От режимите-
на жито съм била като ми предстои нещо важно за решаване,или ми трябва "екстра" вдъхновение.
на плодове-ми е мн.приятно и разтоварващо,почивам си и се възстановявам напълно.
на сокове-не съм фен,че ми отварят апетита.
на вода-по 1 ден макс на седмица-две.
Много ми допада режима на Г.Казънс. Той действа мн.изчистващо и благотворно за стабилизиране на кръвна захар,против гъбички и паразити,и др.неща за нормализиране на тялото,кръвта,теглото и т.н. Състои се от 3 етапа.
Зависи от ситуацията,но златната среда е етап 1-21 дни:без ограничения в количества и време на хранене,но всичко в суров вид(само мазнините са към 20-25% от калориите за деня)-салати и зеленчуци всякакви(без цвекло,моркови,тиква,гъби),ядки и семена,водорасли,авокадо,мазнини-зехтин;сусамово,орехово,бадемово,ленено,конопено,кокосово олио или масло,лимони,АФА водорасли и други зелени прахчета като хлорела,спирулина,подсладител-стевия. Изключва се вс.друго,плодове и зърнени.
И кълнове е чудесно да се включват-соеви,бобови,житни понници.
Единствена подробност имаше със зеленчуковите сокове-препоръчително е ежедневно да се консумират зелени смутита.
Менюто за деня може да е нещо такова:
Сутрин: зелено смути(+1/2 авокадо);
Обяд-зелена салата с 1/2 авокадо и шепа кълнове,овкусена с лимон и зехтин;
Следобед-зелено смути;
Вечер-отново салата с орехи,бадеми или др.ядки(както и всякакви рецепти от вкусното меню на Мер-на мен любими в този период ми бяха-"салатка с авокадо,кълнове и още нещо","суши Я-ми",зелена салата с таханов дресинг");
2 етап-включват се нискогликемични плодове и зърнени като-череши,боровинки,малини,къпини,ягоди,годжи берита,кокосова вода,моркови;от зърнените-див ориз,киноа,елда,просо,амарант,спелта;ферментни храни-ябълков оцет,мизо,кисело зеле,кефир.
3 етап-картофи,тиква,цвекло,;портокал,ябълка,круша,праскова,слива,нар;сок от грейпфрут(смесен с вода),рожково брашно,полен,неферментирали соеви продукти.
В 3 етап трябва да се сведе до минимум-готвени зеленчуци,сок от моркови и портокал,както и високо-гликемични плодове: кайсии,смокини,грозде,стафиди,пъпеш,манго,банан,папая,ананас,киви,фурми,сушени плодове;прясно изцедени плодови сокове,ядкови сирена,готвени храни.
Подправки,канела-през всички етапи както и сол-хималайска и морска непреработена.