Ще приемам ли всички необходими вещества, ако приемам по-малко храна?
Хранителните вещества, от които се нуждае всеки е индивидуално и зависи от нивото на клетъчната чистота. Колкото повече се прочистваш, толкова по-чисти стават клетките ти. Като се стабилизираш на ново по-здравословно ниво, ти ще имаш повече енергия и ще се нуждаеш от по-малко храна.
Човек на стандартна американска диета има нужда от повече калории и хранителни вещества, за да функционира добре. Човек на изцяло суровоядска диета може да постигне същата издръжливост с по-малко храна, защото тялото е чисто, по-ефикасно и изисква по-малко храна за енергия. Някой,който е суровоядец от 40 години има нужда от по-малко храна от някой, който е суровоядец от 5 години, а той от своя страна по-малко от този, който от 1 година е суровоядец.
Скърцащо чист
Много започват суровоядството, за да постигнат оптимално здраве. Естествено някои желаят да станат колкото е възможно по-чисти и в рамките на самото суровоядство, като изключат някои храни и комбинации, които усещат като тежки и не идеални. Лично аз не препоръчвам да изключвате концентрираните храни като ядки и семена. Искам да коментирам още този проблем, тъй като е много популярен сред някои суровоядци.
Някои хора мислят, че като елиминират концентрираните храни като ядките , така ще подобрят диетата си, защото храносмилателната им система ще се натоварва по-малко. Това е наполовина вярно. Преди много години, когато околната среда е била чиста и девствена би било полезно да откажем ядките. Ако се направи правилно тялото става по-силно, жизнено и в хармония с увеличения душевен опит. Обаче, при сегашното влошено състояние на въздуха, ако премахнем ядките , ще намалим продължителността си на живот, заради уязвимостта си към сегашните неблагоприятни условия на Земята.
Премахвайки дългосрочно концентрираните храни, ние намаляваме нашата издръжливост към враждебните условия и всяка неочакваща промяна ще даде недобро отражение върху нашата жизненост. Защо да ходим на опънато въже? Аз не само усещам чудесните ползи от ядките и семената, но те ни помагат и да забавим еволюцията на телата ни.
Твърде чисти: Ние неискаме да станем толкова чисти, че околната среда да ни стане враг в даден момент. Диетата на 99% от суровоядците, които четат тази книга, не е в опасна зона. Трябва да изминат няколко десетилетия на изключително суровоядство , преди да започнеш да се безпокоиш за влиянието на околната среда, освен ако неживееш сега в силно токсична среда. Но е добре да бъдеш запознат с факторите, които биха се отразили на твоето успешно дългогодишно суровоядство.
Супер чувствителност
Дори след обикновено 5-дневно прочистване, моето тяло започва да се променя. Връщането към моето обичайно хранене, изисква приспособяване и често се чувствам недобре, когато отново започна да приемам по-голямо количество храна. Моето тяло е в шок, когато започне да приема отново храна, и това е само след 5 дена въздържание. Представете си да ядете малко храна от десетилетия. Постепенността ще бъде от изключителна важност, за да избегнете шока в организма.
В моята предишна книга Raw spirit, писах за мъж, който е приемал ок. 340 гр. храна веднъж на ден, в продължение на години. Негов приятел го убедил да опита да приема по 450 гр. Тези 100 грама в повече едва не го убили . Всеки един от нас има праг. Както казах преди, ако днес изям половин хамбургер, има голяма опасност да се нуждая от медицинска помощ. След 7-годишен 100%-в суровоядски период аз няма да понеса , това което преди съм ям ежедневно. А голяма част от хората могат да изядат два големи месни хамбургера, и да се чувстват добре. И да подчертая, защото е от изключителна важност да разберете, че ако ветеранът в суровоядството от вече 45 години, д-р Бизки изяде същата половина хамбургер , най- вероятно ще преживее фатални последствия.
Горните примери илюстрират, че колкото по-дълго приемаш храна в малко количество и с по-високо качество, толкова по-чувствителен ще ставаш към всяко отклонение от диетата ти. Например течноядите не само ще са по-чувствителни към настоящите условия на Земята, но има и голяма вероятност да шокират тялото си, ако извършват каквото и да е отклонение, от тяхната обичайна диета.
Трудно е да се опише проблемът за чувствителността , която се появява в резултат на една дългосрочна диета. Повечето хора не са изпитвали тази опасност, защото те никога не постигат това ниво на хранене. Дори и ние, като 100%-ви суровоядци, не можем истински да си представим, чувствителността, с която са се сдобили течноядите.
Има много нива на чувствителност. Човек консумиращ само две леки суровоядски ястия на ден, би имал по-голяма чувствителност, от този, който приема обилни суровоядски ястия няколко пъти на ден. Колкото е по-лека храната и колкото повече позволяваме на тялото си да „пости” с празен стомах, толкова повече чувствителността ни драстично нараства.
Вярвам, че много от пионерите в суровоядството , които не са доживяли до 100 години , са се натъкнали на здравословни усложнения, защото не са спазвали 100%-вата суровоядска диета по най-добрия/оптимален начин. В даден момент, телата им може би са достигнали критична точка. Объркани, те може би са се върнали към яденето на животински протеини или на готвени храни, опитвайки се да се справят с проблема. Този шок в тяхното тяло е завършил катастрофални последици.
Като четете всичко това, моля ви не се плашете, че ще станете твърде чувствителни . Това е нещо, с което трябва да сте наясно за дългосрочния ви успех, за да можете своеобразно и навременно да се коригирате. Тази книга ще ви помогне да постигнете своя най-дълъг възможен житейски цикъл, който най-вероятно е много повече от 100 години.
Обобщение:
Има 2 важни неща, които трябва да запомните
1. Постоянство
Ако известно време сте били постоянни по отношение на количеството и/или качеството на храната , вашето тяло се е стабилизирало на ново ниво на здраве. Веднъж като се стабилизирате на суровоядска диета, ще трябва да бъдете предпазливи с количеството и качеството на храната. Неразумно е да се лутате ( йо-йо) между готвената храна и суровоядството. Всяка промяна трябва да се прави постепенно, за да избегнете шока на тялото.
2. Да бъдеш „твърде мръсен” или „твърде чист”
Ние не искаме да навреждаме тялото си, да страдаме от липса на жизненост и заболявания вследствие на готвената/обработената храна. Нито пък искаме да се заклещим в капана на приемането на много малки порции сурови храни или течноядството. Тези нива на чистота, биха ви превърнали в много уязвими към околната среда.
Суровите храни са сила - те са огън, а не перце. В наш собствен интерес е да се образоваме все повече за суровоядския начин на живот, за да можем да направим мъдър избор сега или в даден бъдещ момент. Разковничето е да продължите да се движите напред, с най-малко нежелани последствия сега или в бъдеще.