Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Мазнини  (Прочетена 8965 пъти)

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Мазнини
« -: 03-05-2011, 21:39:11 »

Към много рецепти се препоръчва добавянето на мазнини, за да се усвоят и мастнорастворимите витамини А и Е. Напоследък обаче чета все повече призиви растителните масла да се заместят с растението, от което произлизат. Най-малкото защото не се знае студенопресованите масла доколко са пресни, как са съхранявани... (включително и в Био Балев забелязах, лененото и конопеното стоят на рафт при останалите масла, а четох, че било абсолютно задължително да бъдат на хладилния щанд).

Затова съм склонна да направя промяната - в салати да добавям примерно слънчоглед вместо шарлан, само не знам доколко е грамотно такова решение. Кое се усвоява по-бързо и лесно от двете? Сигурно не е случайно, че в много рецепти срещам по няколко вида мазнини в една салата - и зехтин, и авокадо, и маслини, че и ядкова заливка... Но салатите са само едната страна - ами примерно фрешовете? Ако там вместо лъжица зехтин взема, да речем, лъжица тахан или парче авокадо, ще успеят ли те да се разградят със същата скорост като сока, та да успеят да взаимодействат с неговите микро-елементи?
Активен

Mep

• Administrator
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Мазнини
« Отговор #1 -: 03-05-2011, 23:51:35 »

Има вярване, че всичко разделено от цялото, се усвоява трудно, защото липсва комплекса от всичко необходимо на организма, за да го смели (така както го е създала природата). С други думи - по-добре е да се ядат цели ядки от колкото масло от ядки, да се яде цяла ябълка със семките, а не сърцевината да се хвърля (тя всъщност и е най-богата на пектин), цяло смляно зърно отколкото бяло брашно с добавени трици и пшеничен зародиш. Има такова течение в храненето, при което нищо не се приема, което е разделено от цялото. Затова салати се правят единствено с натрошени ядки вместо растителна мазнина. Преди време писахме за това в коментарите на сайта, но сега не мога да го намеря. Има си и име това течение и Гайдурков даже пише за това в книгата си Човешкото хранене.
Колкото по-натурално толкова по-добре - природата не е създала зехтина, тя е създала маслините, слънчогледа (а не шарлана).
Когато приемаш храна, богата на витамин А и Е, всичко прието с нея, което има мазнина, ще спомогне за усвояването на витамините, било то авокадо или орехи. Но просто разграждането ще протече по-бавно, защото освен сок в стомаха навлизат и фибри.
Отговорите ги знаем просто да действаме интуитивно и много много да не му мислим. Всичко необходимо тялото ни ще синтезира, то е по-съвършено отколкото мислим.
Активен
Духът владее материята!

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #2 -: 04-05-2011, 08:01:49 »

Има вярване, че всичко разделено от цялото, се усвоява трудно, защото липсва комплекса от всичко необходимо на организма, за да го смели (така както го е създала природата). С други думи - по-добре е да се ядат цели ядки от колкото масло от ядки, да се яде цяла ябълка със семките, а не сърцевината да се хвърля (тя всъщност и е най-богата на пектин), цяло смляно зърно отколкото бяло брашно с добавени трици и пшеничен зародиш. Има такова течение в храненето, при което нищо не се приема, което е разделено от цялото. Затова салати се правят единствено с натрошени ядки вместо растителна мазнина. Преди време писахме за това в коментарите на сайта, но сега не мога да го намеря. Има си и име това течение и Гайдурков даже пише за това в книгата си Човешкото хранене.
Колкото по-натурално толкова по-добре - природата не е създала зехтина, тя е създала маслините, слънчогледа (а не шарлана).
Когато приемаш храна, богата на витамин А и Е, всичко прието с нея, което има мазнина, ще спомогне за усвояването на витамините, било то авокадо или орехи. Но просто разграждането ще протече по-бавно, защото освен сок в стомаха навлизат и фибри.
Отговорите ги знаем просто да действаме интуитивно и много много да не му мислим. Всичко необходимо тялото ни ще синтезира, то е по-съвършено отколкото мислим.
:flowers2: :flowers2: :flowers2:
Което си знае, знае...пък и го може!!!
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 04-05-2011, 11:18:23 »

Благодаря, Мер! Прекрасно е да те виждаме отново във форума. :Content_22:
Значи и тази крачка ще направя без угризения.

Впрочем, как се нарича течението? Сигурно става дума за "whole foodism", само не знам как го наричат на български.
Активен

Svetlio

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
« Отговор #4 -: 04-05-2011, 12:31:19 »

Сигурно става дума за "whole foodism", само не знам как го наричат на български.
И на Български е "whole foodism"! :Content_4 - emotloader: :bleh  Цялоядство-Цялояд. :o
Активен

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 04-05-2011, 13:03:28 »

Или може би "холфудист".  :D

Аз се чудех между това и натуралист. Някои понятия са ми още мъгляви.  ???
Активен

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #6 -: 04-05-2011, 13:08:10 »

Това са концентрирани храни,всеки трябва да следи за количествата,които му се отразяват добре. Храната не е най-важната. Крайностите водят до крайности.
По тази логика трябва да откажеш оцета,соковете,почти всички сурови торти ,десерти,всичко сушено(това е концентриране на вещества) и много други. ;)
Както е казала Мер,да се действа интуитивно,с разум и сърце. :love_028: :Content_22:
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 04-05-2011, 15:36:02 »

Да, количествата определено трябва да се следят, но мен по-скоро ме интересуваше формата, под която се приемат най-ефективно.

По въпроса с крайностите, то точно тук осъзнах колко субективна била самата дума. Мен околните ме смятат за крайна, на мен някои съфоромци ми се струваха крайни (а вече не) и всеки ден диапазонът на "нормалните" граници ми се изменя.

Аз... така и не си направих дневник тук, но от нещата, които изброи, използвам само сокове и стафиди. Така че още едно малко опростяване (цели семена вместо маслата им) би минало съвсем леко за мен.

Но на никого нищо не препоръчвам! Всеки има своя истина, която е не обезсилва чуждите. :love_028:
Активен

Mep

• Administrator
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
« Отговор #8 -: 05-05-2011, 14:33:22 »

Не знам точно как се казва, нещо ми се върти в главата като RAVE diet, не помня дали беше същото.

* No Refined foods
    * No Animal foods
    * No Vegetable oils
    * No Exceptions & Exercise

Междудругото за мен вече съм установила следното, колкото по-малко мисля за храната, толкова по-добре. Вече даже рядко приготвям нещо, което изисква повече от 10 мин. Заредила съм в къщи само добри храни и дори и да ми се яде нещо кофти, го нямам. Често вече ям по веднъж на ден, през другото време някой орех, или чай, или лимонов сок.... От време на време ми се прияждат разни неща и правя, но вече доста рядко.
Активен
Духът владее материята!

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 05-05-2011, 14:53:10 »

Храниш се както дишаш. :)
Някой ден и аз ще стигна дотам. Всичко с времето си.

Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #10 -: 05-05-2011, 14:58:03 »

:kisss:Верно!!!И на мен така ми се получава...но мисля, че пропускаш да им кажеш нещо много важно...че  си мнооооооого често навън...сред природата...и че те зареждат директно!!!Така, както е правилно!!!
   Е, аз пък ако съм в града отвреме на време ходя да посрещам изгрева, а когато съм на село ...в къщи влизам само да спя ...вечер.През останалото време съм сред тревата, цветята, птичите песни...и ми е едно лесно...леко...и не ми се яде!!!ПРАВЯ ГО ПО ИНЕРЦИЯ...ЗАРАДИ ДЯДОТО...ДА НЕ МИ СЕ НАЛАГА ПАК ДА ОБЯСНЯВАМ...КАКВО МИ СТАВА. tooth
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 06-05-2011, 10:00:45 »

Само да споделя нещо интересно. Като стана дума за ядене на ябълката заедно със семките, в съзнанието ми изплува един стар, потулен спомен. Ами че баба ми ядеше маслините заедно с костилките! :o Първо си изяждаше месестата част и накрая гълташе костилката цяла! Помня как всички я гледахме като извънземно, тя твърдеше, че било за здраве, ние се оправдавахме, че не можем да глътнем такова голямо нещо и така и не посмяхме да пробваме...
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
« Отговор #12 -: 06-05-2011, 11:26:41 »

Само да споделя нещо интересно. Като стана дума за ядене на ябълката заедно със семките, в съзнанието ми изплува един стар, потулен спомен. Ами че баба ми ядеше маслините заедно с костилките! :o Първо си изяждаше месестата част и накрая гълташе костилката цяла! Помня как всички я гледахме като извънземно, тя твърдеше, че било за здраве, ние се оправдавахме, че не можем да глътнем такова голямо нещо и така и не посмяхме да пробваме...

Примера е интересен. Слушал съм подобна митология но не съм я  пробвал. Според слуховете костилката се стопявала.  Не е зле да се тества. 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

hdeshev

• Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
« Отговор #13 -: 06-05-2011, 17:06:50 »

Само да споделя нещо интересно. Като стана дума за ядене на ябълката заедно със семките, в съзнанието ми изплува един стар, потулен спомен. Ами че баба ми ядеше маслините заедно с костилките! :o Първо си изяждаше месестата част и накрая гълташе костилката цяла!
...

Това си е вярно. На мен баща ми ми го каза това още като малък и почти откакто се помня ям маслините с костилките. Не съм умрял и определено се разтварят в стомаха. Как знам ли? Ами като дете и черешите ядях така. После в тоалетната костилките тропат по порцелана. След маслини няма такива работи.

Големите костилки всъщност не са особен проблем. По-сложни са тези от каламон сорта, които имат два остри ръба в двата края и могат да те одраскат неприятно - там или развиваш правилната техника или ги плюеш.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Nun

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
« Отговор #14 -: 09-05-2011, 21:07:14 »

Относно маслините аз също ги ям с костилките и мога да потвърдя също, че се разграждат. Няма "тропане","лопане", "дрънкане" и т.н. в тоалетната  ;D
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

titan

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
« Отговор #15 -: 09-05-2011, 21:54:04 »

Няма щот са се уплели в цеулозната маса  tooth  tooth  tooth
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
« Отговор #16 -: 12-05-2011, 16:44:04 »

Относно маслините аз също ги ям с костилките и мога да потвърдя също, че се разграждат. Няма "тропане","лопане", "дрънкане" и т.н. в тоалетната  ;D

Мисля даже, че действат добре на стомашните проблеми  ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
« Отговор #17 -: 13-05-2011, 01:24:41 »

как ги гълтате тези костилки ?  Над 10 минути събирам смелост и пак ми се видя рисково и изплюх.
На моите маслини пише супер гигант. Други не вземам и затова ...
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

bpa

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 694
« Отговор #18 -: 13-05-2011, 15:42:52 »

как ги гълтате тези костилки ?  Над 10 минути събирам смелост и пак ми се видя рисково и изплюх.
На моите маслини пише супер гигант. Други не вземам и затова ...

не знам колко им са големи костилките на твоите супергигантски маслини, но явно и те са гигантски, щом събираш толкова време смелост  :Confus_3:
а иначе аз имам опит с черешовите - когато в миналото съм ял бързо череши, съм гълтал в бързината често костилките, сега напредвам с ябълковите семки - от три дена не им прощавам  :essen:
Активен
Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят

Mемория

• Full member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: 13-05-2011, 16:17:09 »

...сега напредвам с ябълковите семки - от три дена...

И аз отскоро почнах. :) Дотук пробвах на ябълката, лимона, чушката и портокала. Последното едва не ме отказа - страшна горчилка - обаче само ако се отделят от портокала. А фактът, че вървят в комплект и едното неутрализира другото, ме кара за пореден път да мисля, че природата си знае работата. Като нищо може да се окаже и че броя на семките е точно такъв, че да разтвори витамините на точно този размер плод.
Активен

Страницата е създадена за 0.069 секунди с 21 запитвания.