Някои автори са противници на преждевременното пробуждане на кундалини. Практикуващият трябва да е станал достатъчно осъзнат и да е преодолял страховете си на физическо ниво (примерно да не се стреснеш ако се отделиш от земята или напуснеш тялото си по време на медитация). Аз още не съм имал такива преживявания - само веднъж ми намаля теглото и се стреснах.
Надите трябва да са чисти, сушумна да функционира(самата прана, протичаща по сушумна може да предизвика пробуждане на кундалини).
В класическата литература са дадени някои техники:
-пранаямата бхастрика
-мудрата бандха трая (когато си в лотос със затворени очи правиш едновременно мула бандха, жаландхара бандха и удиана бандха и задържаш в това положение). За да има ефект е много важно да не отпускаш раменете напред.
И една техника, която не съм срещал в класическата литература, но се дава, за пробуждане на кундалини - самаврити пранаяма (квадратна пранаяма).
Аз се придържам стриктно към класическата йога и не правя квадатната пранаяма.
Другите две техники които описах карат праната да протича през сушумна (когато е достатъчно отпушена) , а това само по себе си никак не е малко. Някои йоги от миналия век казват, че 20 минути праната да циркулира по сушумна се равняват на месеци практика. Предполагам имали са впредвид по най-вътрешната част на сушумна, която е по-тънка от косъм (тогава се въздейства активно върху чакрите)