Аз лично не съм привърженик на нещата дето ти ги вкарват в Д-то - разните му там хидроколонтерапии и клизми (ако не става въпрос разбира се за тежки случаи и болестни състояния). Тези методи за мен не са "Природосъобразни", знам че термина всеки си го разтяга както му хареса, но кажете ми кое животно си прави клизма, най-обикновена клизмичка? М? Да, ама човека имал срещуположни палци и бил мноо сръчен и мноо умен и що да не си завре нещо отзад и да помогне на глупавата природа и ... т.н. Ми ... не, благодаря, природата е измислила разтройството като начин на прочистване и аз това си ползвам.
Мен лично магнезиевия сулфат не ме кефи, не толкова че е гаден, но просто не ме прочиства добре. Много по-голям ефект има, когато изпия няколко чаши солена вода или (сега през зимата) сок от кисело зеле.
Но дори да ползваш английска сол, не се притеснявай от газове или какъвто и да е дискомфорт за понеделник (естествено ако не пиеш разхлабителното вечерта в неделя). Газове могат да се образуват ако пиеш чайчета от сена или други подобни, но за английската сол, донт уори.