Първи блат: кокосово-лимонов
1/2ч.ч кокосови стърготини
2 лимона
1ч.ч смелени орехови ядки
2 с.л. мед
½ ч.ч накълцани сушени плодове (аз използвах кайсии)
1 с.л. какао
Втори блат:бананово-кокосов
2банана
3с.л. кокосови стърготини
Топинг
3 пълни с.л какао
2 с.л. вода
1 с.л. тръстикова захар
Украса
10 череши
накълцани сурови бадеми
За пърия блат: изцеждаме лимоните – като отделяме сока и останалото върху цедката месо, всичко това смесваме с кокосовите стърготиви и оставяме няколко часа да престои. След това смесваме с останалите съставки – предварително смелените орехи, накълцаните на ситно сушени кайсии, меда и какаото. Разстиламе сместа като притискаме в тавичка или др подходящ съд, аз използвах пластмасов съд от сладолед, за по-лесно съхранение в хладилника и формичката стана интересна.
За втория блат: намачкваме или пасираме бананите и към тях добавяме стърготините – разбъркваме и разстиламе. Оставяме за няколко часа, най-добре за 1 нощ в камерата да стегне хубаво.
Топинга приготвих като на водна баня смесих какаото с водичката и малко захар, лекото затопляне подпомага смесването на съставките и получаването на кашичка. Изчаках да изтине и полях вече замръзналата торта.
P.S. С този лимон се получава леко сладко-кисел ефект, за това тортичката е подходяща за хора, които обичат такива вариации.
Не съм сигурна до колко топинга е за суровоядни рецепти, вероятно е по-добре да се използва течния шоколад от рецептите на Мер, но аз с това разполагах.
И все пак реших да споделя.
Ето и малко снимки, направени набързо….и крайния резултат