Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Raw Success  (Прочетена 75423 пъти)

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Raw Success
« -: 24-05-2009, 00:20:15 »

Понеже книгата е адски много интересна, ще опитам превеждам по-малко когато мога:) Извинете ме, ако преводът не звучи добре на места или има някакви технически грешки (не ми работи спелинга).
 
1. Да живееш вечно

Има много причини да ядеш само Сурова храни. Не на последно място е връщането на времето – да ставаш по-млад, пак да се насладиш на красотата, здравето и младостта.
Защо ставаме по-млади със суровоядството? Отговорът е прост- Ние ядем по-малко храна.
Истина е.  Толкова е просто- ключът към подмладяването е да ядеш по-малко храна.  Тялото използва всеки шанс да се самолекува и да се подмладява. Яденето на по-малко храна  дава на твоето тяло идеалната възможност, която отдaвна е чакало! В сравнение със готвената и обработената храна, суровата храна е „по-малко храна” по  два начина: по-малко количество по-добро качество!
1.   Количество: Яденето на по-малко сухо вещество  – тъй като суровата храна е главно вода, така реалният обем / количество  е по-малко от концентрираните готвени храни.  Получаваме всички хранителни вещества,  от които се нуждаем без да напълняваме.
2.   Качество: Яденето на храни с по-добро качество – готвенето и обработването не само намалява   хранителната стойност в храните, но в някои случаи видоизменя клетъчната структура  на елементите, съставляващи  храната. Тези изменения често  са вредни за тялото, докато органичните живи храни са безвредни и повечето са вода: дестилирана вода от природата.


Без замърсяване 

Знаете ли, че човешкото тяло е перфекционист? Мечтатата на тялото ни е да живее в девствена среда само на вода, вдишвайки райския аромат на чистия въздух. Тази книга няма за цел да обяснява как и защо въздухоядството е възможно. Но наистина  всичко друго в една или друга степен замърсява нашия организъм. Задръстването е всичко, което затруднява нечий прогрес към оптимално здраве. С други думи щом не сме въздухоядци, живееки на чист девствен въздух и вода, то тогава ние внасяме замърсяващи елементи в нашата система.


Важният въпрос е:  Коя храна е най-малко замърсяваща?- Суровата храна.

Сининим на най- малко замърсяваща е да се каже най- малко увреждаща. Суровата храна може да се счита за замърсяващ елемент нашето тяло, но е много по-малко увреждаща от готвената храна.  Когато ядем тази богата на хранителни вещества сурова храна, съставлявана главна от вода, то ние поемаме много по-малко  замърсяващи елементи, отколкото ако поемаме големи порции от готвена мъртва храна, направена от съставки, които даже не може да произнесем:).  Подобно, този който е на диета, която отхвърля рафинираната захар и  преработена скорбяла/нишесте  внася по-малко замърсяващи елементи в своето тяло, отколкото този, който е на стандартната американска диета.

Наградата

Яденето на  по-малко замърсяваща храна освобождава енергия за тялото, която се използа за детоксикацията  на клетките  и тъканите

Ако ядеш само сурова храна и пиеш фрешове, ще ускориш обновлението на твоите клетки, тъкани, органи и кръв и през цялото време тялото ти ще се преструктурира .

Подмладяването е цялостна регенерация, така че  освен възстановяването от типичните увреждания, които се получват ежедневно , тялото ще има достатъчно излишна енергия до възстанови и отдавнашните увреждания, получени от навиците ни в миналото ни.  Резултатът е, че ние се чувстваме и изглеждаме обновени. Като добавим и богатата духовна свързаност, която е  естествена част от това да бъдеш Суровоядец , ще се чувстваш като в Рая, докато си тука на Земята.  Ако имаше право на едно желание, не би ли искал да бъдеш млад завинаги, достигайки все по-високи нива на  жизненост и здраве?

Има мнение, обаче, че след като нашето тяло се освободи от големия товар с токсини  и се самоизлекува до значителна степен, процесът на подмладяване спира и остаряването започва пак. В средата на моите 20, аз се натъкнах на суровоядството. До 6-тата година аз се освободих от моята най- голяма  токичност и точно тогава спрях да се подмладявам. За да се възобнови процесът на подмладяване трябва да се започне да се поема по-малко храна, но това решение може да има негативно последствие към вашия живот.


Наблюдението
Ефектът на суровоядството ме очарова, откакто научих за този начин на живот.  Исках да науча повече за опита на суровоядците. Често срещах  мъже и жени, които са почнали своето Сурово пътуване много по-късно от мен.  Започнах да забелязвам нещо странно. Тяхният процес на подмладяване не показваше никакви знаци на забавяне дори и след 10-15 години на суровоядство- те все още се самолекуваха, ставайки по-енергични и красиви.

Открих, причината за това: Те имаха повече токсини за прочистване, затова те се наслаждаваха по-дълго на процеса на подмладяване.

За да илюстрирам този факт ще ви разкажа една история. Но първо малко да ви въведа.
 Д-р Биски беше моят пръв учител в суровоядството. Той имаше докторска степен по Хранене и е видял над 25, 000 човека през неговата 50- годишна кариера. Заради изключителният си успех да лекува хората от дегенеративни заболявания, той е много уважаван и търсен от болните хора. Също така той е суровоядец от 4 десетилетия. В неговата книга е публикувано едно безценно интервю. А сега историята:

Майката на д-р Бизки получила удар на 84 годишна възраст, нейните лекари й казали, че й оставят няколко месеца живот.. Той я убедил да подобри  своята диета  под негово ръководство и наблюдението на мед. сестра.  Майка му се възстановила бързо и живяла до 101 годишна вързраст. Нейният процес на подмладяване продължи много повече от моя.  Майката на Фред спечели много повече живот  и енергия, понеже  имаше голямо количество от токсини, което трябваше да се прочисти.  Тя не само избягна смъртта, но и подмина по възраст много от пионерите в суровоядството.

« Последна редакция: 24-05-2009, 00:29:16 от radosti »
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Radula

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 710
Re:Raw Success
« Отговор #1 -: 24-05-2009, 00:49:55 »

Супер си, Радости!!  :-*
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

desi82

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1408
 • Ние сме това, което ядем!
Re:Raw Success
« Отговор #2 -: 24-05-2009, 07:24:44 »

Много интересно! Ще очаквам и други извадки от книгата! :)
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #3 -: 24-05-2009, 21:06:16 »

Законът на адаптирането

Как ние се задръстваме на първо място? Тялото се адаптира към това което ние правим ИЛИ не правим
Както подчертах по-рано, една от главните причини поради която суровоядството ни кара да се чувстваме млади  е в резултат на детоксикацията, която започва с подобрената диета.
Важно е да се разбере адаптивната способност на нашето тяло.  Много от нас знаят от личен опит, че колкото по-чиста е нашата диета, толкова по чувствителни ставаме.  Например, ако някой  елиминира преработеното нишесте/скорбяла  и мазната храна от менюто си, след 3 години, ако изяде парче пица ще се почувства неименуемо зле.  Тялото ни се адаптира към това което правим или неправим. Когато ние подобряваме нашата диета, след дълго няма да понасяме ниско качествените храни.
Ако човек поеме  цяла лъжица  арсеник , най-вероятно ще умре. Но ако приема по една капка  на всеки три дена  и постепенно през месеци увеличава дозата, след 3 години най-вероятно ще оцелее, ако изпие същата лъжица арсеник.  Да изградиш поносимост към арсеника,   не е най-здравословното нещо, което можете да направите за своето дългосрочно здраве, но примерът илюстрира изключителната адаптивна способност на нашето тяло.
Не толкова далече от примера с арсеника  е това, което ние правим с телата си през наши живот.  Представете си да захранете новородено със сирене.  Вътрешно ще се противите на тази идея. Резултатът може да бъде унищожителен , подобен може би, ако изпиете лъжицата с арсеник.
Ние ясно виждаме грешката да се захранва пеленаче с fast food  мазна храна.  Това, което не осъзнаваме веднага е, че  на много от децата се дава вариант на fast food, като се захранват с преработена бебешка храна 3 пъти на ден. Постоянният течащ нос е тихо предупреждение за това.  Годините минават преработената и готвената храна се увеличават малко по –малко, докато детето  може да изяде цял пикантен хамбургер.  Да изградиш поносимост към „пластмасова храна” не е най-здравословното нещо, което можеш  да направиш за своето  дългосрочно здраве, но ти можеш  да го направиш - ти  го направи.
Като 100% -в суровоядец  ти ще станеш отново чист като новородено.  Колкото по-дълго си Суровоядец толкова по-чувствителен ще ставаш.  Към преработената храна, която си ял преди, ще престанеш да бъдеш толерантен. Аз съм на сурова диета от  почти 7 години. Абсолютно съм  убеден , че половин хамбургер ще ме отведе направо в болницата.  Ако вие дадете същия хамбургер на д-р Фред Бизки- суровоядец от 40 години, това би могло да бъде катастрофално.  Но много хора  могат да изядат 2 хамбургера  с  удоволствие.

Качеството на въздуха

Въздухът е друг вид храна,  която ние поемаме.  Качеството на въздуха има изключително влияние  на нашето здраве.
Телата на 40, 50-те годишните,  които започват суровоядството, имат вече изградена голяма поносимост към токсичната среда.  В сравнение с тях, аз съм значително по-малко толерантен към замърсяванията.  Например в задимена стая  аз кашлям и имам главоболие, а те може да не покажат  никакви признаци на дискомфорт. Очевидно моето чисто младо тяло е много по-чувствително. На клетъчно ниво  аз не съм изградил толкова много буфери  срещу газовете от колите, задимените стаи, почистващите препарати и химикали.
Извод: Токсините имат повече увреждащо влияние върху чистото тяло. 
Излагането на тези токсини няма да съкрати нашия живот  в дългосрочен план.   Като здравословно ядящи,  тялото ни бързо ще поправя щетите  и ще живеем дълъг и здрав живот, ако правим правилно 100%  Суровоядска диета.  Обаче, ако съм принуден да живея денонощно в задимена стая  с 55 годишен мъж, който е суровоядец от 5 години, мъж на стандартна американска диета  и аз който съм суровоядец, моето 30 годишно тяло  ще пострада най-много.  55 годишният суровоядец  ще понесе  минимално клетъчно увреждане, а мъжът на американската диета може би няма  да усети нищо.  Без свеж, с добро качество въздух  и възможността за възобновяване,  моето високо ниво  на здраве всъщност ще работи срещу мен в тази ситуация.
Което води до ироничния факт:
Тялото, което не е пълно с жизненост  и е в отслабено състояние, може да издържи и да оцелее по-дълго  под  неблагоприятни условия отколкото чистото тяло. ( Това становище не казва , че по-малко здравото  тяло „ще се наслаждава на жизненост”, а че просто се има предвид, че ще оцелее).

Суровата храна ни прави по-чувствителни
Това е безспорно: Аз съм значително по-чувствителен към цигарения дим  откакто съм суровоядец,  отколкото когато се храних с готвена храна.  Щетите към моето чисто и уязвимо тяло са очевидни.  В моята първа книга, Raw Spirit, писах за една суровоядка, която пушеше цигари.  Тя не беше наясно колко увреждащо беше пушенето за нея в сравнение с човек на нормална диета. Окуражих я или да спре пушенето или да почне да яде готвена храна, защото  колкото повече ни е чиста храната, толкова повече чуждите субстанции са увреждащи за нашето тяло.
Истина ли е, че хранещият се с готвена храна,  живее толкова колкото суровоядеца, защото той може да издържи по-добре в настоящите условия на Земята?  Наистина ли суровоядците остаряват и умират преждевременно, в сравнение с техният потенциал от 100+ години, заради околната среда?
Мисля, че токсичната среда е една от основните причини, поради която суровоядците и хранещите се с готвена храна да умират на една и съща възраст.  За щастие има решение, които ще опиша детайлно, заедно с други причини, които ни пречат да успеем в дългосрочен план. Ако го правим внимателно  суровоядството е оптималната диета за човешкия организъм, давайки ни способността  да живеем добре и след 100 годишна възраст. Повече от всичко нашето тяло  желае тези естествени „чудеса” да се случат.    

Младият суровоядец

Някой, който започва като млад суровоядството,  постига оптималната чистота на своето тяло по-рано. Също така на клетъчно ниво  те са много по- пречистени в сравнение, с някой който започва суровоядството на късна възраст (като майката на д-р Фред) и това ги прави много по-чувствителни.  Така с пречистеното и на вътрешно ниво тяло, дългосрочният суровоядец е много по – уязвим към замърсената среда на Земята и токсичните химикали.

Изглежда по-благоразумно да станеш суровоядец на 40 отколкото на 20. Има ли друг начин? Да, с постоянна, пречистваща и оптимална диета. ( На края на книгата  отговорът ще ви стане напълно ясен)


« Последна редакция: 24-05-2009, 21:15:43 от radosti »
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

vladi

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 486
Re:Raw Success
« Отговор #4 -: 26-05-2009, 09:48:21 »

radosti, благодаря! Старая се всеки ден да чета за суровоядството и гладуването. Така не спирам да се удивлявам на чудесата и искам да ги изпитвам върху себе си.

Очаквам следващата порция сурова храна.  :)

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #5 -: 26-05-2009, 17:04:20 »

vladi. книгата наистина е много хубава и всичко, което пише ми е адски интересно и полезно :) Надявам се и на вас :)

Старая се всеки ден да чета за суровоядството и гладуването. Така не спирам да се удивлявам:)
Според мен постоянното информиране и напомняне за чудесата и възможностите на суровоядството е много важно особено в началото:) Когато си зареден с ентусиазъм и позитивизъм, наистина цялата промяна става много по-лека и естествена :) Заради  това се радвам, че го  има този сайт и форум:) 
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #6 -: 27-05-2009, 06:59:07 »

2. Стабилизиране
Количество и качество
Ако станете суровоядец на 25, след  10 години, има голяма вероятност вашето тяло да се стабилизира и да почне да остарява вместо да се подмладява.
Нека да разгледаме по-детайлно защо тази прогноза за дългосрочният суровоядец  е привидно неизбежна. Като знаете защо ще можете да разберете как да обърнете посоката..
В глава 1 казахме, че се подмладяваме когато ядем по-малко храна.  Да повторим- суровоядството предлага по-добро качество на храната с по-малко количество.
Много суровоядци преди да станат такива са били на традиционната американска диета Суровата храна е с най-високото качество храна, която можете да поемете. Химичните елементи в печеният картоф или хамбургер увреждат нашите тела, докато суровата храна  храни и енергитизира нашето тяло.  Даже още повече, суровата храна е вода.  Въпреки, че порцията/ ястието което ти изяждашш сега може да изглежда  същото по размер, което ти си си готвил преди  ако блиндираш голяма сурова салата до течност и след това изпариш  водата чрез хидрататор  ще остане само шепа суго вещество.  Това е значително по-малко количество от готвената храна. Високачествената храна и малките порции са по-малко замърсяващи, правейки ги перфектни за подмладяване.По-малкото храна води към никаква храна
В зависимост от възрастта, в която си станал суровоядец, здравното ти състояние и твоето постоянство да се храниш с едно и също качество и количество храна всеки ден , ще доведе до стабилизиране на твоето тяло.  Голямата детоскикация спира  и от дадена точка почваш да остаряваш, защото се заклещваш в своята собствена еволюция. Единственият начин да започнеш отново да се подмладяваш  е да приемаш по-малко храна.  Ще трябва да приемаш все по-малко и малко храна  през годините за да продължаваш процеса на подмладяване. Това е безсмислено – всички суровоядци би трябвало  да ядат един ден минискропични количества храна или да живеят почти  само на течности Тогава какво?
Ползите от екстремната диета наистина включват бавно остаряване, увеличаване на силата, жизнеността и феноменална духовна възприемчивост.  Но дългосрочните течнояди са много по-чувствителни от суровоядците и имат по-малка издръжливост към неблагоприятните външни условия и така тяхното дълголетие  ще бъде попречено не от диетата, а от токсините, които ще приемат с въздуха.
Какво е нормалното за теб?
Нашите тела  са в готовност  да обслужват нашето щастие.  Винаги се стреми към високо ниво на перфекционизъм и здраве.  Всеки път когато му се даде шанс чрез  постене или подобрена диета, тялото ни започва незабавно да се самолекува.

В идеална девствена среда нашето тяло би живяло от чиста вода, малки количества храна и  ароматен въздух.  Но ние вече не живеем в Райската градина. Колко и странно да звучи, ние всъщност трябва да спрем нашето тяло да ни обича толкова много  и да ни тласка толкова  бързо напред.  Нека обясня.
Има нова концепция, с която искам да ви запозная.  За да опиша новата идея, аз въведох нов термин: стабилизиране
Стабилизирането се случва, когато нашето тяло свикне с обичайното количество  и качество на храната. Биологически, ние се стабилизираме независимо на каква диета сме- дали ядем готвена  храна 3 пъти на ден или сурова- 2 пъти.  Ако ние сме постоянни  нашето тяло свиква с дадено дневно меню, това се нарича стабилизиране .
Веднъж постигнали стабилизиране, като изядем повече от обичайното количество храна  често се чувстваме  болни или уморени.  Даже още повече, понеже нашето тяло обича прогреса , дори да си перфектен  и да ядеш точно една порции всеки ден  в даден момент твоето тяло
Е опита да вдигне летвата, окуражавайки те да започнеш да ядеш по-малко.  Често това побутване напред ще бъде усетено като ленност и мудност след изяждането на типичната ти порция.  Така тялото ти те окуражава да намалиш апетита си, за да постигнеш по-високи нива на здраве и енергия. 
Ако не подобряваш своята диета, в даден момент ще започнеш да се чувстваш по-муден и да започнеш да остаряваш. Опасността е в това, че колкото е по-чиста твоята диета, толкова по-бързо този процес се чувства, и в течение на годините ставаш все по-чувствителен  към неблагоприятните условия на околните  средата.


За да избегнат дискомфорта и да възвърнат жизнеността си, много суровоядци поемат малко храна. Забелязваш ли, че този процес няма край?Тялото винаги се движи напред към оптималното здраве, ставайки по-чисто и продуктивно, нуждаейки се от  все по-малко. Това е факт, независимо от това откъде започваш.
Например, дългосрочните течнояди, които са постигнали стабилизиране  на 4 зеленчукови и/или плодови сокове на ден, ще изпитат намаляване на енергията и физически дискомфорт, ако изпият 5 или 6 чаши. От сок! Още повече, тяхното тяло евентуално ще ги насърчи  да приемат 3 ½ сок, а не обичайните 4 . В даден момент те ще почувстват дискомфорт  и ленивост, ако не намалят своят прием на сокове.
Преди да стана суровоядец приемах 3 порции на ден с преработена храна- повечето –пирожки с пилешко, сандвичи Subway, бургери- обичайната диета на един студент.  Моето тяло понасяше менюто добре- аз правех упражнения, рядко преяждах и се чувствах енергичен  Като суровоядец, аз се чувствам добре с много по-малко, От години  ям по-две прости суровоядски ястия на ден. Моето тяло е постигнало стабилизиране. Ако консумирам по-голяма порция или ям повече от 2 пъти, веднага енергията ми намалява.  Допълнително, тялото ми ме кара да приемам по-малко храна  като ми  създава понякога  пристъпи на мудност, след като изям типичната си порция. Казва ми : Яж по-малко мазнини и захар. Колко е невероятно, че 99% от населението  би се чувствало изключително гладно от моето меню,  докато моето тяло иска да приемам все по-малко и малко храна.

Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

vasilena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1059
Re:Raw Success
« Отговор #7 -: 27-05-2009, 07:21:35 »

Малко ме объркав всичко това ???....може би трябва да го прочета отново
 ;)
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #8 -: 27-05-2009, 08:01:24 »

Да, малко е объркваща и изнедваща информацията, но понататък в книгата обяснява какво трябва да правим ;)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Mep

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 483
  • Земя назаем
Re:Raw Success
« Отговор #9 -: 29-05-2009, 15:06:06 »

Тази книга е невероятна, Радости, страшно много ти благодаря за труда и времето, които отделяш, за да я споделяш с нас  :-*
Активен
Духът владее материята!

vasilena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1059
Re:Raw Success
« Отговор #10 -: 29-05-2009, 22:28:08 »

radosti,преведи ни още малко,моля те :)
 ;)
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #11 -: 29-05-2009, 23:11:43 »

Тази книга е невероятна, Радости, страшно много ти благодаря за труда и времето, които отделяш, за да я споделяш с нас  :-*

За мен е удоволствие :) Прочетох я до половината и реших, че трябва да я споделя с вас, защото всичко, което пише е адски интересно и важно...Така че спрях да я чета, за да ми е още по-интересно, като я превеждам  :)

radosti,преведи ни още малко,моля те :)
 ;)

Ще я преведа цялата малко по-малко, но тази седмица имам изпити и затова поспрях...Почнала съм да  превеждам следващия откъс, но утре след изпита ще го довърша и публикувам:) Радвам се, че ви харесва, и на мен ми харесва да я чета, превеждам и споделям с вас, всъщност много повече отколкото да уча за изпити, но няма как  :)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

vasilena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1059
Re:Raw Success
« Отговор #12 -: 30-05-2009, 09:12:05 »

Благодаря ти Радости :-*.Пожелавам ти успех на изпита....и аз имам такъв проблем с подготовката за изпитите,много повече време отделям ,за да  комуникирам тук с вас,отколкото да уча за изпитите си....Мисля,че това е така,защото ТОВА ми е интересно,а  университетските дисциплини....не толкова,всъшност  въобще ;D
 ;)
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #13 -: 30-05-2009, 17:32:49 »Ще приемам ли всички необходими вещества, ако приемам по-малко храна?

Хранителните вещества, от които се нуждае всеки е индивидуално и зависи от нивото на клетъчната чистота. Колкото повече се прочистваш, толкова по-чисти стават клетките ти. Като се стабилизираш на ново по-здравословно ниво, ти ще имаш повече енергия и ще се нуждаеш от по-малко храна.
Човек на стандартна американска диета има нужда от повече калории и хранителни вещества, за да функционира добре. Човек на изцяло суровоядска диета може да постигне същата издръжливост с по-малко храна, защото тялото е чисто, по-ефикасно и изисква по-малко храна за енергия.  Някой,който е суровоядец от 40 години има нужда от по-малко храна от някой, който е суровоядец от 5 години, а той от своя страна по-малко от този, който от 1 година е суровоядец.

Скърцащо чист

Много започват  суровоядството, за да постигнат оптимално здраве. Естествено някои желаят да станат колкото е възможно по-чисти  и в рамките на самото суровоядство, като изключат някои храни и комбинации, които  усещат като тежки и не идеални.  Лично аз не препоръчвам да изключвате  концентрираните храни като ядки и семена.  Искам да коментирам още този проблем, тъй като е много популярен сред някои суровоядци.
Някои хора мислят, че като елиминират концентрираните храни като ядките , така ще подобрят диетата си, защото храносмилателната  им система  ще се натоварва по-малко. Това е наполовина вярно.  Преди много години, когато околната среда е била чиста и девствена  би било полезно да откажем ядките. Ако се направи правилно  тялото става по-силно, жизнено и в хармония с  увеличения душевен опит.  Обаче,  при  сегашното влошено състояние на  въздуха, ако премахнем ядките , ще  намалим продължителността си на живот, заради  уязвимостта си  към сегашните неблагоприятни условия на Земята.
Премахвайки дългосрочно концентрираните храни, ние намаляваме нашата издръжливост  към враждебните условия  и всяка неочакваща промяна ще даде недобро отражение върху нашата жизненост.  Защо да ходим на опънато въже?  Аз не само усещам  чудесните ползи от ядките и семената, но те ни помагат и да забавим еволюцията на телата ни.
Твърде чисти:  Ние  неискаме  да станем толкова чисти, че околната среда да ни стане враг в даден момент. Диетата на  99% от суровоядците, които четат тази книга, не е в опасна зона. Трябва да изминат няколко десетилетия  на изключително суровоядство , преди да започнеш да се безпокоиш за влиянието на околната среда, освен ако неживееш  сега в силно токсична среда.  Но е добре да бъдеш запознат с  факторите, които  биха се отразили на твоето успешно дългогодишно суровоядство.


Супер чувствителност

Дори след обикновено 5-дневно прочистване, моето тяло започва да се променя. Връщането към моето обичайно хранене,  изисква приспособяване и често се чувствам недобре, когато отново започна да приемам по-голямо количество храна. Моето тяло е в шок, когато започне да приема отново храна, и това е само след 5 дена въздържание. Представете си да ядете малко храна от десетилетия. Постепенността ще бъде от изключителна важност, за да избегнете шока в организма.
В моята предишна книга Raw spirit,  писах за мъж, който е приемал ок. 340 гр. храна веднъж на ден, в продължение на години. Негов приятел го убедил да опита да приема по 450 гр.  Тези 100 грама в повече едва не го убили . Всеки един от нас има праг. Както казах преди, ако днес изям половин хамбургер, има голяма опасност да се нуждая от медицинска помощ. След 7-годишен 100%-в суровоядски период  аз няма да понеса , това което преди съм ям ежедневно.  А голяма част от хората могат да изядат два големи месни хамбургера, и да се чувстват добре. И да подчертая, защото е от  изключителна важност да разберете, че ако  ветеранът  в суровоядството от вече 45 години, д-р Бизки  изяде същата половина хамбургер , най- вероятно ще преживее фатални последствия.
Горните примери илюстрират, че колкото по-дълго  приемаш  храна  в малко количество и с по-високо качество, толкова по-чувствителен ще ставаш  към всяко отклонение от диетата ти. Например течноядите не само ще са по-чувствителни към настоящите условия на Земята, но има и голяма вероятност да шокират тялото си, ако извършват каквото и да е отклонение, от тяхната обичайна диета.
Трудно е да се опише проблемът за  чувствителността , която се появява  в резултат на една дългосрочна диета. Повечето хора не са изпитвали тази опасност, защото те никога не постигат това ниво на хранене.  Дори и ние, като 100%-ви суровоядци,  не можем истински да си представим, чувствителността, с която са се сдобили  течноядите.
Има много нива на чувствителност. Човек консумиращ  само  две леки суровоядски ястия на ден, би имал по-голяма чувствителност, от този, който приема  обилни  суровоядски  ястия няколко пъти на ден. Колкото е по-лека храната и колкото повече позволяваме на тялото си да „пости” с празен стомах, толкова повече чувствителността ни драстично нараства.
Вярвам, че много от пионерите в суровоядството , които  не са доживяли до 100 години , са се натъкнали на здравословни усложнения, защото не са спазвали 100%-вата  суровоядска диета  по най-добрия/оптимален  начин.  В даден момент,  телата им  може би са достигнали критична точка.  Объркани, те може би са се върнали към яденето на животински протеини или на готвени храни, опитвайки се да се справят с проблема. Този шок в тяхното тяло  е завършил  катастрофални последици.
Като четете всичко това, моля ви не се плашете, че ще станете твърде чувствителни . Това е нещо, с което трябва да сте наясно за дългосрочния ви успех, за да можете своеобразно и навременно  да се коригирате. Тази книга ще ви помогне  да постигнете своя най-дълъг възможен житейски цикъл,  който най-вероятно е много повече от   100 години.


Обобщение:

Има 2 важни неща, които трябва да запомните
1.   Постоянство
Ако известно време сте били постоянни по отношение на количеството и/или  качеството на храната , вашето тяло се е стабилизирало на ново ниво на здраве. Веднъж като се стабилизирате на суровоядска диета,  ще трябва да бъдете  предпазливи с количеството и качеството на храната. Неразумно е да се лутате ( йо-йо) между готвената храна и суровоядството.  Всяка промяна трябва да се прави постепенно, за да избегнете шока на тялото.
2.   Да бъдеш „твърде мръсен” или „твърде чист”
Ние не искаме да  навреждаме тялото си, да страдаме от  липса на жизненост и заболявания вследствие на готвената/обработената  храна. Нито пък искаме да се  заклещим в капана на приемането на много малки порции сурови храни или течноядството.  Тези нива на чистота, биха ви превърнали в много уязвими към околната среда.


Суровите храни са сила - те са огън, а не перце.  В наш собствен интерес е да се образоваме все повече за суровоядския начин на живот, за да можем да направим мъдър избор сега или в даден бъдещ момент. Разковничето е да продължите да се движите напред, с най-малко нежелани последствия  сега или в бъдеще.

Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

jj

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 127
Re:Raw Success
« Отговор #14 -: 31-05-2009, 01:10:43 »

Radosti,давам ти 10!от сърце ти благодаря за времето което отделяш.Супер си!
Ще ги разбиеш на изпитите,убедена съм!  :-*
Активен

jj

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 127
Re:Raw Success
« Отговор #15 -: 31-05-2009, 02:34:30 »

Мисля че много важно за подмладяването не е само детоксикацията на тялото-но и позитивизма и непрекъснатото учене.Дори на П.Дънов четох,че за да се поддържа човек млад-трябва винаги да учи...вие как мислите???
И моля ако някой има нужда от спешно подмладяване-да заповяда да ми напише дипломната работа-правя го за ваше добро  ;D  ;D  ;D
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #16 -: 31-05-2009, 10:35:22 »

Мисля че много важно за подмладяването не е само детоксикацията на тялото-но и позитивизма и непрекъснатото учене.Дори на П.Дънов четох,че за да се поддържа човек млад-трябва винаги да учи...вие как мислите???
И моля ако някой има нужда от спешно подмладяване-да заповяда да ми напише дипломната работа-правя го за ваше добро  ;D  ;D  ;D
 

Абсолютно съм съгласна :)  Даже хора, които не се хранят суперздравословно, но мислят позитивни- пак изглеждат по-млади и жизнени  :) И за Дънов съм съгласна- човек трябва да поддържа и мозъка си- да научава нова информация, умения, да чете, да развива интересите си:) За подмладяването е писала и Линда Гудман- тя съветва да визуализираме клетките си, че обръщат посоката си на еволюция/движение и да работим с утвърждения:)

Май всички този форум предпочитаме да напишем дизертация за суровоядството  ;D, отколкото да учим за изпити  ;)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

desi82

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1408
 • Ние сме това, което ядем!
Re:Raw Success
« Отговор #17 -: 31-05-2009, 14:19:02 »

И аз съм напълно съгласна, че непрекъснатото учене е много важно за подмладяването. Аз съм приемр за човек, който е завършил преди 5години и сега продължава образованието си. И аз в момента съм в сесия, а продължавам да си влизам всеки ден във форума и да си чета интересни статийки. :)
Активен

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #18 -: 06-06-2009, 17:32:42 »

3.    OПТИМАЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ
Как да стана по-хармоничен?
Не твърде много; не твърде малко; точно, колкото трябва

Балансиращата греда на дълголетие

Три  са основните елемента, от които зависи нашето  оптимално дълголетие:
1.   Храната и/или субстанциите, които приемаме
2.   Нашата външна среда
3.   Прочистванията (ще ги засегнем в следващите глави)

 Обикновено дългият щастлив живот включва  умственото, емоционалното и духовното здраве, но сега ще се фокусираме върху физическото.

Нека разгледаме дълголетието  като ходенето по греда- ние желаем перфектното качество и количество храна, за да забавим процеса на остаряване, но и искаме  да избегнем прекаленото изчистване, за да не страдаме от замърсената околна среда. Идеалната диета е здравословна, не твърде драстична, която ни дарява с изключителна издръжливост.. Целта на книгата е да ви води към живот,  изпълнен с оптимално здраве и енергия, и то много повече отколкото сте си мислели, че е възможно.

Среда, която скъсява живота :

-   Твърде чиста диета
-   Малко храна
-   Вредна околна среда

Когато непрекъснато подобряваме своята диета, тялото ни постига все по-високи нива на чистота. Това ниво на чистота е като плюшен бял килим,който никой не иска да сложи у дома си, понеже ще се вижда всяко петънце мръсотия. Живеейки в този доста замърсен 21 век , ти поемаш мръсотия отвън през цялото време. Не ти предлагам и да  потъваш в мръсотии , както е случаят с тези, които са на стандартната американска диета, но е мъдро да имаш буфер.

Храни, които скъсяват живота:
-   Вредна диета
-   Твърде много храна
-   Не опасна среда

Лошото качество на готвената и обработената храна,  алкохолът и наркотичните вещества, или постоянните лоши навици да се преяжда, да се дъвче постоянно нещо, или късното ядене (дори с най-добрата храна), също могат да съкратят живота. При това положение  заплаха за дългия живот е не, околната среда , а диетата.

Най- дългата продължителност на живота:

-   Оптимална диета
-   Оптимален прием на храна
-   Най- малко увреждаща среда

-   Както при всички мъдри неща- балансът е ключът. Когато ние ядем достатъчно, за да посрещнем нашите нужди и не позволяваме на нашето тяло да изпревари по еволюция околната среда, тогава ние постигаме най- голямото възможно дълголетие.  Ще разгледаме „Оптималния  прием на храна” в глава 9

-   „Новата околна среда”

Знаеш ли, че ние всъщност сме чужди на нашата собствена околна среда.  Истински шок е да осъзнаем, че планетата Земя 2007  е претоварена с опасни токсини, в сравнение  с Майката 3емя 3000 пр. н.е.  Въздухът, който дишаме е наситен с отпадъци , които се съдържат във всяка негова молекула. Без съмнение, ние не дишаме чист въздух, ние  дишаме  новата среда.
Представи си, че плуваш във въздуха. И вместо в чиста прозрачна вода, да плуваш в кафява. Както рибата се адаптира, за да оцелее в нашите замърсени реки и извори, ние също трябва да успеем да се адаптираме към нашия свят. „Мръсната” вода е станала част от нашето съществуване.  Проблемът е, че това се случва за сметка на нашето здраве и дълголетие.
Колкото по-чисти ставаме, толкова по-малко ще сме издръжливи към токсините от храната или околната среда. Може би си мислиш, че единственият начин да избягаш от тази каша е да потърсиш утеха в някое място като девствените Хималаи, да ядеш по-малко храна и да прекарваш дните си във високо физическо и духовно здраве.  Това е опция, която наистина ще удължи твоя живот, но едва ли е най-практическото нещо за теб и твоето семейство.

Макар че едва ли е възможна за повечето хора опцията за Хималаите, нека я разгледаме, за да избегнем по-нататъшното недоразумение.

Девствената околна среда не застрашава нашето тяло сега или дългосрочно.  И защото не трябва да защитаваме нашето тяло  от увреждащата околна среда, може да ядем по-малко храна и това би било нашата оптимална диета в тези условия.

Връщане обратно

Има и отрицателна страна в живеенето в девствена среда.  Ако след години живот на чист въздух , решите да се върнете във вашия стар мръсен свят по някаква причина, например спешен случай в семейството, твоята устойчивост към враждебните условия в града би била значително по-малка и ти ще се влошиш много по-бързо , отколкото един суровоядец, който никога не е напускал средата.  Ако си дадеш повече време ти ще се адаптираш отново, понеже законът за адаптацията работи и в двете посоки.  Преди да напуснеш Хималаите е добре бавно да въведеш по-големи количества храна, за да защитиш себе си от влиянието на мръсния въздух , когато се върнеш.

За най – оптимално дълголетие, най- добре е постепенно да се движите напред, така че  да не е необходимо, да правите  и стъпка в обратна посока. Този принцип важи и за храната.  Веднъж като се стабилизирате ( като  сте били постоянни в диетата си много дълго време),  ако се върнете назад  като почнете да приемате повече храна, ще има неблагоприятен ефект.  Нашето  тяло може да се приспособи  към промените в средата  и/или към храната, но само ако процесът е постепенен, а не шоков.  Лошото е, когато това се случва за сметка на вашето здраве и дълголетие.  Като  опънатия ластик, който може да отскочи  обратно, но никога няма да заеме  първоначалното си състояние.

Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

radosti

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 396
Re:Raw Success
« Отговор #19 -: 08-06-2009, 22:34:37 »


4.   Елиминацията
Тялото ни винаги се движи напред към перфектното. Идеалното  за нашето тяло би било да живее на чист въздух, в среда като Райската градина. Всичко по –малко от това, е като да плувате в мръсен въздух или да дъвчете мазен сандвич.

Подобряването на диетата или качеството на въздуха ускорява нашето предвижване към оптималното здраве. Както споменах в моята книгата Raw Spirit, моментът,  когато нашето здраве се подобрява е,  когато премахнем НАПЪЛНО и за постоянно вредните храни от нашето меню. Здравето се определя в по-голяма степен от това,което НЕ ЯДЕМ , отколкото от това, което ядем. Изчистването и  детоксикацията  са в пряка зависимост от качеството и количеството на храната, която сме премахнали от нашата диета. Нека да го напиша отново. Изчистването и  детоксикацията  са в пряка зависимост от качеството и количеството на храната, която сме премахнали от нашата диета.

Когато се преместим в по-чиста среда, ние премахваме мръсния въздух от нашата диета, което има подобен ефект, ако премахнем лошата храна от нашата диета. И двата начина водят до един резултат- ние почваме да се прочистваме.
Няма значение дали отиваме напред или назад, всяка промяна свързана с тялото ни трябва да се прави постепенно. Да си представим 85 годишна жена , която има дегенеративно заболяване, с дълъг „стаж”  в нездравословното хранене. Шокът  от подлагането й изведнъж  на  100%, вероятно ще бъде пагубен, поради автоинтоксикацията/самоотравянето. Опитният холистичен лекар ще  знае, че трябва жената да направи бавен преход  към подобрената диета и да й помогне за детоксикацията с чести клизми. 
Крайната предпазливост е препоръчителна , когато подобряваме нашия начин на живот. Д-р Бизки засяга това в интервю си в Raw Spirit.

В: Споменах в  тази книга, че суровоядецът  е по-чувствителен към замърсения въздух, отколкото този, който яде готвена храна. Чувстваш ли, че твоето здраве страда , поради факта, че си суровоядец живеещ в Ню Йорк?
О: Разбира се, е това не е оптималната среда , но тялото ни има около 20%  възможности за грешки и ние може да се справим с определени неща. Не всеки може да живее в девствена среда.Ние трябва да водим живот.Познавам много хора, които се оттеглиха в Коста Рика, Еквадор или в други подобни места.Те опитаха да живеят в Райската Градина –да живеят в джунглата само на плодове.  Повечето хора не се справиха добре,а други буквално умряха от тези опити. Познавам човек, който беше парализиран за малко.  Много от тях заболяха ,живеейки предимно на плодова диета. Jonny Lovewisdom     мислеше, че ще успее да живее по този начин. Той се премести в Еквадор и почина в лошо здравословно състояние на 80 години. Виждал съм много хора, които правят подобни неща, мислейки че така ще стават все по-чисти. Според мен те не разбираха как работи тяхното тяло….

Познавам американци, които се преместиха в Еквадор и станаха плодоядни.  Много от тях загубиха своите зъби и не се справиха добре дългосрочно. Те не успяха да се справят с внезапния преход от токсичната среда към много чистия начин на живот.  Освобождаването на ендогенни вещества  (клетъчни отпадъци), е това което им навреди. Всъщност не бяха направили нищо грешно. Просто беше твърде голяма промяната.  Те отидоха от лоша среда към добра, и от лоша диета към много добра.  Може би ако бяха яли зеленина и бяха правили клизми, това нямаше да им се случи.

Основата на нашата среда

Качеството на въздуха на планетата се е влошило от човешкото влияние през вековете. Планетата ни се е замърсила. Постепенно ние хората, трябва да се приспособим към тази среда; нашите клетки се  къпят в нея – това е кафявата вода, в която плуваме.  Тази „нормална” токсичност, с която е наситен нашия въздух , наричам  „Основата на нашата среда”.

Започва с пуфтене от изтощен дизелов двигател. Във въздуха този тъмен облак започва да се разсейва и да се издига. След време ние вече не го виждаме.  Далеч от погледа ни, ние го забравяме.  Но къде отива облака? В Основата на нашата среда. Ако съберем  нашите общи  облаци (от цигарите, автомобилите и заводите), които видимо  изчезват, но все още остават в нашия въздух , можеш да разберем по-добре, защо дишането е като плуването в кафява вода.. Основата на тази мръсна среда е в резултат от  постепенното вековно  действие  на човека.

Основата на нашата среда НЕ включва замърсяването,което  не се е разсеяло – като задимената стая от цигари, живеенето до завод. Така че тези замърсявания са допълнителни.

„Допълнителните” токсини , които ние периодично добавяме към  Основата на нашата среда, се елиминират от нашето тяло , когато ние комбинираме здравословното хранене с прочистващи техники (7 глава).

Като суровоядци или здравословно хранещи се, ние бързо се възстановяваме  и  тези „допълнителни” токсини не влияят върху нашето дългосрочно здраве, ако ние се излагаме на тях рядко.

Основата на нашата среда е различна из планетата. Макар че замърсяването е глобално, някои места са по-замърсени от други.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
 

Страницата е създадена за 0.127 секунди с 23 запитвания.