Суров тахан в София има в арабските магазини на ул. "Цар Симеон" до Женския пазар. Не е лош, струва ми се, че е от белен сусам. И сега имам един буркан неотворен вкъщи (от евтина пластмаса).
На Тръндеви наистина не е суров, защото няма как да нагряваш няколко часа до 45-50 градуса и после да кажеш, че е студено пресован. Все пак сушенето изисква температура. Лично аз не мисля, че това е голям проблем, но зависи какво искаме да получим, като консумираме тахана - едно е да го ям за удоволствие, съвсем друго, ако целя да си набавя определни съставки, които биха се разрушили, подложени за няколко часа на такава температура.
Мислил съм си, обаче, относно рисковете при суровия тахан от арабите - като знаем каква им е хигиената, мен лично това ме притеснява (риск от паразити). Не знам дали при "Балчо" нещата са по-добре. Арабският тахан е в буркани от подозрителна пластмаса (дори доста подозрителна), а нали мазнините имат свойството да разтварят някои пластмаси - ето така става съвсем объркващо кое и доколко е полезно.
Има един био тахан на фирма "Терасана" (май холандска беше). На него си му личи, че сусамът е печен преди да е станал на тахан, но пък за сметка на това е доста по-скусен от всички други, които съм ял.
Е, всеки да избира според нуждите и нагласите си.