Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Бял сос за макарони  (Прочетена 9494 пъти)

escorial

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 30
    • Escorial's Webblog
Бял сос за макарони
« -: 21-06-2009, 16:43:55 »

Здравейте,

Аз все още готвя за моите деца, защото с мъжа ми сме се разбрали на този компромис. Но те са изцяло вегани.
Много обичат макарони и аз им ги варя, но гледам да слагам каквото мога поне сурово след това в тях. Та онзи ден им направих този бял сос и на тях много им хареса. Също така и на мъжа ми :) Каза, че за първи път макароните заприличали на ядене (да поясня, че за него ядене се квалифицира като такова, само ако има месо).

1 ч.ч. кашу
1/2 ч.ч. тиквени семки (аз ползвам покълнали и изсушени)
малко сол
вода на око

Блендира се всичко, докато се получи гъст сос.

Към макароните и соса прибавих суров нарязан спанак на лентички, маслини, чушки....абе общо взето каквото има останало в хладилника :-)
Активен
мама на три мишлета

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #1 -: 21-06-2009, 16:53:38 »

Е, то че е сос за макарони, не значи, че само за макарони става ;) Мисля, че ще е супер и върху спагети от тиквички... а нещо друго, което ми хрумва, е да се добави към сурови кюфтенца и ще си направим "Кюфтенца с бял сос" :P
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #2 -: 21-06-2009, 17:08:28 »

Марулченце, от ония твоите кюфтенца, нали, дето последно време все тях ма'аш.  ;)
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #3 -: 21-06-2009, 17:14:44 »

Ми те забелязвам, че с всичко ми вървят, така че 100% и с бял сос ще вървят ;D

А по принцип имам предвид да направим суров вариант на ето тази манджа: http://yellow-kitchen.blogspot.com/2007/02/blog-post_20.html
« Последна редакция: 21-06-2009, 17:18:36 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #4 -: 21-06-2009, 17:21:18 »

О да, сетих се за какво говориш.
Ама каймата с какво ще заменим? С покълнала елда може би или с леща?
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #5 -: 21-06-2009, 17:33:25 »

Рецептата от която правя моите кюфтаци е с ленено семе и стават много вкусни, но наподобяват пържени кюфтета, а тези с белия сос не се пържат + това вътре им се добавя ориз, а не сух хляб, което и аз си го представях с елда, но преди време пробвах да направя нещо подобно с елда и хич не ми хареса :-\ Ако вие, кулинарните богини на суровоядството измислите нещо по-добро за заместител на тази рецепта, веднага да казвате! :P
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #6 -: 21-06-2009, 21:31:44 »

Ми то това си е класика- кюфтета с бял сос!   ;D ;D ;D ;D
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #7 -: 21-06-2009, 21:49:30 »

Мноо ясно, че е класика, затва имаме отчайваща нужда от суров вариант! Също, да питам за пореден път, ако някой може да ми измисли вариант за сурова баничка, бозата я намерихме вече... ::)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #8 -: 21-06-2009, 21:51:38 »

Бутерка или по проста,селска вита ;D ;D ;D ;D
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #9 -: 21-06-2009, 21:59:12 »

Ха, баничка...ми освен някакво сирене от кашу върху/в крекер от покълнала пшеница. Трябва да пробвам. :)

Пък тия кифтаци в бял сос така както са показани в горния линк никога не съм ги харесвала. Майка ми ги правеше по съвсем друг начин. И пак не ми липсват. :)
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #10 -: 21-06-2009, 22:14:03 »

На мен пък много ми харесваха, въпреки, че са с месо... Но където съм ги яла (не у нас) ги правеха с много ориз (аз каймата ако не е измешана с хляб или ориз да не се личи много вкусът, не мога да я ям... става дума преди, сега вече изобщо не я ям ;)) и сосът един пикантен и хубав и ми беше от най-любимите яденета... Обаче не съм го яла от свет време, а преди няколко месеца като за първи път подквасих овесено кисело мляко, докато беше още топло много ми напомни именно този бял сос за кюфтенцата и тогава се запретнах да измисля вариант за кюфтенца, но не се получиха никак добре на вкус... :-\

Баничката предпочитам да е селски тип - сочна и мазна, ама и бутерка да е, нема проблем, само да ми върви с бозицата ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #11 -: 21-06-2009, 22:19:07 »

Хайде стига,че ще я оплескаме ;D ;D ;D ;D да не ходим да си пишем в друг форум :D :D :D :D
Например: "Свинската кайма-безценен дар"
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #12 -: 21-06-2009, 22:19:40 »

Никога не съм ги опитвала тези кюфтета с такъв сос. Вкъщи кюфтета само стандартни пържени, доколкото се сещам са се правили. И супа-топчета. Но, този сос звучи интересно, ще го пробвам със сигурност с нещо :)

Ха, много ми е интересно кой пръв ще измисли баницата!!  8)


Хахахахаха, Бенато, винаги ме развеселяваш, ама днес направо ме скъса от смях!!! Хахахахах!
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #13 -: 21-06-2009, 22:41:31 »

То варианти доста могат да се измислят, но най-вероятно на вкус няма да е същото, по-скоро само визуално....  доста суровоядни рецепти наподобяват само на вид "стандартните" рецепти - спагетите от тиквички, кюфтетата от леща, бъркани яйца.... Но нищо не пречи да се пробва де... кюфтета с бял сос или баничка, интересно е какво ще се получи.... не съм ги яла от десетина години и даже не помня какви бяха на вкус :) дали да не пробвам с цел да знам към какво се стремя в експериментите  :P шегичка  :D
Активен
Духът владее материята!

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #14 -: 21-06-2009, 22:49:57 »

Ха, много ми е интересно кой пръв ще измисли баницата!!  8)

Ми да пуснем един конкурс за най-хубава баница... че Коледа, Нова Година ей ги де са, тряя слагаме късметите в нещо ;D

Мер, бърканите яйца и на вид и на вкус наподобяваха много... :P Кюфтетата от леща не знам как са, но сигурно не си прочела моите коментари за рецептата ти за лучен хляб, който направих преди няколко дена и се оказа, че не е никъв хляб, ами кюфтета - хем на вид, хем на вкус наподобяват... Суша ги само 3-4 часа, не повече, ако се пресушат може би да заприличват повече на крекери, но така са точно като кюфтета :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #15 -: 21-06-2009, 23:02:37 »

Ох, до дневниците още не съм стигнала, все започвам да чета по-малките теми и така и не достигам до тях (за жалост), но дано скоро наваксам (сега ще видя твоя).
За приликите на мен ми е безразлично, но като трябва да заблудя някой месояден, никак не се получава - коментара е - "Няма нищо общо с ....", но какво да се прави.
А за кюфтетата, вярно като се сложат кимиона и лука всичко замязва на тях, но приятелите ми месопочитатели за нищо на света не ги предпочитат (суровите кюфтета) - само викат бива и пак си искат обичайните.
Подправките много определят манджата, аз на каквото сложа джоджен и ми има вкус на боб, например.
Активен
Духът владее материята!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #16 -: 22-06-2009, 00:17:07 »

Точно подправките правят манджата. Месоядните да пробват да хапнат чисто месо, изобщо неовкусено. На нищо не мяза. Аз съм пробвала, няма вкус.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #17 -: 22-06-2009, 00:40:20 »

И аз това им разправям, ама те си знаят тяхното си. Месото в какво ли не го овъргалят и ръсят докато заприлича на нещо.
Активен
Духът владее материята!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #18 -: 22-06-2009, 01:03:08 »

Да! В събота правихме барбекю за хората, които ядат месо ( празнувахме рожден ден на Ясен ). Всички, които ги опитаха, казаха, че били чудни и страхотни шишчетата. Пък моя мъж ги овалял яко в риган и чубрица. Идеята беше риган и мащерка, но имало леко объркване на подправките.  :D  :D  :D Та така. А той, мъжът ми, пробвал едно парченце да види какво му е толкова чудното и после ми сподели, че не му е допаднало. Много силен аромат и сбиване на подправките.
Само за справка, миналата година по това време бяхме сериозни консуматори на месо като се каже хайде на пикник или барбекю. :) Хората как се променят, ако има желание, разбира се.
Активен

M_nik

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 27
Re:Бял сос за макарони
« Отговор #19 -: 25-07-2009, 23:37:39 »

Брех, никой не каза за баницата и кюфтетата... ;)
Та като ви четох се сетих как направих нещо като сърмички от салата Айсберг, пълнена с орехови ядки и домати на кубчета с малко чесън. Нещо подобно би наподобило витата баница - например китайско зеле или Айсберг за кори, а пълнежа - някое ядково сирене, тахан и малко пресен лук или зелена подправка за вкус. Поне на вид - разбира се...
А кюфтенца - биха ли се задържали във формата с остатъка от ядковото мляко, кимион, магданоз, лук, кълнове от леща или соя (по-белтъчни са)  ??? Трябва им някаква свръзка - малко тахан ли или др.? Тема за размисъл и експерименти...
Въобще яйцето как го заменяте в рецептите (в смисъл на спойка)?
Активен
 

Страницата е създадена за 0.112 секунди с 22 запитвания.