Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: за захарта, обаче по иначе  (Прочетена 7683 пъти)

sup4o

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
за захарта, обаче по иначе
« -: 22-10-2010, 20:57:49 »

здравейте на все,
въпреки че вече има тема за захарта правя сега нова, понеже в предишната не се засяга моя въпрос. аз нямам кой знае какъв проблем с подслаждането, обаче ме тормози друго : никой не може да отрече, че захарта и всички съдържащи я продукти, както и други видове стимуланти като кафето довеждат мозъка до концентрация от висока степен и по всякакви начини благоприятстват мозъчната дейност; обаче мене ми се вижда като естествено състояние на здравия мозък да е по скоро второто, отколкото средно бързото - или средно бавно - състояние на мислене, средна концентрация и тн. затова ми е чудно, щом стимулантите са изкуствени кои са нещата, които е естествено да се приемат, за да се осигури оптимално действие на мозъка; и второ, ако няма естествени начини, - които не включват например някакви билкови отвари, но просто са част от естественото природно хранене, което, ако наистина е най доброто, следва да довежда до същата концентрация и то трайно - които да осигуряват това състояние на бърза и точна мисъл, то поне кое може да се избягва, понеже вреди на гъвкавостта на мисълта? и какви мерки общо взето трябва да вземе човек, който се занимава с умствена работа, обаче му се ще да избягва вреднотии като кафето и захарта, но, ако е възможно, да избягва и билковите отвари, шишенца, и всякакви изкуствени карфици в задника?
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #1 -: 22-10-2010, 23:32:34 »

Здрасти Супчо и добре дошъл.

Искам да ти кажа две неща:

1) Мозъкът ти няма нужда от стимуланти като кафета, захари и т.н. Той си е добре така както си е. Ако искаш да ставаш по-добър в умствената работа, просто се замисли, че мозъкът е като мускул. Като го тренираш и напрягаш, възможностите му растат.

2) Адски нечетлив пост си произвел. Опитай да прочиташ това, което си написал преди да натиснеш бутона "Публикувай". Повече изречения и абзаци, обикновено гарантират по-голяма читаемост и разбиране сред аудиторията. Това го споменавам като една от дисциплините в които можеш да си тренираш мозъка и да го направиш по-добър.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

izaura

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 26
    • ethnic music
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #2 -: 23-10-2010, 01:49:21 »

Аз разбрах какво е искал да каже.  tooth
Няма как да се докоснем до перфектни стимуланти храни или напитки. Много объркващо е всичко. Дори едно кафе първо го изкарват задължително за социален контакт в Турция от векове. После го пишат стимулиращо и подхранващо мозъка, антираково. Мои колежки от работата не могат да стартират деня без кафенце сутрин. Не мога да кажа лоши думи за тях, изг;леждат като модели а го пият от над 10 години всяка сутрин.  На мен ми се разтупква сърцето и не го понасям. Всичко е индивидуално. За мозъчната дейност майка ми пиеше пирамем и беше бодра и свежа от него. Съдейства за оросяване на мозъка, дава се на припаднали от алкохол да им се регенерира мозъка. Пийваше си жената всяка зима по едно буренце ..
Също правят рекалама на гинко билоба пак за учене и концентрация.
Активен
Откровеният изказ е присъщ на свободния дух, опасно е само да се избере неподходящото време
музика за душата

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #3 -: 23-10-2010, 13:16:03 »

Супчо, Ицето ти е дал добри идеи  ;)
Кафето не знам какво общо има с концентрацията, по-скоро със събуждането. Обаче и чаша топла вода има същия (разхлабващ- събуждащ ефект).
За мен лично пиенето на чиста гола водица е супер стимулант за концентрация и мисловна дейност. Има си и химико-физиологично обяснение, което обаче не се постарах да запомня. Дано някой тук се включи адекватно. С едно шише вода до мен изпити се взимат по-лесно ;) Проблема е, че тъкмо се концентрираш, и ти се дохожда до тоалетна. Някои хора твърдят, че извършването на движения по време на учене или четене, стимулира запомнянето, и в това има логика.. Концентрацията е едно от най-трудните неща за постигане, и трябва доста труд, за да успее човек. Обикновенно гледаш да си задоволил другите си нужди, за да няма какво да те "разконцентрира". Тоест да си ял, но не преял, да си си поговорил с приятели, и да си се разтоварил емоционално...ей такива неща. Техниката за емоционална свобода също помагала, Вал докладва.. Аз днес реших да пробвам един друг метод: понеже обикновенно ни се струва, че е по-хубаво и интересно там, където не сме, затова сега си  представих как щастливо си дописвам писанията на някой слънчев малайзийски бряг под кокосови палми и лек бриз, представих си че наистина го правя... ако ме питаш след няколко часа, ще мога да докладвам дали съм успяла да заблудя мозъка си, или той е заблудил мен и съм се размечтала още повече ;)
Активен

sup4o

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #4 -: 23-10-2010, 14:49:57 »

първо на христо - добре заварил.
1.постарах се да е възможно най ясно. знам, че не е с много изречения, ма мислех, че не е много зор да се прочете. сега разбирам, че е и ще ги пиша кратки.
2.това за тренирането е ясно от само себе си. обаче мозъкът не си е добре "както си е". например храната на много хора е неправилна, а тя много влияе на мисловните процеси, и от там те страдат. за техните мозъци не може да се каже, че са добре както са си.

после към изаура :
1.какво е това пирамем? не ми е познато.
2.предлагаш ми гинко, обаче аз споменах - може би наистина е твърде неясно - че ми се ще да избягвам всякакви билкови отвари и добавки, към които считам и гинкото. мисля, че условията за добра мисъл трябва да се съдържат в самото естествено хранене. странно ми се вижда природата да е предвидила само чрез стимуланти човек да мисли бързо и точно.

и към анжди :
1.известно ми е, че за повечето хора кафето е само аларма за събуждане. на мене обаче то действа и като най силния сред тези, които съм опитвал стимулатор на мисълта. мисля, че и при другите е подобен ефекта, но те просто не обръщат внимание, понеже не мислят за мисленето си. а само човек, който се занимава с умствена работа мисли за мисленето си, както само спортиста мисли за мускулите си.
2.пия постоянно вода и смея да си мисля, че знам каквото е необходимо за полезните й свойства. но тя спада според мене към тези условия за добра мисъл, които са съвсем основни. те въобще не могат да доведат до мисъл като тази след кафе или много захар.

накрая към всички :
1.извинявам се за неясното изложение в началото. сега се старая да поправя това, както се вижда, надявам се. навярно заради него не се е разбрало добре, че аз не съм тъп и не се опитвам да достигна нормално свежо мислене, а се опитвам да достигна траен ефект, подобен на кафето и захарта. смея да кажа - съизмерим с гениалност.
2.човек би се зачудил за какво ми е тая гениалност, обаче се занимавам с изкуство, философия, литература, а това са едни от нещата, където тя е най необходима. някой може да мисли, че и без да си гений можеш да се занимаваш с философия, обаче това е все едно да се мисли, че да сглобяваш добре лего е достатъчно, за да си архитект.
3.дразни ме това, че имам това мислене само след кафе или захар. също така и след гинко или пък в някои други редки състояние, чиято причина ми е неизвестна. а не мога да се откажа от заниманията си само, за да съм здравословен. не ми се вярва, че това изобщо трябва да е предвидено от природата като избор - или науката или здравето. трябва да има начин да се спазва здравето и да е остър ума. този начин ме интересуваше.
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #5 -: 23-10-2010, 14:57:14 »

На хората, които искат да експериментират със стимуланти за концентрация и умствена издръжливост предлагам следния експеримент.

Взимате стимуланта Х (захар, кафе, гинко билоба, водка, кокаин, каквото там ви влече), надумквате се с него и почвате да работите, като се следите много внимателно колко често се разсейвате, колко време можете да работите и изобщо дали ви спори работата. След това сравнявате с глад. Гладувате на вода поне един ден и правите същия експеримент на втория ден. Работите си умствените неща и пак следите дали се разсейвате и колко добре работите.

При мен във втория случай съм в пъти по-продуктивен. Може би има смисъл човек да си промени дневния режим и да се храни след като си е свършил работата. Според мен всичките приказки за по-добро мислене са от хора, които се опитват да ни продадат нещо. Но не твърдя, че съм авторитет по въпроса и при всеки ще е така - експериментът е лесен и безопасен - нека всеки пробва и установи сам за себе си.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #6 -: 23-10-2010, 15:08:53 »

Аха, благодаря за поясненията.

... обаче мозъкът не си е добре "както си е". например храната на много хора е неправилна, а тя много влияе на мисловните процеси, и от там те страдат. за техните мозъци не може да се каже, че са добре както са си.
...

Тук сме на едно мнение май, с различия в терминологията. Това, което се опитвах да кажа, че мозъкът си е добре стига да не сме го отровили.

...
1.известно ми е, че за повечето хора кафето е само аларма за събуждане. на мене обаче то действа и като най силния сред тези, които съм опитвал стимулатор на мисълта.
...

Тук трябва да се вгледаш доста силно в себе си и да си отговориш дали наистина кафето или захарта ти стимулират мисълта. Много често тези неща просто са изграден навик или условен рефлекс, който ти помага да се концентрираш. Напълно е възможно да се тренираш да постигаш същото и без такива боклуци. Дългосрочно това е по-добрата стратегия, защото човек определено мисли и работи по-добре когато е здрав.

Изобщо чудя се дали големи мислители и учители като Буда, Христос, Питагор (случайно се сетих за тези тримата) са стигнали до всевъзможни гениални прозрения като са пиели кафе или са нагъвали шоколад и сладки.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #7 -: 23-10-2010, 16:31:22 »

Супчо, не ти трябва да знаеш какво е пирамем. Дават го на хора с мозъчни инсулти.
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #8 -: 26-10-2010, 12:50:03 »

На хората, които искат да експериментират със стимуланти за концентрация и умствена издръжливост предлагам следния експеримент.

Взимате стимуланта Х (захар, кафе, гинко билоба, водка, кокаин, каквото там ви влече), надумквате се с него и почвате да работите, като се следите много внимателно колко често се разсейвате, колко време можете да работите и изобщо дали ви спори работата. След това сравнявате с глад. Гладувате на вода поне един ден и правите същия експеримент на втория ден. Работите си умствените неща и пак следите дали се разсейвате и колко добре работите.

При мен във втория случай съм в пъти по-продуктивен. Може би има смисъл човек да си промени дневния режим и да се храни след като си е свършил работата. Според мен всичките приказки за по-добро мислене са от хора, които се опитват да ни продадат нещо. Но не твърдя, че съм авторитет по въпроса и при всеки ще е така - експериментът е лесен и безопасен - нека всеки пробва и установи сам за себе си.

Абсолютно съгласна съм с Христо.
Като човек, занимавал се немалко с умствен труд (според възможностите си  :whistling2 - emotloader: ;D), имам доволно богат опит в тая дейност. Провеждала съм изпитна сесия или превод на 200 страници текст и при гладуване, и при преяждане с боклуци, и при нормално хранене (преобладавощо сурово и веге). Като оставим настрана, че при всички случаи важи правилото, че мозъкът е като мускул - не го ли напрегнеш хубаво, работата ще стане... на майн  tooth; съвсем естествено и логично е той да работи толкова по-добре, колкото по-малко "баласт" има организмът за обработване. Затова при пълен глад, когато храносмилателната система е разтоварена и тялото не хаби енергия да я чисти, другите дейности се провеждат с пъти по-лесно.
Колкото до стимулантите... Лично за себе си съм избрала да не ги ползвам, защото имам избор (възможностите ни за избор в живота не са чак толкова много, че доброволно да се лишаваме от някоя от тях) и съм преценила, че дори да са естествени, дори само билки (гинко билоба, или билков чай), по-добре е без тях (ако можем). Изкуствените пък са си изкуствени, мисля, че на всеки му е ясно - многото им минуси не могат да компенсират евентуалните им плюсове. Епизодичната чашка кафе или парче шоколад, или нещо подобно, не биха били толкова страшни, ако не водеха до пристрастяване - това е обикновено причината стимулантите обикновено да не са "епизодични" (поне при повечето хора).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

sup4o

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #9 -: 15-12-2010, 19:20:20 »

щукна ми лека преориентация на темата :
- повечето здравословно хранещи се някога са били нездравословни; тогава те са си позволявали в известни количества кафе, захар и мазнини от всякакъв вид. но когато са станали здравословни са престанали с употребата им.
- аз имам един проблем, заради който започнах главно тази тема : сутрин често концентрацията ми е на ужасно слабо ниво. не винаги, но често. сигурно вече няколко години проучвам какво ли не, за да избегна това, и до голяма степен успявам, защото в началото беше всяка сутрин. обаче мислех, че всички освен мене са постоянно концентрирани, докато не се сетих, че те всички употребяват свободно кафе, захари и мазнини. очевидно, ако аз правех същото нямаше да се затруднявам с концентрацията.
- затова, любопитно ми е : вие, здравословните, след като отказахте кафе захар и мазно установихте ли намаляване на общата концентрация? ако да, как се справихте се него?   :love_028:
Активен

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #10 -: 15-12-2010, 19:41:09 »

Здрасти!
Аз, ако мога да се нарека "здравословна", ще споделя, че след отказването от кафе, захар, мазно и пр. установих огромно повишаване на общата концентрация и енергия! Изчезнаха ленивостта, умората, отпуснатите състояния, нервността...В началото ми липсваше кафето със захар, но сега just fine  :thankyou:! Много е готино да си лек и енергичен, а не задръстен от "снощното пърженко"  tooth!
Дерзай  :love_028:!
ПП. Само да кажа, че аз от "мазнини" tooth не съм се отказала (нямам и намерение, ням-ням :Appetit_17:, а само от "мазно" (пържено и пр.).
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #11 -: 16-12-2010, 08:41:27 »

 :kisss:Тайната се крие в КПД -ТО- КОЕФИЦИЕНТ НА ПОЛЕЗНО ДЕЙСТВИЕ!!!Всичко в НУЖНОТО!!!КОЛИЧЕСТВО И РАЗБИРА СЕ В НАЙ-ДОБРО КАЧЕСТВО...АКО ГО НАМЕРИМ ДЕ... :surpris_23:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

sup4o

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #12 -: 16-12-2010, 19:25:59 »

доколкото разбирам отговора на марииина трябва да изразя несъгласие, понеже ми се струва, че неща, които са приети за изцяло вредни за дългосрочното здраве, макар да имат временни положителни въздействия, трябва изцяло да се избягват, а не "в необходимото количество". за такива неща считам рафинираната захар, кофеина и наситените мазнини.
известно ми е, че има хора като грийн флауър, които за мое учудване се справят с това лишение. обаче за мен нещата изглежда не стоят така.  днес например имах добър пример - да кажем, че се случи така, че ядох доста сладки неща и една мазна баница. в резултат през целия ден се чувствах чудесно, със силна концентрация, и устойчив на неприятностите, които точно в този ден особено много ме спохождаха. такава устойчовост ми беше напоследък съвсем непозната. опитвал съм какви ли не правила на здравословното хранене и суровоядството да прибавя към хранителния си режим, но никога не съм постигал концентрация, настроение и психическа стабилност като тези, постигнати чрез кафе, мазнини и захари. не твърдя, че не постигнах нищо чрез здравословните методи, напротив, постигнах неочаквано много. но то не може въобще да се сравни с постигнатото чрез нездравословните. това силно ме учудва.
някой да подозира причина? благодаря.
Активен

Rado

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #13 -: 16-12-2010, 20:38:21 »

Всичко е в мозъка ти, ако си повярвал че вредните неща ти помагат, то както и да промениш диетата си няма да усетиш ефект. Според мен си въобразяваш че ти е супер концентрирано след ядене на мазни банички и други буклуци! И на мен баничките ми харесват, но жместо изброените от теб "предимства" след консумацията им, аз чувствам само вина че съм ги изял! За много хора всичко е строго индивидуално...моят съвет е да се научиш на дисциплина и да не си въобразяваш че след кафе, захар и други стимуланти ти се отприщва творческата енергия,което звучи меко казано налудничаво:) В плодовете има доста захар, хапвай мед и ще имаш подобни стимуланти, но много по-здравословни! Ама по всичко личи че си се "наркоманизирал" и от теб си зависи дали ще се отучиш от вредните ти навици...а ако философията ти е толкова важна, то тогава си прецаквай здравето...аз не бих го правил за нищо на света! Имам приятелка философка, която живее доста здравословно и не се оплаква от липса на кончентрация. Всичко до някъде е строго индивидуално...задачата е изцяло твоя и нито един съвет не би ти помогнал ако все още вярваш в стимулирането на мозъка с кафе и бяла захар!
Активен

Val

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519
  • "Бог е дал на хората храната,дяволът - готвачите!"
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #14 -: 16-12-2010, 20:51:18 »

Аз също съм много учудена, Супчо!  :Confus_3:Мисля, че наистина си внушаваш. Обикновено на мен ми се доспиваше едно време като бях "нездравословна"  tooth след подобни храни. Но, знаеш ли аз също имам познат, който тренира и то доста и който наистина като се нахрани /ама той направо яде като за световно/ и то предимно с месо се чувства супер. Наблюдавала съм го и ми прави впечатление , че после става весел, игрив, шегува се....Явно при всеки е индивидуално. Но аз пък мислех, че това се обяснява с многото тренировки и изразходването на енергия от страна на моя познат. И също така съм си мислила, че това ще е до време. Все пак е доказано, че вегетарианците живеят далеч по-добре, по-здравослвно и щастливо от другите. Незнам, няма обяснение за всичко.
Активен

sup4o

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #15 -: 16-12-2010, 21:12:06 »

към радо :
- предположението, че си въобразявам не е ново и за мен. но неведнъж съм проверявал по всевъзможни начини обективността на въздействието на тея неща и съм се убеждавал в него.
- аз мисля, че по скоро звучи налудничаво това, дето някой може да пие кафе, да яде захар и да твърди, че това не въздейства по никакъв начин на неговата концентрация и настроение. още повече този ефект може да се докаже научно, чрез изобразяване на биологичните процеси, естествени за организма, дори без да е необходим жив експеримент.
- впрочем това е още по ясно и, щом меда произвеждата в мен същите ефекти. не малко здравословни продукти правят същото : леща, броколи, зелен чай, банани и тн. но разликата е в, така да се каже, по слабата агресивност на въздействието. докато в кафето и захарта то е независимо от всякакви условия, то при тези продукти силата му варира в зависимост от настоящето състояние на организма и други фактори.
- както твоята приятелка и аз често имам добра концентрация и бих могъл да не се оплаквам. обаче съм така изкушен от далеч по силното и непрестанно мисловно въздействие на кафето и захарта, също както човек, развиващ мускулите си, е изкушен от стероидите и всякакви подозрителни добавки.

към вал :
- това, че всички мислят, че си въобразявам също не е необичайно. но на мене ми се струва, че то се дължи но известно неразбиране, поради това, че изглежда не е обичайно да се чувства човек по този начин и всички допускат, че си въобразява. но тук важи и това, което написах към анджи в първа точка по горе.
- естествено е да ти се доспива след сложни въглехидрати, а не прости, каквато е захарта.
- състоянието на твоя познат също е естествено, понеже аминокиселините и голямото количество витамини от група Б действат по този начин на настроението. но при тях липсва наистина наподобяващото наркотично въодушевление на захарта.
- аз не отричам, че кафето и захарта ще доведат рано или късно до влошаване на всичко в организма, и тъкмо затова искам да ги избегна. но това не пречи в краткосрочен план те да имат силно положителни ефекти, както например в известна степен алкохола или поддаването на изкушения.

надявам се, че с такива последователни пояснения с ваша помощ накрая ще взема да достигна до това да разбера мене си, което не е малка работа.  :love_028:
Активен

TTT

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 28
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #16 -: 16-12-2010, 21:32:31 »

гинко билоба,зелен чай
Активен

Rado

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #17 -: 17-12-2010, 01:19:57 »

напълно те разбирам и си много прав, но на мен пак си ми звучи като наркотична зависимост, чието "благотворно" въздействие си опитал и ти е невъзможно да се откажеш от него...ще ти дам един прост пример...със силни наркотици постигаш за секунди това, което иначе напреднали йоги постигат за много години практика...и въпкери това не мога да ги сравня двете неща на 100%, защото това с наркотиците е насилствено и неосъзнато, в същото време влияе пагубно върху тялото. В този форум има достатъчно информация за да ти помогне да осъзнаеш вредата на любимите ти стимуланти...за мен е наистина невероятно че някой може да изпитва удоволствие(дори и някакъв благотворен ефект) от пиенето на кафе...за мен това е една горчилка, която отгоре на всичко е и вредна! За захарта може все още да съм на твоя страна, защото обожавам сладкиши под всякаква форма, но вече умишлено избягвам голяма част от тях, замействайки ги предимно с мед или домашни сладкиши. А по-голямо удоволствие от яденето на плодове за мен няма!
Разбира се че тези неща ще ти въздействат, не е нужно да си правиш опити, това всеки може да ти го каже;)) Все пак са си наркотици и няма как да не действат по някакъв начин!
На мен примерно подобни стимуланти ми пречат на концентрацията и настроението. Алкохола също никога не ми е действал като на другите хора(не че някога съм му бил фен де).
Жалко е когато някой има нужда от стимулация за да си върши работата...при ен примерно аз нямам нужда от такава,защото имам достатъчно вдъхновение за нещата с които се занимавам.
А като човек,който иска да развива мускулите си мога да те уверя че никога не бих посегнал към стероиди!Зависи и от възраста на човека и до колко е податлив на изкушения и необмислени постъпки!
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #18 -: 17-12-2010, 07:45:20 »

Интересна дискусийка се е заформила тук! Супчо, попаднал си много сериозно в омагъосания кръг на захарта. Според мен си доста пристрастен към изкуствените стимуланти. Консумацията на захар причинява умора, след като първият ефект от нея е прилив на енергия. Изпитваш внезапно чувство на празнота, защото захарта не съдържа никакви хранителни вещества. Клетките са я изгорили като гориво, но не са се подхранили. Затова, когато захарта напусне организма ти, изпитваш неудържим глад, и тъй като става въпрос за вещество, към което се привиква, този неудържим глад е за нещо още по-сладко като бонбони или шоколад. И когато този глад бъде заситен, порочният кръг се завърта наново и наново. Мога да ти изброя много причини защо захарта съсипва здарвето ти, но вярвам че си наясно. Казваш че си опитвал със здравосливни режими и ефекта не е бил същия. А замислял ли си се, че може би не си дал достатъчно време на организма си да се приспособи към по-здравословните сладки плодове. В началото може и да не ти действат по този начин, който описваш, но с времето ще свикнеш. Така е и с мазните неща. Замени ги със сурови ядки и особено орехи. Чудесни са за мозъка и концентрацията. А относно кафето мога да ти кажа, че от месец и половина го отказах и в момента съм по-концентрирана като никога досега. А не вярвах, че ще мога без ежедневната си чаша кафе. Първата седмица ще изпитваш умора, ще те боли глава, ще ти се спи, но ако наистина си загрижен за здравето си, ще го изтърпиш. Замени го със зелен чай или кафе на зърнена основа. Трябва да проявиш ВОЛЯ и ТЪРПЕНИЕ. Без тези неща до никъде няма да стигнеш колкото и да си говорим и да се убеждаваме. Успех! :)
Активен

Rado

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 146
  • I am Vegan!!!
Re:за захарта, обаче по иначе
« Отговор #19 -: 17-12-2010, 14:41:54 »

ето малко полезна инфотмация от книгата на Атанас Гълъбов:

Глава 12. Захарта - "бялата отрова"
    В пресата често можем да попаднем на странни "разкрития", меко казано. Преди известно време прочетох в един български вестник, че захарта била полезна за малките деца. Оставям мотивите на автора да изкаже подобно твърдение на неговата съвест. Каква е истината за един от масово използваните в хранителната индустрия продукти? Нека читателят сам прецени, след като се запознае с изнесените по-долу факти.
    Вероятно мнозина са чули, че наричат захарта "бялата отрова" за организма. Защо? Ето накратко какво определение дава д-р Уилям Кода Мартин през 1957 г. за това кога една храна е отрова: "Медицински погледнато, всяко вещество, което потиска активността на катализаторите и ензимите в тялото... и което, приложено към, погълнато от или получено в него, причинява или може да допринесе за развитието на болест..."
    Захарта съдържа само това, което учените наричат "празни" калории - т. е. чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията няма чисти захари - природата ги е съчетала с микроелементи и витамини, достатъчни да осигурят тяхното разграждане и усвояване в организма. И тъй като в процеса на преработка на захарната тръстика те са извлечени от нея, за да метаболизира и усвои получения неестествен рафиниран продукт, тялото започва да черпи от своите запаси от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Последният се извлича от костите, като това увеличава тяхната чупливост. Същевременно се увеличава значително и честотата на зъбния кариес. Това се отразява най-неблагоприятно на подрастващите, на бременните и на жените в менопауза. Приемът на неорганичен калций на таблетки не може да компенсира загубата на този минерал, защото той се усвоява в доста ниска степен, а освен това натоварва бъбреците и да се натрупва в някои тъкани и органи. Калцият е от основно значение за поддържане на алкално рН на кръвта. Приемът на захар и, разбира се, на други рафинирани въглехидрати (бял хляб, както и всички продукти от бяло брашно), предизвиква промяна в количеството на калция в кръвта и съответно повишена киселинност. За да я неутрализира, организмът отново черпи от своите резерви и резултатът може да бъде твърде неблагоприятен от здравословна гледна точка, особено ако диетата е бедна на свежи плодове и зеленчуци.
    Под влияние на захарта намалява секрецията на стомашен сок и се забавя перисталтиката на стомаха. Освен това, когато захар или изделия, направени с нея, като например шоколад се приемат заедно с протеини, се получава гниене на последните в червата, при което се отделят много токсични вещества и тялото трябва да отделя значителна енергия и ресурси, за да ги обезврежда.
    Трябва да се има предвид, че захарта и продуктите от бяло брашно допринасят за развитието на кандидоза (гъбична инфекция), особено ако човек е приемал антибиотици или други медикаменти, потискащи имунната система.
    Захарта навлиза много бързо в кръвта, където количеството й се увеличава, като това се нарича в медицината хипергликемия и е един от симптомите на диабета. Целта на инсулина - хормон, който се отделя от панкреаса, е да премахне излишното количество кръвна захар по най-ефикасния начин. Но след като това стане, при някои хора настъпва обратният процес - хипогликемия, т. е. нивото на кръвната захар спада бързо, и то под нормалните стойности, което предизвиква някои симптоми: замаяност, слабост, изпотяване, потиснатост, безсъние и др. Щом се получи хипогликемия, надбъбречните жлези веднага се активизират и мобилизират запасите от гликоген в организма. Той от своя страна се разгражда до глюкоза, за да се възстанови нормалното ниво на кръвна захар. По този начин хранителен режим, съдържащ рафинирани въглехидрати, включва в една постоянна въртележка двете жлези - панкреас и надбъбреци, и ги изтощава. Панкреасът постепенно започва да секретира по-малко инсулин, съответно нивото на кръвната захар остава високо, като развитието на диабет зависи само от компенсаторните възможности на организма и от количеството рафинирани въглехидрати, които се приемат. А надбъбречните жлези, които са много важни за приспособяването ни към стреса, се изтощават и не могат да поддържат нивото на кръвната захар нормално в случаите, когато панкреасът успява да се справя с повишените количества чисти въглехидрати, и така се получава хипогликемия. Това от своя страна пък води до силно желание за сладки неща и по този начин се затваря един порочен кръг. Многобройните опити са доказали безспорно, че захарта води до изчерпване на микроелемента хром в тялото, който е от най-важно значение за усвояването на инсулина и за поддържане на глюкозния метаболизъм.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.056 секунди с 18 запитвания.