Така като гледам си е чисто и просто готвене.
За тези, които не искат да карат непрекъснато на кочани салата и стръкове целина (имаме такива приятели).
Знам, че е пълно със суровоядни ресторанти в Америка. В Торонто също. Тук не е така. Но тези, които предлагат сурови специалитети в Монреал, също организират курсове подобни на тези от линка.
В английско-говорящите среди "гурме" се използва като нещо стандартно- олицетворява качествената храна. Единствено ресторантите за бързо хранене и бюфетите не се водят тук гурме.
А и се използва думата май, за да звучи по-помпозно.
Имаме една книга, на която също пише raw gourmet:
http://rawgourmet.com/Но вътре за мен няма нищо засукано.
Тук дори и курсовете за смути, които сме посещавали ей така за интерес, се водят гурме.
Пък и аз не харесвам чуждиците в българския. Спокойно в случая (конкурса) може да се използва думата кулинарен.