ОТГОВОРИ НА МОМЧЕТАТА:
3.Обичаш ли традициите и празниците? А. Обичам традициите и гледам да ги спазвам, но празниците - ден като всеки друг (тази нова година не си направих труда да сложа празнична украса, защото обикновено всяка следваща година е като предходната).
Б. Не спазвам традициите, но съм по-скоро консервативен, харесвам консуматорски и комерсиални празници, Коледа определено е върхът на сладоледа!
В. Както казва Уди Алън в един от неговите прекрасни филми „Традициите са продължителни заблуди”. Абсолютно съм убеден в това, най - вече с оглед на тяхното тълкование. Като Коледа (сатурналия-сатурн-сатана. Дядо коледа-Santa–Satan-червено). Какво празнуваме
Ако празниците са повод да се съберем и повеселим, мисля, че винаги може да го направим и без специален повод. А и опитът ми с купоните показва, че най-веселите и щури купони, винаги са били спонтанните, не планирани!
И не знам за вас, но нашето семейство като се събере, все едни и същи глупости дъвче. Чудя се, ако животът ни/им беше по-разнообразен, по-различен, какви ли други едни и същи неща щяхме да дъвчем.
Г. Обичам всичко, което е свързано с материалната и духовната култура на българския народ - определено ДА!
Д. Тук съм малко раздвоен. Може би ги обичам в дадени моменти, но не и когато настъпят самите празници. Не ми харесва да пожелавам едни и същи неща, които ги изричаш просто така да кажеш нещо, защото е празник. Или пък да следвам определени неща, дето трябвало да се правят. Ако не почувствам нещо, за мен празникът загива. Понякога нещата ми изглеждат чисто битови и следващи определени принципи, отколкото да се срещнат сърцата на хората, които уж празнуват.
Е. Само ако са смислени. Сама знаеш, че колкото повече научаваме, толкова повече всичко около нас ни се струва пошло.
Ж. И да, и не. Обичам много празници като Коледа, Великден... но не обичам особено рождени дни.... Въобще не харесвам разните там обреди около раждане, женитба, смърт. Гадна работа. Харесва ми да усещам енергиите на тези празници, а не попските работи. Религията никак не ме вълнува.