Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413194 пъти)

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #1000 -: 27-02-2010, 13:48:31 »

Медитацията по принцип,е много лично изживяване,трудно се описва,а и целта е да се изключи ума. Както е трудно да се опише оргазъм,колкото и да го описваш,ако не си го изпитал,нищо няма да разбереш от описанието. :surpris_23:А и всеки път е различно ;)
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
« Отговор #1001 -: 27-02-2010, 14:06:05 »

Benato благодаря за отговора, но точно това имах предвид (все си мисля че с една дума ще бъда разбрана, но явно не е така)! Понеже само за Петко знам,че е активен в йогата за това се обърнах към него  ::) Ти медитирал ли си? Къде се концентрираш ( смисъл в областа на сърцето или междувеждието?) Използваш ли мантра или си имаш божество? От думите ти да разбирам ли, че вече си надхитрил своето его и контролираш ума си? Имам чуството, че мога да задам още 100 въпроса, но за сега ми стигат отговорите и на тези?

п.п. Нямате ли желание с Петко да дойдете до нашия клуб по йога в Пазарджик?
Активен
Ако някой се опита да те засенчи ....... остави го да слънчаса !

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
« Отговор #1002 -: 27-02-2010, 14:34:30 »

Ася,препоръчаха ми да прочета една книга на Ошо (знам, че Петко му е фен и може би я е чел и ще изкаже мнение), казва се "Медитацията- първа и последна свобода" . Има една тема за медитацията във форума, ако прочетеш вътре, ще видиш, че се шири масово неразбиране на това какво е медитация..Може би да намериш там препоръки за литература... ;)
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1003 -: 27-02-2010, 14:46:42 »

Angie, на Ошо имам страхотна колекция от музика за релакс и всяка отговаря на различна чакра! Но книгата не съм я чувала, ще я потърся.
Малко промених темата, но ми е много наболял проблем в момента, усещам, че идва момента за медитация, но се чувствам малко необразована! Всякакво инфо ми  е много от полза!
Балгодаря ти
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #1004 -: 27-02-2010, 18:57:20 »

За медитацията е важно първо тялото да е добре раздвижено и разтегнато/усукано насам-натам за да може да се намери оптималната поза, която да задърим релаксирано максимално дълго време без да се налага да мислим за нея. Обикновено не се опитвам да се концентрирам някъде - концентрацията сама се обажда(обикновено от местата, които имат нужда от това, защото там обикновено праната протича затруднено и затова се получават усещания). Като оставим концентрацията там болното място започва да се оправя. Това откъде ще получиш някакви усещания зависи и от времето в денонощието и от това кой лунен ден е.
Забелязал съм, че когато направя кхечари мудра концентрацията сама отива и се задържа върху ажна чакра дълго време след това.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #1005 -: 28-02-2010, 16:02:50 »

Петко,някъде мисля прочетох ,че си имаш мантра???? Може ли да споделиш сам ли си я намери? "Медитация и мантри" ли ти помогна???? Или Рашко има голяма заслуга??? И разбира се медитирал ли си??? Сподели какво е  ???
Избрах си мантра. Рашко ми каза, че не е нужно да е само една. Зависи от това дали имаш време и място да пееш мантри.
Не съм медитирал досега. Не знам какво е. За медитация се изискват години редовна практика и високи нива в йога. Не вярвай на други, които казват, че е въпрос на седмици или месеци. Говорил съм с Рашко. Понякога и 10 години са малко време, за да влезеш в медитация. А понякога и цял един живот не стига. Съвсем сериозно. 99,9% от хората, говорещи за медитация, имат предвид медитативни техники или пък вид визуализация. Разликата е почти колкото между компютър и компот tooth
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1006 -: 28-02-2010, 22:17:21 »

Петко точно за това се обърнах към теб! В тази книга медитация и мантри пише, че трябва да имаш една мантра и да си вървиш с нея и също ,че мантрата трябва да се даде от учител!!! Също и кой бог ще възпяваш, всеки си е за нещо Буда, кришна ........  как да разбера кой ще ми помогне да събудя кундалини??? От къде си избра мантра? Добре ли я знаеш смисъл при грешки в изговарянето на санскрит знаеш,че това няма да ти помогне - напротив ще те забави, да не говорим и че няма да действа мантрата?Какво казва Рашко за медитацията? Понякога си мисля,че ставането в 4 е загуба на време щом не можеш да медитираш? Само йога вече не ми е достатъчно -  искам помощ  :surpris_23:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1007 -: 28-02-2010, 22:24:16 »

Ела един път при Рашко и го питай лично ;)
От колко време практикуваш, че бързаш да събуждаш кундалини?
Всяка мантра действа на нещо благотворно. Всички са много добри. Има 3-4 по-популярни и универсални. Тази традиция да имаш само една мантра и да е само с един Бог е доста хиндуистка традиция. При Рашко йогата е класическа и няма такива догми.
Аз ако медитирах щях да ставам в 2, а не в 4 ;D
Азия, трябва опитност. Ставаш в 6, ставаш в 4. Практикуваш, сравняваш. Нагажда се тялото. Усещаш вътрешния си глас и го следваш. Добрият гуру може да те направлява, но не и да прави нещо вместо теб. Всичко е в твоите ръце ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1008 -: 28-02-2010, 22:53:14 »

Когато отидох при Рашко целта ми бяха асаните - след като видях,че това което прави го мога реших,че трябва да задобрея т.е. да стана още по-добра и така една сутрин догато си правих йогата ми мина мисълта,че асана без медитация си е чисто физическо поддържане на тялото!!! А къде остава духовното ???Започнах да търся и да чета, нищо не ме удовлетворява като отговор все едно съм в задънена улица  :surpris_23: Нали знаеш, че и гурото си търси учениците, все си мисля,че ако Рашко беше моя гуру щях да го усетя по някакъв начин - знам,че ще ме разбереш за какво ти говоря, но задължително скоро ще дойда пак, може енергията тогава да е друга?
:)
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #1009 -: 28-02-2010, 23:34:52 »

Някои автори са противници на преждевременното пробуждане на кундалини. Практикуващият трябва да е станал достатъчно осъзнат и да е преодолял страховете си на физическо ниво (примерно да не се стреснеш ако се отделиш от земята или напуснеш тялото си по време на медитация). Аз още не съм имал такива преживявания - само веднъж ми намаля теглото и се стреснах.
Надите трябва да са чисти, сушумна да функционира(самата прана, протичаща по сушумна може да предизвика пробуждане на кундалини).
В класическата литература са дадени някои техники:
-пранаямата бхастрика
-мудрата бандха трая (когато си в лотос със затворени очи правиш едновременно мула бандха, жаландхара бандха и удиана бандха и задържаш в това положение). За да има ефект е много важно да не отпускаш раменете напред.
И една техника, която не съм срещал в класическата литература, но се дава, за пробуждане на кундалини - самаврити пранаяма (квадратна пранаяма).
Аз се придържам стриктно към класическата йога и не правя квадатната пранаяма.
Другите две техники които описах карат праната да протича през сушумна (когато е достатъчно отпушена) , а това само по себе си никак не е малко. Някои йоги от миналия век казват, че 20 минути праната да циркулира по сушумна се равняват на месеци практика. Предполагам имали са впредвид по най-вътрешната част на сушумна, която е по-тънка от косъм (тогава се въздейства активно върху чакрите)
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1010 -: 01-03-2010, 09:54:36 »

Когато отидох при Рашко целта ми бяха асаните - след като видях,че това което прави го мога реших,че трябва да задобрея т.е. да стана още по-добра и така една сутрин догато си правих йогата ми мина мисълта,че асана без медитация си е чисто физическо поддържане на тялото!!! А къде остава духовното ???Започнах да търся и да чета, нищо не ме удовлетворява като отговор все едно съм в задънена улица  :surpris_23: Нали знаеш, че и гурото си търси учениците, все си мисля,че ако Рашко беше моя гуру щях да го усетя по някакъв начин - знам,че ще ме разбереш за какво ти говоря, но задължително скоро ще дойда пак, може енергията тогава да е друга?
:)
Не ми отговаряш на въпроса колко годишна е твоята практика?
асана без медитация си е чисто физическо поддържане на тялото!!! А къде остава духовното ???
Това не е така. Асаната лекува. Вкарваме мисъл и ставаме антени за космическата енергия, за праната. Завърта се в нас. Освен това след асаните си има и релаксации, и медитативни техники, и пранаяма, и мантри и т.н. Наистина, ако правим просто пози, то е безсмислено. Духовното идва при нас, когато влезем в редовна практика, минем на сурова(или поне веганска) храна, изчистим се и вкараме някои ритуалчета в ежедневието си. Но те нещата сами стават. Аз през 2-3 месеца забелязвам колко се променям и се чудя възможно ли е изобщо още да се променя.
Активен

muki_w

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
« Отговор #1011 -: 01-03-2010, 10:09:03 »

Петко?! Ама ти на 26 години ли си ?!
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1012 -: 01-03-2010, 11:33:06 »

Петко?! Ама ти на 26 години ли си ?!
Да, защо?
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1013 -: 01-03-2010, 11:34:28 »

Петко аз от 2 години се занимавам с йога  :whistling2 - emotloader:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1014 -: 01-03-2010, 11:37:16 »

Петко аз от 2 години се занимавам с йога  :whistling2 - emotloader:
И закъде бързаш tooth
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1015 -: 01-03-2010, 11:43:03 »

Ми мерак ми е  :bleh
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1016 -: 01-03-2010, 12:29:01 »

Не бързай ;)
Ето цитат от Рашко, относно асаните:
"Изпълнена една Асана, за да има лечебния ефект и да реализираме основната идея в Йога, чрез нея, то тогава включваме моралния кодекс, физическото изпълнение, начина на дишане в позата, заключването на мудра, бандха - за да не се разсейва енергията от тялото, изправен гръбнак, за да тече праната и кундалини, да включим и съзнанието, за да се пропие тялото с вълшебния нектар, Амрита - за постигане на безсмъртие и се получава абсолютен баланс в получената тишина , в която спира дъха ни от удоволствие, за да се случат нещата в Йога."

целият текст: http://klubamrita.hit.bg/about.html :love_028:
Активен

asia

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #1017 -: 01-03-2010, 12:50:32 »

ммммммммммда ето отвори ми очите аз искам от асаните да мина направо на медитация а то трябвало пранаямата, контрола над сетивата, концентрация и чак тогава медитация! Вече мога да кажа,че съм задоволена в отговора,който получих  :thankyou:
 п.п. Злояд благодаря и на теб
Активен

muki_w

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
« Отговор #1018 -: 01-03-2010, 19:08:48 »

Ами,не очаквах,че си така млад  :Content_14:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #1019 -: 03-03-2010, 22:03:01 »

Интересно интервю с Б. К. С. Айенгар:
http://sites.google.com/site/yogaclubsvamishivananda/b-k-s-ajengar-na-90-godini :love_028:
Активен

Страницата е създадена за 0.073 секунди с 22 запитвания.