Мерси , Хриси. Това е истината, а какво е за лекарите - те го показват самите-повечето от тях са или с по няколко байпаса, инфаркта, затлъстели, артритни, шкембелии, и какво - те ли ще ни бъдат примерите за подражание? В блока ми живее една възрастна докторка - едвам ходи ,клатейки се..+ колекция от разни други болести. Понеже съм на по-горен етаж ,има време да ми ги изброи докато пътуваме в асансьора
Трябва да е ясно за всеки - има един основен физиологичен закон, който никой не може да оспори - ако един орган или система не се използват пълноценно - те замират. Така е и с костите , и с мускулите, и със сърцето ..
Изследванията , които доказват по-висока плътност на костите в резултат от натоварване, са имали за обект бивши спринтьорки. Ясно е че те не са спринтирали до 40тата си година, но дори и вече възрастни, са демонстрирали по-голямо съдържание на калций в костите. (Става въпрос за костите, иначе е ясно че състезателния спорт не е здравословен като цяло)
Имам един приятел , който беше доста закъсал с коленете (работи като автомонтьор,все клекнал, влага, . ) много го боляха и той обикаляше доктор след доктор, в очакване да срещне някой , който да му предложи нещо различно от щадене,инжекции и операция. Той сподели и с мен ,и аз без да се замислям му казах ,че спасението му е в натоварването им. Той като чели се заслуша , но все пак продължи да търси поне някой с титла, докато един ден ми се похвали ,че най-накрая попаднал на лекар, който като го прегледал ,казал : " Оооо, трябва да ги натоварваш,нищо по-различно.Никакви операции. " Та моят приятел това и чакаше - продължи да си работи ,с още по-голямо натоварване и след време като го питах, каза ,че проблемът е отшумял. (Това беше преди няколко години, гледам го ,че и сега си работи в гаражчето. ) Но той постъпи така, защото беше умен. Иначе кой знае какви ветеринари щяха да го кълцат и как щяха да го "модифицират"..
Докато един друг познат, професионален спортист със страхотно тяло , е с почти изронени ставни връзки и има тотални проблеми с краката, най-вероятно защото спазва всичко, което му препоръчват докторчетата - инжекцийки, няколко!! операцийки , хапченца ... нататък се сещаме и сами ..
Е,защо не е излекуван,след като е слушкал?
Аз за натоварването не съм много съгласен с Петко. За йогите то може да е добро вероятно заради духовните израствания и стремежи ,още повече, че прилагайки целият комплекс йога се доставя всичко необходимо на тялото и духа. Но в тесен план за физическото тяло сравнително тежкото натоварване ( разумно, дозирано и съобразено с индивидуалната конституция! ) е по-скоро практика , отколкото изключение в хилядолетната еволюция. Кроманьонецът не само е ходил на разходки покрай морето..
Пол Брег също е застъпник на вдигането на тежести и е вдигал до преклонна възраст, даже го има на снимка с един още по-стар - 106годишен младеж (както самият Брег го нарича) ,който държи гиричките над главата си.
Но Хриси , ако има наистина някакъв възпалителен процес сериозен ,трябва да се търси начин да се спре с някакви средства. Трябва да се търси вероятно нещо от сорта на мислещ спортен лекар-натуропат. ?