Офф, ква кауза, кви 5 лв? Просто разсъждаваме, добавя ли се нещо друго освен млени (мачкани, пресовани, друсани и т.н.) сусамови семена. Ако добавят масло, да го напишат, не да ни правят на балами, просто такава е рецептата и тва е, лошо нема! Да, ама ще звучи по-кофти, нали - "с добавено едикакво си масло (на 100 гр. - 15 мл. (например)), някак си не звучи био-мио-здравословно! Еми тва е, кофти некофти, задължително е според българското законодателство:
НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните
Чл. 4. Етикетирането на храните се извършва по начин, който:
1. не заблуждава потребителя по отношение на:
а) (изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) характеристики на храната, определени от нейното естество, произход, идентичност, свойства, състав, количество, трайност, начин на производство, преработка и употреба;
б) въздействия и свойства на храната, които тя не притежава;
в) свойства на храната да предпазва, лекува или да излекува от заболявания;
2. не внушава на потребителя, че храната притежава специална характеристика, когато всички други подобни храни притежават същата характеристика.
...Чл. 6. (1) (Предишен текст на чл. 6 - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) При етикетирането на храните се обявяват следните данни, написани на български език:
...3. количеството на определени съставки или категории съставки в случаите по чл. 23 ;
(ето го и чл. 23)
Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) (1) Количеството на съставките или категориите на съставките на храната се обявяват задължително върху етикета, когато:
1. наименованието на определена съставка или категория съставки се съдържа в наименованието на храната;
2. се подчертава наличието на дадена съставка или категория съставки в храната чрез текст или чрез картинно или графично изображение върху етикета;
3. наличието на дадена съставка или категория съставки е съществено за характеризиране на храната и отличаването й от други подобни по наименование или по външен вид храни.
(2) Количеството на съставката или на категорията съставки се обявява в проценти непосредствено до наименованието им. Посочва се количеството им в момента на производството на храната...
и т.н. Интересно четиво, препоръчай го на семейство Тръндеви.
И още нещо всеки (включително жена ти или Тръндеви или Балчови), който ми покаже нагледно, как ще получи каша, без да добави течност, при смилане (па било то и на каменна мелница от 17 век) само на сусамови семена (сурови, печени, затоплени, сушени при 45 гр. или каквито и да са), ще му дам 10 кг. тахан!