Здравейте и от мен
Преди време (няколко години) мернах някъде материал, в който се казваше следното:
"Да, в месото има витамин В12, но в
суровото месо!
Когато е термично обработено, витаминът претърпява незнам си какви модификации и нито е в същото количество, нито се усвоява. Още по-интересното беше, че се получава един парадокс. Консуматорите на термично обработеното месо си вредят повече, защото, за да преработи тази маса (сготвено месо), организмът изчерпва собствените си запаси от В12..."
Разказах го малко с мои думи, но не съм специалист в областта и така си го спомням приблизително...
Трудно да се отсече в крайна сметка коя от всичката публично изнесена информация е вярна, но всеки разумен човек би трябвало да се замисли поне за едно нещо. Вероятно наистина ги има всичките полезни вещества и витамини в месото, но вероятно те присъстват там в този им вид и количества, само ако то е сурово... А, ако го позапържим, смесим с това-онова - всякакви яйчени, млечни, сметанови измишльотини, да добавим и малко зеленчукови неща, които са сварени, после позапърженки. Хайде сега цялата тази смес да я позапечем още 30-40 мин, да я поръсим с кашкавалец и т.н. И при цялото това творчество, като в една химическа лаборатория кой знае какви комбинации са се получли накрая между веществата. И тогава - О! Витамини мои, къде сте?
Ами няма ги...
Обясняваха ми веднъж, как цвеклото, морковите, доматите, ориза в гозбата, която бяха сготвили били екологично чисти. ОК! Ама като са се готвили поне час какво значение има дали са ЕКО
Като грам витаминец не е останал сигурно, а отгоре на всичко са станали и купища случайни химични реакции и нови съединения...
Сега да не излезе, че съм някакъв непорочен суровоядец. Не е така. Хапвам често термично преработена храна, но максимално щадящо и гледам да не правя безумни комбинации...
Нали освен факта, че в даден продукт има някакви витамини има значение как ще го ядем този продукт...
Кога и с какво...
И още нещо, никъде не се казва, че наред с тези вещества има куп други, които при определени обстоятелства възпрепятстват усвояването им и т.н.
Например - В млякото има калций. Да, но млякото е много богато на белтъчини, а те правят така, че калцият да не може да се усвои нормално и пълноценно, а вместо това се натрупва в бъбреците да речем... или на други неподходящи места... (това го слушах на лекции на д-р Емилова)
Мисля, че когато се съобщава подобна информация (че в месото има желязо и В12) не се казва цялата истина, а само част от нея. Което прави информацията да е заблуждаваща и подвеждаща... и така сме расли години наред - отвсякъде ни обясняваха колко е важно да ядем месо, защото... да ядем мляко, защото..., а много "ОБАЧЕ-факти" са случайно или нарочно спестявани.
Ъъъъ... извинявам се за дългия пост
Поздрави сърдечни,
Мая