Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на Петко  (Прочетена 413189 пъти)

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Дневникът на Петко
« Отговор #480 -: 03-09-2009, 08:03:16 »

На мен сутрешния сок от лимон ми действа обратно- изчезва ми апетита и огладнявам чак на обяд ::)...обаче нямам гастрит :)
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #481 -: 08-09-2009, 09:00:57 »

:kisss:Алоуууууууу, Петьофииииииииииии...ти едно време писа за някакви дискове със записи на дядо Йога и Манек , имаш ли И за баба един :love_007: :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
« Отговор #482 -: 08-09-2009, 18:23:14 »

Petko, znaesh li poveche za tezi : "крокодилските упражнения" на Мурти за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, индийските упражнения "пранаяма" и "нaули" и "масажни движения на стомаха"?
Kyde moga da nameria poveche podrobno info za tiah?
« Последна редакция: 08-09-2009, 18:30:35 от canat »
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #483 -: 08-09-2009, 19:52:22 »

Мисля, че това бяха крокодилските:
http://www.100let.net/2-1_7lechebniye_uprajneniya.htm
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #484 -: 08-09-2009, 23:38:50 »

:kisss:Алоуууууууу, Петьофииииииииииии...ти едно време писа за някакви дискове със записи на дядо Йога и Манек , имаш ли И за баба един :love_007: :heart_2:
За такива дискове, мисля, че Мер беше писала. Аз писах за диск с научнопопулярен филм за Индия :)Такъв ли искаш?
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #485 -: 09-09-2009, 00:14:55 »

Veri, blagodaria! Ne biaha li poveche uprazhneniata?
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #486 -: 09-09-2009, 00:18:52 »

Petko, znaesh li poveche za tezi : "крокодилските упражнения" на Мурти за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, индийските упражнения "пранаяма" и "нaули" и "масажни движения на стомаха"?
Kyde moga da nameria poveche podrobno info za tiah?
За крокодилските Вери ти е дала вече линк.
ПРАНАЯМА - контрол на енергията – в буквален превод означава- удължаване на дишането и неговия контрол. Звеното, което е свързано с дихателните техники е ОСТА или главината, около която се върти колелото на живота. Разширява се способността да възприемаме, усвояваме, натрупваме енергия, повишава жизнеността, успокояваме ума.(източник: http://klubamrita.hit.bg/about.html)
НАУЛИ има много мощно  въздействие върху органите в таза и корема. В превод означава "трубка". При това  упражнение се добиват специфични напрежения на мускулите на корема. Първо левият прав мускул на корема ("Вама Наули", ), след това десният ("Дакшина Наули"),  и след това и двата мускула на корема ("Мадхяма Наули"- както е показано на снимката).Тези упражнения  променят налягането в коремната кухина, увеличават кръвообращението, тонизират нервните сплитове и  правят мощен масаж на органите в таза и коремната кухина. (http://www.yoga-bf.com/index_4_4.htm)
        Моето мнение е, че за наули особено ти трябва доста практика...всяка сутрин да опитваш, за да успееш да контролираш този мускул. Пранаямата са си дихателни упражнения, които няма да спомена тук, от мерки за сигурност ;DМоже да си навреди човек, ако сам се захване с пранаяма, особено щом не е практикувал.
        Като цяло ефектите на йога идват различно. Обикновено след поне 2-3 месеца практика. Но нещата са много комплексни - редовно асани, пранаяма, концентрация, релаксации, мантри, инхалации, изчиствания, спазване на ЯМА и НИЯМА, начин на спане, почивка, ходене...изобщо начин на живот и нещо без което не може - храненето :pensif_29: Всяко от тези неща трябва да се даде от подходящ ГУРУ, а не от начинаещ като мен. Забравете как от книги ще се учите на практика. От тях се учи теорията, и то само част от нея. Практиката се дава от ГУРУ!
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #487 -: 09-09-2009, 03:00:49 »

Blagodaria, Petko! A kak se razbira dali uchiteliat / guru e dobyr? Zashto mozhesh da si navredish, ako go pravish sam? I krokodilskite upr. li ne mozhe sam?
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #488 -: 09-09-2009, 08:56:33 »

За такива дискове, мисля, че Мер беше писала. Аз писах за диск с научнопопулярен филм за Индия :)Такъв ли искаш?

ЦЪ..искам  за дядо Йога и за Манек...-ще търся...
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #489 -: 09-09-2009, 17:18:08 »

ЦЪ..искам  за дядо Йога и за Манек...-ще търся...
Дядо Йога е Свами Дев Мурти, нали ;D
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #490 -: 09-09-2009, 17:31:27 »

Blagodaria, Petko! A kak se razbira dali uchiteliat / guru e dobyr? Zashto mozhesh da si navredish, ako go pravish sam? I krokodilskite upr. li ne mozhe sam?
Това дали гуруто е добър...как се държи с вас, неговите ученици, какъв е в живота...какво съветва...как се изказва...има ли любими ученици...не знам дали изобщо мога да ти отговоря...трябва да е обаятелен...супер балансиран във всяко едно отношение...бизнес ли е йогата за него, държи ли на всеки от вас...това са неща, дето с времето се разбират...
Опасно може да е при пранаямата. Защото трябва да ти се обясни как се прави самата дихателна техника от гуру. Има такива техники, дето се издиша рязко, и такива при които се задържа или без въздух или с вдишан въздух. Трябва да знаеш колко да задържаш...щото му става хубаво на човек и ако се поувлече и...Има случай с хора дето идват за първи път и им се замотава главата...
При асаните опасността е по-малка. Да не спазваш последователност, да не изпълняваш нещо, както трябва...да практикуваш сам не се препоръчва и заради енергиите...
« Последна редакция: 09-09-2009, 17:33:19 от Petko »
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #491 -: 09-09-2009, 17:45:52 »

С времето някои "ритуали" се поизмениха или се появиха нови при мен. Направих едно от големите изчиствания и "шлифовах" "ритуалите".
Под "ритуали" имам предвид следното. Веднага след събуждане:
- пиене на 1 с.л. шарлан и жабурене 20 мин., след което се изплюва...за повече инфо - http://www.zemianazaem.com/?p=194
- миене на зъбите и остъргване на езика
- пиене на 1-2 с.л. студенопресован(extra virgin) зехтин
- 20 мин. след зехтина, 1 с.л. студенопресовано масло - едно от следните: тиквено, конопено или ленено. На "Булдара" са най-качествените, принципно. Аз пия от един вид 2 шишенца(те са 220 мл. всяко) и след тва от друг и така ги въртя. От гледна точка не само на полезност, а и на баланса на енергиите ИН и ЯН, най-благотворни са тиквено, конопено и ленено(в такъв ред се класират).
- 20 мин. след маслото, една чаша с леко загрята вода с 2 с.л. мед вътре. Може да заменим водата с фреш от лимон или портокал.(естествено нито водата е чешмяна, нито медът - купешки)
- 20 мин.(ако сме пили фреш, тогава изчакваме около 60 мин.) по-късно, 2 ч.л. ленено семе се смилат в кафемелачка и полученото ленено брашно се разтваря в чаша вода и се пие.
- 30 мин. по-късно хапваме...по възможност правим изцяло плодово хранене.
Между всички тези процедури си вършим наша си работа...домакинска или други ритуалчета - пранаяма, концентрация(тратака)...естествено най-добре е да сме ги направили още преди да сложим каквото и да е в стомаха си. Ставаме в 4 сутринта, след като сме се наспали добре, практикуваме до 7-8 и след това подаваме към стомаха гореописаните неща. Успехи на всички в практиките :)
Активен

canat

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #492 -: 09-09-2009, 18:08:56 »

Петко, много е интересно и много увлекателно приказваш. Ще взема да се йогирам, ама пусто нямам много време за такива сложни работи...  :(
Ти с каква цел започна йога? Какво те накара да се прехвърлиш в този "свят"?

Активен

vasilena

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
« Отговор #493 -: 09-09-2009, 20:04:06 »

Петруци,как да го разбирам това,в 4 ли ставаш?  ???
 ;)
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #494 -: 09-09-2009, 20:09:36 »

И на мен много ми харесват нещата, които пише Петко. Но както се казва на този етап не са за мен тези работи, поради липса на време или по-точно поради заетост с децата. Много ми се иска да се занимавам с йога, най-вече искам да се освободя от разни страхове и за самоконтрол. Иска ми се след 1-2 години да родя пак, но този път естествено, ако може и вкъщи, а съм с 2 секцио. И затова си мисля, че йогата много ще ми помогне. Но се иска време и отдаденост. От друга страна не знам на кого да се доверя, пазя се точно от комерсиалността.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #495 -: 10-09-2009, 00:00:18 »

Петко, много е интересно и много увлекателно приказваш. Ще взема да се йогирам, ама пусто нямам много време за такива сложни работи...  :(
Ти с каква цел започна йога? Какво те накара да се прехвърлиш в този "свят"?
Имах необходимост от нещо, което да ме накара да се стегна малко физически и психически...бях се наканил още преди 2 години...дадоха ми координатите на инструктора, но аз все отлагах...държавни стажове, последен семестър в университета...завърших(само семестриално, де ;D), започнах работа и се оказа че тъкмо да го потърся, разбрах, че аз всеки ден го срещам в хотела(в хотел работех), а не знам, че той е човека. Свързах се с него и почнах...в същото време вече 14-ти месец ме мъчеха киселини и за 14-та поредна година пиех кво ли не...15 години пък синузит ме мъчеше...а се оказа, че било наистина като детска игра да нямаш проблеми с нос, гърло и стомах, ама кой ти знае :Confus_3: Така започна пътя... ;D...йога е нещо уникално...не е само мое мнение...всички които ходим имаме свое си развитие...всеки споделя...уникално е...като приказка без край :sorcerer - emotloader:
« Последна редакция: 10-09-2009, 00:02:57 от Petko »
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #496 -: 10-09-2009, 00:06:42 »

Петруци,как да го разбирам това,в 4 ли ставаш?  ???
 ;)
Не, но съм напът да го постигна... :Content_22:
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #497 -: 10-09-2009, 00:12:20 »

http://klubamrita.hit.bg/ - това е сайтът на моя инструктор. Който иска нека види...по-точно да прочете ;) Има много мъдрост...дано я познаете... :)
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #498 -: 10-09-2009, 00:21:45 »

За първите 9 месеца, откакто започнах с йога и суровоядство, свалих талията си с цели 23 см.(от 87 на 64)...да подчертая, че нито един ден не съм гладувал!
Другото, което имам да кажа, е че съм вече 90-95% на сурово...един месец вече така...просто кофти ми се отразява вареното и изобщо готвеното...
Рапорт даден ;D
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #499 -: 10-09-2009, 08:05:24 »

Много хубав аватар Петко :Content_22:...аз продължавам с йогата сама :(нямам къде да го открия за сега моя гуру :)...
Активен

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 22 запитвания.