В следващите 2 глави, се говори за ензимите (неща, които знаем)…пак преповтаря нещата от книгата…говори за важността за емоционалното здраве…за медитацията….за водата
Приложение 1 (със съкращения)
Не е нужно да бъдете 100% суровоядец, за да сте здрави. Много диети подобряват здравето, тъй като изключват определени храни- рафинираната захар и обработените храни . Дори и да изключите само тях, здравето ви ще се подобри. Много по-важно е какво НЕ ядеш, отколкото какво ядеш. Аз препоръчвам освен двете най- вредни храни (рафинираната захар и обработените храни ) да изключите и червеното месо и млечните пастьоризирани продукти.
Много хора, които са посещавали моите лекции са казвали, че са 70, 80, 90% суровоядци…но на мен това не ми говори нищо. Те могат да са 70% суровоядци , а останалите 30% да са пица, сода, сладки, торти. Не ме разбирайте погрешно. Колкото повече сурова храна приемаме, толкова повече нашето здраве се подобрява. Но няма да постигнете максималното, докато не оставите определени завинаги храни без изключение. Чак когато оставите определени храни вашето тяло ще започне да се преобразява, да става по-чувствително към духовната енергия. Това няма нищо общо с религията, а с физиката.
Да поговорим за втората фраза „БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ”. Ако продължавате да ядете тези храни, дори и рядко, вие не давате възможността на вашето тяло да се излекува и да отиде на следващото ниво. Представете си някой , който е пристрастен към кокаина и го взема всеки ден. Да кажем, че той го отказва, но продължава да взема веднъж на 2 седмици. Той никога няма да се прочисти на клетъчно ниво. Защо?
Следващото обяснение важи за всички прочиствания- от наркотици, кофеин, никотин , преработена захар, бяло брашно и млечни продукти. Нашите клетки са пълни с отпадък, събиран с годините неправилно хранене и те (клетките) са се увеличили и пораснали, за да го поберат . Част от детоксикацията протича незабавно, веднага щом намалим определена дрога или храна. Обаче тялото запазва токсините на дълбоко клетъчно нивото, докато източникът на интоксикация не спре напълно. За да достигнем следващото ниво на здраве, тези „заровени” отрови трябва да бъдат отстранени. Когато наистина премахнете опиатите или вредните храните напълно, тогава токсините ще напуснат клетките ви и вашето тяло ще има свободата и силата да отиде на следващото ниво.
Промяната на всеки навик може да бъде предизвикателство- физически, емоционален или социален. Аз препоръчвам да се справяте с една група храна една по една. Целта ви е да се освободите от рафинираните храни, консервите, червените меса, млечните продукти. Най- добре е да не прекалявате с животинските продукти и преработената храна. Недейте бърза. Можете да елиминирате една по една хранителните групи , като може да ви отнеме месеци или години за всяка от тях. Правете го толкова бавно, колкото се чувствате добре. Важното е да не се връщате назад.
Приложение 2
Въпроси и отговори:
1. Моят съпруг не яде месни продукти 13 години. Когато започна отново да яде месо, той се почувства страхотно. Защо не му се случи ужасния шок, за който говорихте? Защо дори даже се почувства по-добре от времето, когато е бил вегетарианец?
Има хиляди процеси, които се случват в човешкото тяло по едно време. Ако се налага да предполагам какво се е случило, бих казал, че негово черва не са били прочистени. Вегетарианската диета обикновено включва преработени храни, които добавят допълнителен боклук, към вече съществуващия в дебелото черво. Задръстеното черво пречи на тялото да премина на следващото ниво. В тази замърсена среда, дори внезапни промени не биха шокирали тялото. Месото най-вероятно го стимулира и спира всеки прочистващ симптом, който той бил могъл да получи, ако е на по-чиста храна.
Имайте предвид, че тялото придобива друга чувствителност на 100% веганска сурова храна, много различна от тази на хранещия се с готвена храна. Моето предупреждение за шока при драстична промяна на храната с отнася преди всичко на дългосрочните суровоядци. Ако сте суровоядец от 1 месец, дори и да се върнете към готвената храна 4 пъти седмично, няма да имате пагубни последствия. Но ако 10- години сте на сурова веганска храна, дори и едно готвено ядене може да има непоправими последици.
Премахването на месото е подобрение в храненето, но е едно от многото. Ако бях на типичната американска диета, месото е последното нещо, което бих премахвал. Вредата от рафинираната захар и преработеното нишесте е 10 пъти по- голяма от тази от месото. Не ме разбирайте погрешно- всяка стъпка напред е стъпка напред. Относно връщането назад на вашия съпруг, бих казал, че по-малките промени, носят по- малък риск, а по-големите промени в диетата се нуждаят от по-голямо внимание.