Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Опит за сладоледена торта  (Прочетена 6193 пъти)

Marianka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Опит за сладоледена торта
« -: 11-06-2009, 10:46:50 »

Първи блат: кокосово-лимонов
1/2ч.ч кокосови стърготини
2 лимона
1ч.ч смелени орехови ядки
2 с.л. мед
½ ч.ч накълцани сушени плодове (аз използвах кайсии)
1 с.л. какао

Втори блат:бананово-кокосов
2банана
3с.л. кокосови стърготини

Топинг
3 пълни с.л какао
2 с.л. вода
1 с.л. тръстикова захар

Украса
10 череши
накълцани сурови бадеми

За пърия блат: изцеждаме лимоните – като отделяме сока и останалото върху цедката месо, всичко това смесваме с кокосовите стърготиви и оставяме няколко часа да престои. След това смесваме с останалите съставки – предварително смелените орехи, накълцаните на ситно сушени кайсии, меда и какаото. Разстиламе сместа като притискаме в тавичка или др подходящ съд, аз използвах пластмасов съд от сладолед, за по-лесно съхранение в хладилника и формичката стана интересна.
За втория блат: намачкваме или пасираме бананите и към тях добавяме стърготините – разбъркваме и разстиламе. Оставяме за няколко часа, най-добре за 1 нощ в камерата да стегне хубаво.
Топинга приготвих като на водна баня смесих какаото с водичката и малко захар, лекото затопляне подпомага смесването на съставките и получаването на кашичка. Изчаках да изтине и полях вече замръзналата торта.

P.S. С този лимон се получава леко сладко-кисел ефект, за това тортичката е подходяща за хора, които обичат такива вариации.
Не съм сигурна до колко топинга е за суровоядни рецепти, вероятно е по-добре да се използва течния шоколад от рецептите на Мер, но аз с това разполагах.
И все пак реших да споделя.
Ето и малко снимки, направени набързо….и крайния резултат :) 
Активен
“Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.“ Дита фон Тийз

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #1 -: 11-06-2009, 11:05:09 »

Йей, много добре звучи и изглежда!  :P
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #2 -: 11-06-2009, 11:56:43 »

Мммммм,вкусотия изглежда доста вкусна тортичка с достъпни продукти.Поздравления Марианка.
Активен

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #3 -: 11-06-2009, 12:23:07 »

Марианке,давай я насам тая торта ;D
Много добре изглежда наистина.Даже си мисля,че такива като мен дето не обичат чак токлова да им е кисело,могат да я  пробват  с кайсиев блат-примерно ;)
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #4 -: 11-06-2009, 12:26:30 »

Топингът наистина не е съвсем по идеите ми за суровоядство, но не е никакъв проблем който желае да замени какаото (което също се оказа, че се пече и не е сурово) с рожков, а кафявата захар с мед. Рецептата изглежда супер примамливо, даже и захарта няма да ме спре да я изям тая торта! ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Marianka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #5 -: 11-06-2009, 12:56:15 »

Прикачвам още една снимка - разрез отвъртре  ;) Съжалявам, че са така разпокъсани, но чак сега сгрях как става с прикачването на повече от една снимка  :-[
Все още опипвам почвата със суровоядните рецепти, за това е много вероятно да допускам някакви грешки  ;D Приготвянето на такива суровоядни здравословни рецепти е едно ново, голямо приключение за мен и съм супер щастлива, че започнах да заменям боклучавите храни с жива храна. Още по-щастлива съм, че започнах да зарибявам и домочадието, защото повече от всичко искам те  да са живи и здрави да са до мен още дълги години  ::)
Ако някой се реши да опита рецептата, ще се радвам да сподели и своето мнение и даде препоръки  :)
Да ви е сладко!!!  ;)
Активен
“Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.“ Дита фон Тийз

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #6 -: 11-06-2009, 13:02:12 »

И на мен ми е като невероятно приключение да пробвам суровоядски рецепти, когато ядях готвено изобщо не си падах по дейностите в кухнята, а сега стой та гледай кво става всеки ден ;D

Ако имаш и други интересни сполучливи сурови творения, веднага ги сподели тук, че засега нямаме голямо разнообразие и не всеки ще може да си намери неща по вкуса за едно богато, пълно меню. :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #7 -: 11-06-2009, 13:37:13 »

Марианче, добре дошла! Тортичката изглежда примамливо вкусна.

Марулче, разчитам на изследователския ти дух за нови рецепти, че аз докато наготвя за семейството, не остава време да експериментирам в кухнята. Утре, ако котка не ми мине път, отивам на 'Опълченска' за рожков (+ други продоволствия) и ще правя от твоите рожковци. Да се намират в хладилника.   ;)

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #8 -: 12-06-2009, 00:23:51 »

В България и рожковото брашно не е сурово за съжаление, пак е от печени рожкови зърна и е черно на цвят - суровото е по-светло (с цвят на капучино - поне това, което аз съм опитвала) и с много по-приятен мирис и вкус.  На суровото рожково брашно трудно мога да устоя, а това тукашното не ме привлича много, много.

Тортата изглежда страхотна, особено тази дето е разрязана - направо лигите ми потекоха. Мариянка, продължавай все така да ни радваш със страхотни рецепти :).
Активен
Духът владее материята!

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #9 -: 12-06-2009, 00:37:23 »

Ооооооо, а няма ли откъде да си вземем и сурово рожково??? Ама че работа.....  :-[
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #10 -: 12-06-2009, 07:12:19 »

ох, и рожковът ли не е суров? :'( за тая 1 лъжица, дето се слага в цяла торта, ще си затворя очите все пак ::)
« Последна редакция: 12-06-2009, 07:15:47 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #11 -: 12-06-2009, 10:07:21 »

В БГ няма, поне аз не съм намерила, това което имам излиза скъпичко, но поне си заслужава - 454 грама около 15 лева.
Активен
Духът владее материята!

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #12 -: 12-06-2009, 11:16:01 »

Мер,откъде си го взимаш суровото рожково брашно,поръчваш ли си го от някъде?
 ;)
Активен

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #13 -: 12-06-2009, 11:21:24 »

Аз не мога да намеря печено камоли сурово рожково брашно.Повечето ме гледат с недоумение  ::)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #14 -: 12-06-2009, 17:32:01 »

http://www.zdravnitza.com/a/nav/store/one/one/store/1005/category/6

Нел, заповядай рожково брашно.
Сега видях, че Марулчето е дала същия линк в темата за Рожковците. :)
« Последна редакция: 12-06-2009, 17:37:40 от Вери »
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #15 -: 13-06-2009, 00:56:40 »

Суровото рожково брашно ми го подари приятелка от Щатите - половин килограм, почти свърши вече, за съжаление.
Активен
Духът владее материята!

Marianka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #16 -: 13-06-2009, 14:43:06 »

Днес си купих от това рожково брашно, към което са дали линк Марулка и Вери, но за съжаление пак май не е сурово, защото цветът му е като на какато - тъмно кафяво е. На самата опаковка не пише нищо повече от това, което е написано в линка.  :-\ Демек яснота по въпроса дали е сурово - никва.....Аз го взех от диетичен магазин и цената му беше 2лв за 160гр. Днес ще го пробвам като врътна едни Рожковци от рецептата на Марулка :P
Едно въпросче - купих си фруктова захар?!? Имате ли впечатления от нея...... Гайдурков я препоръчва в книгата си ::)
Активен
“Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.“ Дита фон Тийз

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Опит за сладоледена торта
« Отговор #17 -: 13-06-2009, 14:48:22 »

сигурно не е сурово наистина, но поне на мен по ми харесва от какаото... в България върху опаковките май няма особени правила какво да се напише... ::)

фруктовата захар... си е пак захар... аз лично не използвам никаква захар за подслаждане, само фурми и мед по-рядко...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels
 

Страницата е създадена за 0.058 секунди с 21 запитвания.