Чесънът е любима подправка в нашата кухня. Той има разнообразен химичен състав. Луковицата му съдържа 36,7% сухо вещество, 1.44% минерални соли, от които най-много калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, сяра, силиций и други, витамини от групата B, D, C ( 10-12 mg%) и други. Чесънът съдържа и етерично масло до 158 mg%, на което се дължи специфичната му миризма. В него се намират големи количества фитонциди, поради което той се смята за едно от най-сигурните предпазни средства срещу коремен тиф, дизентерия, дифтерид, както и други заразни заболявания. Чесънът предпазва от инфлуенция, грип, синузит, ангина, предотвратява и лекува анемия, има доказано профилактично действие при атеросклероза и хипертонична болест.
Изследванията показват, че чесънът запазва тази своя активност и при загряване. Това оказва влияние върху храносмилателната система, като подтиква и усилва отделянето на стомашен сок, възпрепятства гниенето и ферментацията в червата. Чесънът е силно противоглистно и пикочогонно средство.
Зеленият чесън, както и зеленият лук са едни от най-ценните зеленчуци през пролетта.
Информация: „Използването на зеленчуците и плодовете в домакинството“, автори: М.Цолова, В.Стоилова