Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Трудни въпроси  (Прочетена 36646 пъти)

ivangp

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
Трудни въпроси
« -: 05-06-2009, 11:55:02 »

Имам няколко въпроса към всички в този форум.
1. Защо издигате в култ суровата храна? Причините базират ли се на това което сте преживели лично, наблюдавате около себе си, или на една идея която сте прочели някъде и ви е харесала. Животът (жизненият ви опит) потвърждава ли валидността на идеята?
2. Познавате ли лично(не говорим за това какво сте чели и видяли в интернет) някой който се храни по този начин от години? Ако да, харесва ли ви как изглежда, живее и мисли този човек?
3. Защо според вас в света няма племе, общност, народ който да се е хранил по този начин от поколения?
4. Защо според вас 99.9% от хората заели се с този начин на хранене се провалят, т.е. не го поддържат продължително време?
5. Ако наистина сте натуралисти и искате да се храните природно защо продължавате да се храните с продукти които не съществуват в природата, като кракери, хумус, сосчета, ферментирали маслини, какао, зехтин и т.н. или не са предназначени за човешка консумация в природата като кълновете.
(справка - ако сега ви пусна в гората, на полето или в планината къде ще намерите горните продукти за да ги изядете?)
6. Защо в природата няма примати (най-близките ни генетични родственици) които са чисти вегани, т.е. изобщо не употребяващи животински продукти.

Помислете хубаво върху тези въпроси преди да ми отговаряте.
По-скоро отговорете на себе си.
Активен

marulka

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Трудни въпроси
« Отговор #1 -: 05-06-2009, 11:59:58 »

Аз имам само един лесен въпрос към теб:

Какво точно целиш да постигнеш с написаното по-горе?
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
« Отговор #2 -: 05-06-2009, 12:57:28 »

ivangp, въпросите ти никак не са трудни.  :)

1. Суровоядството е идея, която ми е харесала; споделям личния си опит и преживявания; и да, животът ми потвърждава валидността на идеята. По Божия воля не съм се сблъсквала с болести.

2. Познавам лично човек, която се храни по начин, подобен на описания; Не е 100% суровояд, в живота си не е чувал за Брег, Малахов, Ноберков или други, но на 89 г. се радва на изключително здраве, няма дори 1 развален зъб, не е с наднормено тегло, досадните грипове и настинки не го навестяват, нито пък болежки; лекарства не е пил. От има-няма 50 г. не вечеря и не прави изключения за празници; закусва семпло, обядва семпло, следобед хапва плод.

Харесва ми как изглежда, как живее и как мисли. За мен е пример за изключително позитивен човек, запазил искреност, благородство, ведрост. Приятен събеседник, спокоен, с ясна мисъл за разлика от връстниците си.

Живот и здраве да е, след 5-10 г. децата ми ще могат да отговарят на твоите или подобни въпроси с 'Да, лично познавам двама... познавам трима... или десетина'

3. Не знам дали има племе, което да се е хранило по този начин. Пътувала съм сравнително малко по света.

4. За първи път чувам, че 99,9% от хората се провалят, явно трябва да продължа да чета за суровоядството.

5. За натуралистите не разбрах какво имаш предвид. Още не сме започнали да изучаваме животните и растенията, не участваме в проекти, никой от нас не работи в зоопарка (поправяйте ме, ако има), но вероятно и това ще стане с времето. Дръж ни под око и ще си в течение.

6. Ти наистина си извор на знания! Ето, научих, че и примати-вегани няма! Благодаря!

Желая ти всичко най-добро и успехи в търсенията ти.

Станислава

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
« Отговор #3 -: 05-06-2009, 13:08:51 »

Не мисля, че тук някой издига в култ суровоядството. По-голямата част от участниците във форума не са суровоядци. И до колкото ми е известно май няма някой който да е на 100% суровоядец. Имаше една анкета някъде из форума по този въпрос. По скоро тук са се събрали хора, които осъзнават ползите от консумирането на сурова храна и искат да увеличат нейния процент в менюто си.
Има хора, които живеят по този начин от години, макар и лично да не ги познавам. Моето мнение е, че е трудно да се живее по този начин, защото човек лесно може да направи грешки, да навреди на себе си и да изпадне в крайности. Затова е необходимо много отговорно да се подходи по този въпрос, особено когато става въпрос за деца. Трябва да се планира внимателно. Разглеждала съм дневниците на някои от участниците във форума и моето лично мнение е, че менюто им не е достатъчно разнообразно и балансирано. Ако това е така само за някакъв момент с цел лечение, добре, но ако това е начин на живот, ми се струва, че по нататък могат да възникнат проблеми.

Като прочетох точки 5 и 6, много ми напомни на един форум, в който бях влизала преди време и там се засягаха точно тези въпроси. Искам да те попитам, имаш ли нещо общо с Иван Петърнишки. И за последния въпрос: би ли се аргументирал и подкрепил с доказателства.
Активен

vasilena

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
« Отговор #4 -: 05-06-2009, 13:14:20 »

Аз мисля,че въпросите на ivangp са хубави,обоснова ни са.
Лично за себе си.....не съм мислила върху тези въпроси.... Аз бях чувала и преди за суровоядството,после случайно попаднах на сайта,хареса ми(идеята),имах здравословен проблем,повлия се повече от добре ....и така ;)
Момичета не се дразнете от въпросите ivangp,тои също се занимава със здравословното състояние на хората,но по друг начин....има един много хубав сайт с един още по-хубав форум.
ivangp,надявам се не се сърдиш,че издадох тази информация,но мисля,че си ти....така като ти гледам nick-a свеждам възможността да бъркам до минимум.
Пък за отговорите на въпросте......Ние сега сме в процес на развитие,никой не е на 80 години....и да може да каже как стоят нещата от дистанцията на времето.Затова пишем обстойно,обменяме опит,казваме на кого как му се отразява...Само времето ще покаже дали идеята е дългосрочно приложима,за някой може и да не е,за други пък да е.Само времето ще покаже наистина.
Основната идея е да се чувстваме добре....и мисля,че това е достатъчно за завършек :)
Активен

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
« Отговор #5 -: 05-06-2009, 13:55:35 »

Да се включа и аз...

1. Никой нищо не издига в култ. Всички ние правим това, което ни кара да се чувстваме добре (позволявам си да го кажа от името и на другите.
"Причините базират ли се на това което сте преживели лично, наблюдавате около себе си, или на една идея която сте прочели някъде и ви е харесала. Животът (жизненият ви опит) потвърждава ли валидността на идеята?" --> Всички причини съвкупно. Вътрешен усет и вече и опит, проучвания, сравнявания, и т.н....

2. Имам един приятел, който не е 100% суровоядец, но живее изключително природосъобразно (по мои разбирания), на 34 гонини е, изглежда с 10 по-млад, и не само това, разбира се...

3. Според мен има народи, ако в момента няма, то със сигурност е имало. Да не говорим, че е имало времена, в които хората не са ядяли нищо. Всичко е въпрос на еволюция - духовна най-вече. В момента се завръщаме към естественото ни състояние, което е много по-фино от моментното. Тоест, в момента сме в процес на духовна еволюция (цялата планета) и се обръщаме повече към природата и Първоизточника, което е най-правилното. Когато хората не са се хранили, телата им са били изключително ефирни, изключително красиви и... в общи линии малко приличат на сегашните ни тела...

4. Отново не съм съгласна. Всеки, който е неподготвен, прибързва, не е достатъчно информиран, вероятно не се задържа дълго на този път. Това е така, защото телата ни, а и умовете ни, са много замърсени. Всичко е замърсено в момента - като почнеш от най-същественото за оцеляването ни - въздуха, оттам водата, почвата, храната, боклуците, които се предлагат за храна, телата и секретите на други видове, за които ни се втълпява, че са жизнено важни.... пълна заблуда, пълно невежество. Естествено, че човек, който от години живее в матрицата, ще му е трудно от раз да преобърне всички тези навици. И на мен все още ми е трудно и не съм 100% суровояд, но това не ме притеснява ни най-малко. Всичко изисква време и постоянство. Също така, вслушване в собствения организъм, който е много мъдър. Не казвам тяло, а организъм, същество дори... Още повече, колкото по-естествена, натурална, присъща за нашия вид храна ядем, толкова по-фини ставаме, по-отворени духовно...

5.Съжалявам, но много не ми се нравят каквито и да било рамки -"натуралисти", не знам какви.... Има ли смисъл от тях?? Някой тук да се е провъзгласил за "натуралист"... Пак казвам - всеки прави това, което усеща, че е добре. Не виждам нищо лошо да се правят тези ястия, никой не е тръгнал да живее в гората, че да се притеснява какво ще прави без хумус. Ако пък това се случи - Бог ще ни упъти какво да правим :) А оттам и инстинктите ни.

6. И тук не съм сигурна, че е така. Мисля, че има вегани, само ще проверя кои бяха и ще пиша. Но, дори и да няма (ама си знам, че има  ;D ), защо това трябва да ни притеснява???? И защо постоянно трябва да се сравняваме с другите видове? Думата "примат" идва от примитивен. Ние хората трябва да гледаме малко по-нагоре, да се издигнем повече, да вникваме в дълбочината на нещата. Не казвам, че сме най-висшите. Не. Душата е една и съща и тя си приема различни форми. Ние според нашата форма, трябва да действаме съответно, а не да копираме другите. Това, което ни отличава от всички останали видове на Земята, това е, че ние имаме право на избор. Повечето животни нямат - тяхното тяло има такива ограничения, но ние - с тези ръце можем да убиваме, да, но можем и да погалим. Можем да се развиваме, да ставаме по-добри, да разгръщаме красивите си вътрешни качества и красотата ни да блести. На английски, думата "human" и "humane" имат един и същи корен. Ние преди всичко трябва да сме ЧОВЕЧНИ, което включва много висши качества, най-малкото състрадание, любов, грижа, доброта, чистота, честност................ Всичко това ние го имаме в себе си, и ДА - чрез изборите, които правим, ние или се развиваме нагоре, или надолу. Храната е един много важен избор, една основа, на която стъпваме. Не може да вкарваме в него разлагаща се плът, пълна с кръв и да очакваме живот и развитие.... Невъзможно!! В тази Вселена има закони и един от тези, които действат с най-пълна сила тук, това е този за причината и следствието. Винаги трябва да сме будни какво вършим, какви са ни мотивите, дали е добро за другите, за нас и т.н.....

Отплеснах се, но ми се ще веднъж завинаги да стане ясно, че няма нищо неестествено и невероятно в това човек да бъде БУДЕН. Да мисли за това как живее, защо и т.н...

Между другото, благодаря на Василена за уточнението, че явно не са ви чужди тези неща, иначе коментарът ми щеше да е доста пиперлив и в друга светлина...
И ще се радвам, ако накрая и вие си кажете мнението по тези въпроси.
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Станислава

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 05-06-2009, 14:06:54 »

Цитат
Момичета не се дразнете от въпросите ivangp
Няма как да не се подразни някой от такъв стил на комуникация. Няма нищо лошо да се задават въпроси и да се дискутират, но има значение как ще стане това. Не може да се задават въпроси, вземайки някакво твърдение за прието, без да знаеш дали другия приема това твърдение. Изказах го малко заплетено, затова ще дам пример.
Цитат
Защо в природата няма примати които са чисти вегани
Може да се зададе такъв въпрос, само когато темата е дискутирана, аргументирана, доказана и е приета от двете страни. Изказвайки нещата по този начин се натрапва лична позиция, без тя да е искана. Нямам представа Иван какви автори е чел, защото в този свят има толкова много течения, идеи, теории във всяка една сфера от живота, че не може човек да се е запознал с всичко и да има мнение по всичко.
Имам една позната, която има много фиксирани мнения, няма грам толерантност към чуждото мнение и винаги се изказва така, сякаш знае цялата истина за всичко. Такова поведение е много отблъскващо поне за мен. Надявам се в този случай да не е така. В крайна сметка от един толкова лаконичен постинг не бих могла да си направя кой знае какъв извод.
Би ми било интересно да се направи дискусия по тези въпроси, стига тя да се води подобаващо.
По въпросите, които задава Иван съм мислила и имам собствено мнение, но не мисля, че има някакъв смисъл да го споделям при толкова провокативни и атакуващи въпроси.
Активен

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 05-06-2009, 14:08:11 »

Василенче, не се дразня, чистосърдечно отговорих на въпросите му. Ще пуснеш ли сайта, за който спомена. Бих искала да разгледам, може да ми е полезен с нещо.

Радулче, много прегръдки! Днес за втори път.  :D

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 05-06-2009, 14:14:24 »

Влади, и от мен, скъпа!!  :-* :-* :-*
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

vasilena

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
« Отговор #9 -: 05-06-2009, 14:24:48 »

Хахахаххахаха,чакайте сега хахха,аз не съм някакъв защитник,просто казах,че и той се занимава със здравословното състояние на хората(и психологическото също).Аз приемам всяко начинание,което води до по-добро състояние като хуманно(даже го римувах без да искам).И затова го казах,пък сега,че влизането направо с въпросите си беше hard -няма спор,ама......нали трябва да сме толерантни,с 1 въпрос са свързани различни гледни точки,можем да ги обсъдим,без да се нервим......както и да е,аз ви обичам :-* и съм в настроение днес,много добро даже,сигурно затова не се дразня ;)
Vladi,чакаи да го намеря сега,той даже Светльо го беше пуснал тука във форума....ей-сега ...http://www.emozdrave.info/.
Активен

Станислава

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 05-06-2009, 14:52:59 »

И аз си помислих, че става въпрос за Иван Петърнишки. Щом и двете имаме едно и също предположение вероятно е така, но все пак ако желае той трябва да го потвърди. Всъщност нямаше да ни интересува това кой стои зад темата, ако беше аргументирал твърденията си.
Василена, извинявай ако по някакъв начин съм те подразнила. Не съм си мислела, че с изказването си заставаш зад убежденията на Иван и го защитаваш. Просто използвах твой цитат като въведение на мислите си към него, защото чак след като прочетох твоя постинг си дадох сметка, че действително, така изказаното мнение на Иван, ме е подразнило.
Аз също бих искала да обсъдим тези въпроси и съм далеч от всякакво нервене. Даже мисля, че виждаме нещата по сходен начин, след като каза, че и на теб влизането с въпросите ти се струва hard. Но докато въпросният човек не каже какво действително стои зад думите му, не бихме могли да продължим, защото ми се струва, че има някои скрити уловки.
Доколкото знам Иван Петърнишки е потдръжник на суровоядството и яденето на сурови животински продукти и месо. Не знам дали той самият е пълен суровоядец, но се интересува от темата и твърди че това е най-правилният начин на хранене, но не бил за всеки, а само за болни. Както и да е все пак не сме сигурни, че е той.
« Последна редакция: 05-06-2009, 14:56:43 от Станислава »
Активен

ivangp

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 05-06-2009, 14:59:52 »

Аз имам само един лесен въпрос към теб:

Какво точно целиш да постигнеш с написаното по-горе?
Да провокирам малко мислене, което не е само за, а и против утвърждаваната тук теза за суровоядството вегански стил , като най-полезно, естествено, природосъобразно, духовно и т.н.
Ако наистина се позамисли човек и поразрови за да провери изказаните по-горе, във въпросите ми тези, той ще придобие по-обширна информация и така ще има база за по-обосновано лично решение.

Това за култа го взех от твоя дневник Marulka. Казвам го само за да обясня на другите които се чудят.
Защото въпросите ги зададох първо там. После реших, че може да е добра идея да се отвори отделна тема.

Иван Петърнишки съм. От 24 години изучавам хранене, вкл. и суровоядство. Пробвал съм го много пъти в различни форми.
Както и всякакви други диети.
Изводите ми:
Вярвай на природата, не на книгите.
Вярвай на личния си жизнен опит, не на този на който и да е друг.
Отнасяй се скептично към всяка идеалистична идея, като тези за комунизма и суровоядството.
Суровоядството, както и гладуването е прекрасен лечебен метод. Но не е добро като начин на живот.
Прекален светец и богу не е драг.

В следствие на фантичното следване на някаква догма често се стига до много негативни резултати. А също и при отказ от дадена диета, начин на хранене се стига до пълното му отричане и връщане към още по-нездравословни навици.

Имено затова пиша тук. За да накарам хората четящи и тръгващи по този път да се замислят и да вземат ценното от идеите които се прокламират, а не да пробват идеалистичния път, да се провалят няколко пъти и да зарежат всичко. Т.е. да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода от коритото.

Към тези които писаха, че познават хора които се хранят подобно, но не съвсем, и се чувстват и изглеждат прекрасно.
Поучете се от тези хора, направете сайт за техния начин на хранене, мислене и живот.
Те се хранят и мислят рзлично от суровоядци. Те са разбрали, че истината не е в крайностите. И именно затова не са 100% суровоядци. Опишете техните диети като ги давате за пример.

Към Радула - виждам че знаеш английски. Сигурно ще можеш да си преведеш primat=prime at,  а не primitive. Изобщо хубаво е да се чете когато се опитваш да обориш тези които противоречат на твоите. Всичко за което съм писал може да бъде потвърдено с информация от интернет. Чел съм в оригинал книгите на авторите които често биват частично цитирани от адвокатите на суровоядство, веганство, вегетарианство и т.н.
Често цитиращите не цитират цялото а само частта която им изнася и потвърждава тезите им.

Проверете продължителността на живот на тези които твърдят, че са били суровоядци!
Четете и за проблемите с които се сблъсква всеки тръгнал по този път на идеалистично хранене.
(www.beyondvege.com, http://drbass.com/cursio.html)

Не бъркайте лечение с начин на живот!
За сега има доказани няколко народности, племена със средна продължителност на живот над 100 години. Всички те не са суровоядци или чисти вегетарианци.
Във всички вегански племена за които съм чел хората не доживяват 100 години.
Ако искате да разберете къде е истината за храненето и четете английски прочетете "Nutrition and physical degeneration" - Weston Price.
Авторът е обиколил света в търсене на връзката между хранене и здраве и е изследвал всички здрави племена и народности. Т.е. той пише не за някакви теории, а за практики доказали се поколения наред.
За нечетящите английски ще сумирам - яжте максимално близка до природния й вид, предимно растителна(70%-90%) и минимално обработена от човешка ръка храна включваща животински продукти, най вече животински мазнини.
Забележка - минимално обработена, не значи само необработена, т.е. само (сурова).

Да отговоря само на първия си въпрос:
Всички вие сте тук(на този сайт) и правите това което правите защото имате проблеми и се опитвате да ги решите. Храненето може да е едно от решенията, но не единственото. Не го издигайте в култ!

Ами това е от мен.
Всеки сам да си решава какво да прави и как да живее.
« Последна редакция: 05-06-2009, 15:15:11 от ivangp »
Активен

vladi

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 05-06-2009, 15:13:45 »

Василенче, благодаря за сайта.

Иване, втората ти публикация е значително по-интересна и полезна за мен от трудните въпроси. Мерси за предложеното четиво на Уестън Прайс.

Radula

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 05-06-2009, 15:17:30 »

Ама никой не издига храната в култ. Просто си помагаме да вървим по пътя, ПО КОЙТО САМИ СМЕ СИ ИЗБРАЛИ!!!.
Това първо. Второ, изобщо, ама изобщо (лично мен) не ме интересува до колко години са живели еди кои си народи. Знам за кои говорите много добре. Не е като да не съм запозната. Просто защото не ме интересува колко години ще живея. Всички ще си отидем един ден, това е ясно. Важното е не колко, а КАК ще живеем. Ако за вас е супер нормално да ядете кърмата на други видове, ок. Сигурно ще ми кажете и че е много полезно. Вие сте си направим своите проучвания, аз лично си правя моите. И с част от нещата, които казвате няма никога да се съглася - ако ще и 50 години да са проучвани.

Всичко зависи от целите ни. Някои се стремят само към здраве, други към лекуване на болест, трети към цялостно подобряване на живота, четвърти към друго!!..... Не може да се сравняваме така.  Това, че моят приятел не е 100% суровояд, това си е негов избор, не мой. Няма да пиша за него тук.

А какво ще кажете за хората, които се хранят само с прана?? (енергията на въздуха) Те сигурно са повече от крайни. Докато не достигнем тяхното ниво обаче, никога няма да можем да ги разберем и ще ни се струват крайни. Обаче съществуват и са си повече от добре.

Не се заяждам с вас, моите уважения! Просто, ако смятате, че този сайт не е за вас, не го посещавайте.

И още нещо,  никой нищо не следва фанатично. Нито ни познавате, нито явно сте прочели всичко. Вие явно лекувате хора или нещо такова - би трябвало да знаете, че всеки има в себе си огромен разум, невероятна сила, изключителна интуиция. И когато съумеем да се вслушваме в тях, тогава те ни подсказват кое е правилно и кое не. Трябва да имате доверие в този висш разум, в това, че хората усещат кое е полезно за тях (разбира се се трупа и информация, която се сортира след това).

Със здраве!
Активен

radosti

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
« Отговор #14 -: 05-06-2009, 15:19:55 »

Аз вярвам на себе си,вярвам на тялото си, вярвам в интуицията си, вярвам на природата :)

Моята дългосрочна представа за суровоядството е да се храня с 80-90% сурова храна, като в някои периоди/ дни на 100%. Според мен повечето от съфорумците също споделят тази визия...Наясно сме с негативите от твърде чистата диета в съвременните условия, в момента превеждам и публикувам тук "Raw Success":)

Благодаря за загрижеността ти, но лично аз нямам нужда от нея;)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

ivangp

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #15 -: 05-06-2009, 15:41:56 »

Радула,
такива които се хранят с прана лично не познавам, а ти?
Ако познаваш има един милиардер в щатите който дава няколко милиона на всеки който докаже под негов контрол, че това е възможно.
Доколкото четох до сега всички които са опитали са се провалили.
Но това е друга тема.
Явно поразбуних духовете. Замислете се и над това. защо моето мнение толкова ви дразни. Всеки е свободен да има мнение и да го изказва. Вие сте свободни да го приемете или не.
Повече няма да пиша да не ви ядосвам ненужно. Това е последния ми пост.

Само още нещо което мисля, че ще е много полезно на всички.
По-долу написаното го пиша за да ви дам една идея, че това което четете тук и там в интернет не винаги е чиста истина и е хубаво да си имате едно наум.

В книгите на Зееланд се рекламира също така суровоядството вегански стил. И там е даден линк към сайта на Николай Кюрдумов. На сайта си въпросния Николай Кюрдумов преди прокламираше суровоядство като казваше, че самият той е суровоядец и че е провеждал интервюта със дългогодишни суровоядци в Русия. Тъй като в написаното от него имаше доста противоречия аз му писах с някои трудни въпроси, като по-горните, и го питах дали все още е суровоядец и наблюдава ли/ изпитва ли самият той положителните промени които се очаква да настъпят вследствие на този режим на хранене. Питах го това, тъй като последната му публикация по въпроса бе от 2002г., в сайта му пишеше че първоначалния адаптивен период (детоксикацията с неприятни симптоми)е 8 месеца и след това човек свиква с този начин на живот и хранене и че той самият се е хранил така само от няколко месеца.

Както се вижда от имейла по-долу аз му писах и той ми отговори преди около година. Т.е. доста след предполагаемия 8 месечен период на адаптация.
Ето неговия отговор. Надявам се да ви накара хубаво да се замислите.

Ник Курдюмов ==‏
From:    Ник wcb (wcb(at)kurdyumov.ru)
Sent:    Saturday, July 12, 2008 3:01:11 PM
To:    petarnichki(at)hotmail.com

Здравствуйте, Иван!
Не могу ничем похвастать в деле сыроедения. Я не смог придерживаться
его в последние годы. А потом получил большой урок от жизни. СНова
стал голодать - и лишился ног. Из-за сильного внезапного дефицита
белка в моих больных ногахсильно пострадали мышцы, и я не вставал на
ноги полгода. Не удалось выгнать и камни из желчного пузыря - и вот я
с ним недавно расстался. И понял главное: тело само знает, как лучше
жить, и наша задача - уважать его, любить и уметь слушать его. А самые
лучшие идеи, вера и убеждения из головы могут сильно вредить. Я ведь боролся
со своим телом! Моё увлечение натуристикой было во многом от того, что
я не любил своё тело. И оно в конце концов показало мне, к чему это приводит.
Сейчас я учусь любить себя таким, как есть. Это мой единственный
выход, и это большое счастье на самом деле.
И Вам я желаю внутренней гармонии!

--
Успехов и радостей!  Николай =                     

mailto:wcb(at)kurdyumov.ru

По-здрави!
Иван
Активен

Станислава

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 05-06-2009, 15:47:12 »

Към Иван.
Нали мога да ти говоря на ти. Така мисля, че е прието по форумите, а и е по-удобно. Иначе в реалния живот не бих си го позволила.

Първо искам да ти благодаря, за това, че не приемаш думите ми до сега като заяждане, защото наистина не съм имала такава цел. А по форумите това наистина се случва рядко.
Ти казваш
Цитат
Вярвай на природата, не на книгите.
Вярвай на личния си жизнен опит, не на този на който и да е друг.
После казваш
Цитат
Ако искате да разберете къде е истината за храненето и четете английски прочетете "Nutrition and physical degeneration" - Weston Price.
Аз не знам какво пише този автор, но би ми било интересно да разкажеш. Не бива да се хвърлят така лесно някои автори и да се казва, че там е истината, защото много лесно може да се превърне в култ  :D
И ако може, спазвайки първоначалните си идеи, да се аргументираш чрез природата и личния си опит и наблюдения. Защото предполагам, че всички в този форум могат да застанат зад идеята за връщане назад към природата.
« Последна редакция: 05-06-2009, 15:49:07 от Станислава »
Активен

radosti

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
« Отговор #17 -: 05-06-2009, 15:53:50 »

Явно поразбуних духовете. Замислете се и над това. защо моето мнение толкова ви дразни. Всеки е свободен да има мнение и да го изказва. Вие сте свободни да го приемете или не.
Повече няма да пиша да не ви ядосвам ненужно.

Лично мен не си ме издразнил...Просто намирам за ненужно да отговарям на "трудни" въпроси, за да се обоснова пред някой и то непознат...Иначе благодаря ти за писмото, ще се разровя из интернет за повече инфо за този суровоядец:)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Станислава

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 05-06-2009, 15:57:54 »

Еееее
Защо така се нахвърлихте на човека и го прогонихте. На мен ми беше станало интересно. Аз самата не съм суровоядка, не съм вегън, дори не съм вегетарианка, но много се интересувам от тези въпроси и имам желание да употребявам повече сурова храна. Щеше да ми е интересно човека да си каже мнението и защо така мисли. Наистина трябва малко толерантност. Все пак можеше и да научим нещо.
Активен

ivangp

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: 05-06-2009, 16:04:28 »

Активен

Страницата е създадена за 0.136 секунди с 22 запитвания.