Стъпка 2: Избягване на недостиги
Могат ли 100% Суровоядци да имат недостиг на витамини и минерали?
Абсолютно, освен ако не приемат разнообразни свежи био зеленчукови сокове
Зеленчукови фрешове
Обезпокоително често може да се срещнат суровоядци с хранителни недостиги. Развалени зъби, окапване на коса, намалена продължителност на живота и от други не приятни последици, са страдали много от последователите на този предполагаем идеален начин на живот. Неоспоримо, решението в нашия модерен свят са Зеленчуковите фрешове.
Разнообразните зеленчуковите фрешове са необходими, за да прехвърлим 100-летие с отличителна жизненост; необходими са за нашия дългосрочен Суровоядски успех.
Наскоро срещнах един мой приятел, който беше суровоядец от 10-я. През годините на нашето познанство, той се беше наслушал на моите приказки за важността на зеленчуковите фрешове. Хранеше се добре- нямаше навик да преяжда с плодове и поемаше 2 или 3 прости ядения на ден. Привикнал към този стриктен режим, той и негово тяло се противели на соковете. Той беше добре последния път, когато се видяхме, преди 1 година. Но сега имаше нещо различно в неговата външност, но не можех да разбера какво точно. Toй ми сподели, че неговите зъби са се разрушили, до такава степен, че се наложило да си сложи цял комплект изкуствени зъби. За съжаление, това не е необичайно признание за един дългосрочен суровоядец.
100%-вата суровоядна диета без зеленчукови фрешове е диета на недостига.
Това, което ще споделя с вас е много важно и искам да го кажа директно, затова направо ще цитирам част от книгата на д-р Норман Уолкър- "Свежи зеленчукови и плодови сокове":
„ Изцяло суровоядния режим, без приема на достатъчно по количество и разнообразие фрешове , е равнозначен на липса/ недостиг. Причината за този недостиг, се крие във факта, че голям % от атомите в хранителните вещества на суровите храни , се използват като гориво за енергия от храносмилателните органи за смелването и усвояването на храната, което обикновено отнема 3, 4 или 5 часа след всяко ядене.Taка по-голяма част от атомите се използват за гориво, и малка част от тях за подновяване на клетките и тъканите.
Обаче, когато пием зеленчукови фрешове, цялата ситуация се променя, тъй като те се смилат за 10-15 мин. и така се използват почти изцялo за „нахранване" и обновяване на клетките, тъканите, жлезите. В този случай резултатът е очевиден, като целият процес на смилане и усвояване се извършва на максимална степен и най-ефикасно, и то с минимално усилие от страна на самата храносмилателна система. „
Фрешовете от разнообразни зеленчуци са оптималният начин да си доставим витамините и минералите, от които се нуждаем. Нашето тяло обича зеленчукови сокове. Teчността отива направо в нашите тънки черва и лесно се усвоява. Фрешовете са най-добрият естествен начин да си набавим витамините и минералите, в тяхната най- лесна за усвояване форма- течна, течна, ТЕЧНА! Опитай да пиеш поне два сока по 470 мл. на ден .
Изстискване срещу блиндиране?
Блендирането на плодовете и зеленчуците може да бъде чудесен начин да си приготвяте вашата сурова храна. Блендираната храна се смила лесно. Допълнително, блиндирането “разкъсва” стените на клетките на плодовете и зеленчуците, правейки хранителните вещества по достъпни за нашето тяло, отколкото биха ги направили нашите зъби, освен ако не дъвчем достатъчно. Обаче блиндирането НЕ замества фрешовете. Изстисканата храна значително по-лесно се асимилира тъй като фибрите и твърдостта са отстранени. Фрешът е проста и перфектна течност. За разлика от блиндираната салата, при фреша всяка частица хранително вещество може да се използва за регенериране/ обновление, а не за храносмилане.
Бъди усърден в дъвченето на блиндираните храни. Може да бъде изкушаващо бързо да преглътнеш блиндираната храна, защото нищо твърдо не спира между зъбите ти. Обаче щом в храната ти има фибри, дъвченето е необходимо , за да се подготви стомахът за храносмилането. Пренебрегването на тази стъпка може да причини до непълно усвояване/ абсорбция, без да споменавам газовете и подуването. Ако блиндираш те съветвам да „сдъвчеш” всяка една хапка докато напълно се ослюнчи и се придвижи по сама хранопровода, а не ти съзнателно/ нарочно да преглъщаш.
Норман Уолкър напълно споделя това виждане. Той пише:
„Блендерът не е подходящ за направа на сокове. Неговата функция е само д раздроби зеленчуците, на толкова дребно, колкото желаете, но пулпата/ целулозата си остава.
Нещо повече, пиенето на сок заедно с пулпата/ целулозата обременява храносмилателните органи повече от яденето на подходящо сдъвканите плодове и зеленчуци, тъй като правилното ослюнчване чрез внимателно дъвчене е определящо за пълното смилане на зеленчуците, когато целулозните фибри не са премахнати. Toва не винаги става, когато фибрите са част от зеленчукова каша. Докато при фреша фибрите са премахнати и всяка хранителна частица е готова за бързо и незабавно усвояване усвояване."
Кои сокоизтисквачки са най-добри?
Най-добрата е тази, която ще използвате постоянно. Изборът се определя от вашите финанси, времето, което сте съгласни да отделите за приготвянето на фреша/ почистването и вашето желание за дълголетие.Аз лично използвам създадената от Норман Уолкър сокоизтиквачка- „Норуол”/ Norwalk Juicer, чийто сок може да се запази до 3 дена в хладилника, за разлика от други, чийто сок се разваля след 15 мин. (зависело от метода на изстискване)