Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Киселото мляко -сурова храна ли е ?  (Прочетена 16538 пъти)

Samanta

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10

Много оби4ам Българско кисело мляко   :essen: :Confus_34:То сурова храна ли е? :Confus_34:Комбинира ли се с плодове ?
Активен

gaby

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 39
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #1 -: 07-12-2010, 21:32:13 »

Да,ако е от ядково мляко!!  Може и да има някъде,но аз не съм чувала да се кваси животинско мляко,което не е сварено!  ???
Активен
:)))

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #2 -: 09-12-2010, 18:30:27 »

И аз обичам много кисело мляко - нали сме българи все пак, пък и стига да е домашно, истинско, квасено, с бактериите и всичко, в умерени количества си е окей  :). За сурово - възможно е, но ако си е твое домашно и не си го варила... което е малко спорно доколко е добре  :surpris_23:. Лично аз не виждам нищо лошо и бих си направила сурово кисело - сурово прясно съм пила и не ме притеснява. Да, знам всичко за хигиенните съображения, за опасността от салмонела (за която четох, че минавала за 2 седмици и толкоз) и прочие и прочие... Според мен всичко ни е в главите! Ако приемаш храната с любов, не се страхуваш и не си затормозяваш главата излишно, никакви коварни болести няма да те дебнат - това е моят принцип  ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

nety

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #3 -: 09-12-2010, 20:06:21 »

Не се получава, ако не е сварено предварително прясното мляко... Опитвала съм, но не става.
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #4 -: 11-12-2010, 16:44:32 »

Това ме подсеща за следния култов разговор между две полу-глухи бабички:
- Здрасти, Пено!
- Мляко в`аря!
- Къде й мъжо ти?
- Ша го квася, ша го квася!
 :Content_4 - emotloader:
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #5 -: 01-04-2011, 17:44:10 »

Не съветвам никой да пие сурово прясно мляко - не е никак хигиенично и дори да е доено с машина пак е заразени с бактерии и какволине. Най добре е прясно мляко да не се консумира въобще.
Колкото до киселото мляко то е изцяло живо - представлява колония от няколко различни щама бактерии - по живо няма накъде. Има фирми които убиват бактериите преди да го изкарат на пазара (Данон) затова от тяхното не можете да си заквасите. Подквасява ли киселото мляко знащи е живо съответно сурово.
Кисело мляко не може да се подкваси от прясно което не е сварено - за развитието на бактериалната колония от млечно кисели щамове бактерии им трябва среда богата на хранителни вещества каквато за тях е свареното прясно мляко. В несвареното има много бактерии антитела, антигени, ензими и какволинеоще което възпрепятства развитието на млечникиселите бактерии.
След Като бактерийките налазят свареното прясно мляко го преработват напълно като го превръщат в част от собствената си жива маса - затова според мен си е напълно живо и сурово.
Същата е историята и с Тофуто от сварената соя заквасена с подходящите щамове бактерии се получава живо соево сирене.
Подобен е и примера с кваста от брашно с която се замесва хляб вместо мая.
Смлените зърна направени на брашното макар и пълнозърнесто едва ли може да се каже че са много живи.
Но кваста от това брашно ако не се обуздае тръгва да излиза от чинийката. Така че си е доста жива. Подобна квас може да се прави и от сварен нахут. Макар и сварен и той оживява преработен от бактериите от въздуха.
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

divineflow

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #6 -: 01-04-2011, 18:14:09 »

Че е живо, живо е. Бактерийките мърдат даже :) За сурово - не знам, все пак минава през топлинна обработка, колко да е сурово...

Данон нямат бактерии, да(нормалното си мляко на Данон). Те и затова им взеха правото да се наричат "кисело мляко" или "българско кисело мляко" не съм сигурна кое от двете е патента. Активия имат малко, но все пак някакви налични - заблудени. Повече от тази, която си рекламират - бифидус есенсис и по-малко от лактобацилус булгарикус.
"Верея", "Сердика" и "Елена" са ок - имат си доволно.
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #7 -: 01-04-2011, 18:43:05 »

E, как киселото мляко ще е сурово при положение, че се вари прясното мляко?  
Тофуто също не е сурово.

Мисля, че се объркваш с понятията живо и сурово.
« Последна редакция: 01-04-2011, 18:46:47 от Вери »
Активен

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #8 -: 01-04-2011, 20:34:46 »

Не твърдя да съм прав за живото и суровото просто така поне си мисля.
Все пак нещо ако е живо няма как да не е сурово - Тука едва ли някой ще има възражения.
А за прясното и киселото мляко направих малко "разследване".

Наистина прясното мляко се вари но то не е кисело мляко след като се свари то е само храната на бактерийките на киселото мляко които преработват сварените денатурирали белтъци на прясното в съвсем различни белтъчни структури кодирани от собственото им Бактериално ДНК което няма нищо общо с това на кравата. Белтъчните комплекси в прясното мляко са кодирани от ДНКто на кравата.и при варенето се разпадат - денатурират.
Така че киселото мляко няма общи структури с прясното - използва го само като храна - градивен материал за собствените си белтъци които вече са преработени не са тези сварените ами са нови изградени от живи клетки живи белтъчни структури - по сурови незнам накъде.

Примерно растенията се торят нали ... ма никой не ги разглежда като тор те са си плодове зеленчуци и там каквото им отреди собственото им ДНК което преработва хранителните вещества от торта и ги превръща в коренно различни.

По ясно не мога да го обясня
Затова според мен не може да се каже ""как киселото мляко ще е сурово при положение, че се вари прясното мляко?""

Вече киселото ако се свари няма да е сурово Обаче може ли да се подкваси с него - значи е сурово и съвсем живо.

За тофуто незнам мислех че се прави както сирената от Ядки затова казах че е сурово - Ако е бактериална култура както киселото мляко значи и то трябва да е сурово. Освен ако преди да го изнесат на пазара Не умъртвяват бактериите.
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #9 -: 01-04-2011, 21:45:14 »

 :D
Ох, аз пак ще пиша, че се объркваш заради тези живи бактерии, които между другото са навсякъде. Една печена ябълка, например, ако я оставиш на открито, също ще развие бактерии. Нима това ще я направи сурова за теб? А ако и добавим пробиотици, по-сурова ли ще стане?

Тофуто се прави от варена соя.

Това че някъде се намесват бактерии, в никакъв случай не го прави сурово. При вече сварена суровина.


Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #10 -: 01-04-2011, 22:45:37 »

Човека казва,че готовия продукт-кисело мляко,няма нищо общо с началната суровина.Белтъка е преработен и крайния продукт е евтин и хубав пробиотик,с истински милиарди организми-живи,а не умрелите таблетки за баснословни суми. По-добре да пиеш понякога това,вместо съмнителните добавки и супер храни,говоря за домашно подквасено.Естествено,ако нямаш морални ограничения. Това не е сирене,кашкавал или други мазни и тежки производни от мляко. 50-100 грама от време на време е ок. Дядо ми живя 90 години,до 85  работеше дърводелство-дограма за къщи.Всеки божи ден хапваше козе кисело мляко,по половин бурканче.
Не препоръчвам на никого да яде нещо ,като киселото мляко,но ако яде,да не се обвинява,това да е кусура в храненето.
Вери,видях ,че ще учствате на лекцията на 1май и се зарадвах,че ще се видим и после видях ,че ще е с видео материал. :surpris_23:
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #11 -: 02-04-2011, 02:13:56 »

Човека казва,че готовия продукт-кисело мляко,няма нищо общо с началната суровина.Белтъка е преработен и крайния продукт е евтин и хубав пробиотик,с истински милиарди организми-живи,а не умрелите таблетки за баснословни суми. По-добре да пиеш понякога това,вместо съмнителните добавки и супер храни,говоря за домашно подквасено.Естествено,ако нямаш морални ограничения. Това не е сирене,кашкавал или други мазни и тежки производни от мляко. 50-100 грама от време на време е ок.
Че аз това не го оспорвам. ;) Съгласна съм!
Мисля, че не тук, в друг форум, съм писала, че бих направила компромис само с киселото мляко от храните с животински произход. И когато някой е искал съвет от мен какво да ограничи, винаги съм казвала, че киселото мляко е най-безпроблемно.

Ставаше дума дали киселото мляко е сурово. Не, не е сурово. Подквасено и хапнато дирекшън е хубава храна заради полезните бактерии. Като го сложиш в баница, вече и бактерии няма да има.

Да, ще участваме. :) И на мен ми се искаше да е на живо, даже планувахме тази пролет да си дойдем за месец, но плановете се промениха.
Сега погледнах програмата...щеше да бъде чудесно да разкажа как се съвместяват бременност и суровоядство...
« Последна редакция: 02-04-2011, 02:21:12 от Вери »
Активен

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #12 -: 02-04-2011, 10:39:17 »

Ох тотално ме объркахте - явно моите критерии за сурово са различни.

Какво според вас е СУРОВО Ако ми го обясните ще разбера защо се получава такава разлика в схващанията ми.

Според книгите за суровоядрство които съм чел дефиницията за сурова храна  е :
1.Да е запазила жизнеността на клетките си.
2.Всяка клетка да съдържа в себе си, собствените си активни храносмилателни ензими които спомагат за разграждането на собствените и структури когато ги хапваме.
Тази температура 43-44 градуса в дехидрататорите не сте ли се чудили откъде идва - ами точно заради ензимите е - те са най кекави на нагряване.

Не е ли това идеята на суровоядството да използваме собствените храносмилателни ензимни комплекси на суровата храна. И другата идея да няма нагряване за да не се разрушават освен ензимите и другите биологично активни вещества. - Витамини, Белтъчини и .т.н те са по издръжливи на нагряване.

Какви според вас са другите условия за да е една храна Сурова ?  :Confus_34:
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

bpa

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 694
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #13 -: 02-04-2011, 10:40:59 »

И каква закваска ще ме посъветвате да ползвам ?
Защото съм решил да си облажа душицата сега покрай Великден с биволско мляко, което да подквася и направя кисело. Кое от продаваните кисели млека би ми дало най-добрите бактерии за целта?
Защото на всяко второ пише, че съдържа тези три нашумели вида бактерийки... :Confus_3:
Активен
Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят

Ели

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 226
  • Beauty is in the eye of the beholder
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #14 -: 02-04-2011, 11:09:23 »

Майка ми прави кисело мляко от прясно краве, домашно. За закваска ползва от домашното кисело, но когато го загуби  :), ползва кисело мляко на " Елена ", " Верея " 4,5 % и " Млякото на баба " по БДС. Казва, че става с тях.  :)
Активен
Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.

divineflow

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #15 -: 02-04-2011, 11:13:09 »

Сердика и Верея имат бактерии и се подквасва млякото с тях безпроблемно. Пършевица и Елена ми изглеждат също надеждни. Да, може да гледаш да пише БДС. Може да пробваш и някое био мляко или домашно, ако си намериш от някого.
Интересното е, че последния път като правих подквасване с няколко различни млека, най-бързо и качествено стана това със Сердика, после Верея. Домашното, което се очаква да е по-качествено, се позабави, ама пак се получи де. После приблизително ги сравнявахме по количество бактерийки и по киселинност. За второто вече домашното беше безспорно най-киселото. Най-вероятно, защото няма никакви консерванти и се "вкисва" най-бързо.
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #16 -: 02-04-2011, 11:13:25 »

И другата идея да няма нагряване за да не се разрушават освен ензимите и другите биологично активни вещества.
Е да, ама прясното мляко вече е нагрявано, че и сварено/пастьоризирано преди да се направи кисело. Което не е задължително за всички, доколкото схващам.

http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=122&t=3503

Raw Milk Yogurt

The yogurt is pretty much like the recipe in Nourishing Traditions by Sally Fallon

    * 4 cups of raw milk
    * 1/4 cup yogurt (with active cultures)

That is it, only two ingredients, if only all recipes could be this way!

In a double boiler (or a heat safe bowl set over a pot of boiling water for a home-made double boiler.)  Heat milk to 110 degrees.  You want to heat it slowly.  Have a 1 quart jar ready to let your yogurt culture in with a lid that fits (always an issue around here.)  Once milk gets to 110, remove from boiling water...

http://tryingtraditional.wordpress.com/2009/04/23/raw-milk-yogurt/

110F e около 43C
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #17 -: 02-04-2011, 16:43:36 »

И според мен киселото мляко което се прави от сварено мляко не е суров продукт въпреки че след това се появяват бактерийките. Млякото трябва да е сурово за да се получи накрая сурово кисело мляко. Но пък тогава хигиената е много важна и аз лично не бих се доверила на такова мляко. Най-безопасно е да се направи кисело мляко от ядково мляко. За сега съм правила слънчогледово кисело мляко от реювеяк. Скоро ще пробвам бадемово с пробиотици.
Активен

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #18 -: 02-04-2011, 16:44:01 »

 Вери, напълно съм съгласен с разсъжденията ти по темата. Да не говорим, че за първи път чувам, че сурово мляко да може да се подкваси  :surpris_23: . Започвам да се замислям, след като LB е единствения от лактобацилите, който е открит първоначално върху растения, как са го открили траките. Дали специално са си варили млякото, като и без това по онова време цялото им племе са били латозо-нетолерантни (това разбира се ако се вярва на масовото днешно схващане откъде произлиза йогурта), или са го открили случайно...... знам ли........ :surpris_23: .
 Хомо футурус, смятам че сравнението ти с торта и растенията е неточно. Все пак под тор разбирам изпражнения и разградени организми, а пък хумуса в крайна сметка в по-голямата си част е неорганична маса. Растенията точно от нея имат нужда. К'во ти пука неорганично вещество дали е сурово.
Относно СУРОВОЯДСТВОТО, за мен то не означава  хранене само с жива храна.  В него се включват и студенопресованите масла и други храни със запазена  стойност като  суров тахан, конопен протеин, сурова захар и т.н и т.н.
 Още по темата: чудно ми е дали бактериите преработват изцяло казеина, всички кравешки хормони и.... да не започвам. Щото ако не, тогава ни виждам каква му е полезното на киселото мляко. Все пак има доста приятна алтирнатива, чрез която не се лишаваш от полезните бацили.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Киселото мляко -сурова храна ли е ?
« Отговор #19 -: 02-04-2011, 16:45:32 »

Сори, исках да напиша сурово мляко да НЕ  може да се подкваси  :Confus_3:
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
 

Страницата е създадена за 0.085 секунди с 21 запитвания.