информацията я има на няколко места и никаква отговорност не поема.. (половината ми гардероб    е пълен с негови книги ..  )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Сол?
« Отговор #13 -: 01-06-2009, 17:15:44 »

бате Бино, статията ми е интересна, но ще ми е трудно да я разбера ако е на руски . . . имаш ли я преведена ?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сол?
« Отговор #14 -: 03-06-2009, 00:30:24 »

Здрасти, Ками,
нямам я преведена, то е всъщност една глава от книгата му "Солта - митове и реалност"  .    Ще ми отнеме много часове за да стане издържан превод,  Да го оставим за краен вариант, ако не се сърдиш ? :)   
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Сол?
« Отговор #15 -: 03-06-2009, 00:34:48 »

Не, разбира се, че няма да се сърдя  :) ти ако искаш я пусни на руски, пък аз ще помоля баща ми да ми я преведе  ;)
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Сол?
« Отговор #16 -: 03-06-2009, 00:42:42 »

Верно, цъкни я в оригинал, пък и аз да я видя ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сол?
« Отговор #17 -: 05-06-2009, 01:00:04 »

Разбира се.
« Последна редакция: 05-06-2009, 01:01:50 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сол?
« Отговор #18 -: 06-06-2009, 09:11:57 »

Да поумуваме за варианти как да направим достъпна информацията -  35 малки странички са.
1. Мога да ги сканирам - ще станат 17 снимки. И да ги пращам на който иска.
 2. Може да бъде доставена и в БГ  самата книжка .Руските книжарници доставят. Тя е  "Соль. Мифы и реальность"
Неумывакин И.П.:
На този адрес може да се видят и други негови книжлета, аз голяма част от тях имам,чного ценни са.
www.labirint-shop.ru/books/68829/
 
А кой е Неуминакин?

Доктор медицинских наук, профессор, лауреат Государственной премии, действительный член Российской академии естественных наук, автор более 200 научных работ, заслуженный изобретатель, имеющий 85 авторских свидетельств на изобретения, он с 1959 г. в течение 30 лет был неразрывно связан с космической медициной. Являясь создателем уникального стационара - космической больницы на борту корабля, Иван Павлович не только координировал работу ведущих медицинских специалистов нашей страны в этом направлении, но и сам разрабатывал новые принципы, методы и средства оказания медицинской помощи космонавтам при полетах различной продолжительности.

Имя Ивана Павловича Неумывакина, более 40 лет занимающегося вопросами лечения и оздоровления человека, хорошо известно как профессиональным медикам, так и тем, кто представляет альтернативную, неофициальную медицину.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Talita

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 50
  • Give me the key to set your heart and spirit free
Re:Сол?
« Отговор #19 -: 09-06-2009, 20:25:54 »

Здравейте на всички. Аз също се интересувам от темата за солта. Аз лично хапвам по много малко морска сол, но сестра ми соли, докато храната не побелее... :o просто ужас. Не можех да я гледам как се натравя с чиста готварска сол... Затова се поразтърсих и сега купувам една кафява сол. Фирмата производител е Булдара. Ето какво пише на опаковката:

"Състав:Натурална макробиотична солева комбинация от морска сол, лен, коноп, слънчоглед,тиква, кориандър. Кафявата сол осигурява необходимия за човешкия организъм дневен набор от соли и микроелементи, съдържащ витамини, ненаситени мастни киселини (омега 3,6,9) и природни фибри, създаден в най-добре усвояем за човека вид."

И малко по-надолу е написано храните да се солят с тази сол след термична обработка, защото топлината ще наруши "пълноценността на натуралните съставки".

Е сестра ми все още соли доста обилно храната си но поне тази кафява сол ми звучи като по-малкото зло. На вас как ви се струва?
Активен
 

Страницата е създадена за 0.11 секунди с 23 запитвания.