А вие защо сте си харесали точно този метод на приемане на сусама?
За мен лично, това не е най-рационалният начин- под формата на тахан. И поради тази причина и аз отдавна съм се разлюбил с тахана.
Първо, таханът няма как да е СУРОВ
Самата технология изисква той да бъде загряван до някакви градуси
( доколко се контролират тези градуси, само Зевс знае
)
Второ, тежък е на вкус и на практика едва ли има някой , който да може да изяде повече от 2 лъжици
Трето ( по-маловажно) - излиза по-скъпо, в сравнение ако се яде като обикновен сусам.
Четвърто - най-вероятно го правят от белен тахан ( странно, но беленият го виждам по-евтин )
Пето - за един определен производител ( "Ба-чо") знам със сигурност, че прави разни неприятни мурафети
- при "таханизирането" отклонява ценното сусамово масло и го продава отделно, а в тахана добавя друго , по-евтино масло . ( така е в бизнеса, печалбата е на първо място )
Шесто: При готовите масла, както знаем, винаги има риск от гранясване в някаква степен. ( Кой къде и как го е съхранявал, преди да ни го продаде.. пак само Зевс знае
) А при тахана маслото вече е отделно от кюспето.
И затова всички тези недостатъци и рискове сполучливо и елегантно се избягват ако просто си купим пълнозърнест тахан и си го смелим.
На всичко отгоре, се добавят и предимства - към сусама си добавяме и ленено семе, и фибри ( трици. много важни за червата!! ) и семки и още това-онова и си става едно цяло, пълноценно хранене, каквото ще хапна тъкмо и аз след няколко минути
Ако някой е забравил, тук бях описал технологията на приготвяне:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7823.msg70671#msg70671