Има вярване, че всичко разделено от цялото, се усвоява трудно, защото липсва комплекса от всичко необходимо на организма, за да го смели (така както го е създала природата). С други думи - по-добре е да се ядат цели ядки от колкото масло от ядки, да се яде цяла ябълка със семките, а не сърцевината да се хвърля (тя всъщност и е най-богата на пектин), цяло смляно зърно отколкото бяло брашно с добавени трици и пшеничен зародиш. Има такова течение в храненето, при което нищо не се приема, което е разделено от цялото. Затова салати се правят единствено с натрошени ядки вместо растителна мазнина. Преди време писахме за това в коментарите на сайта, но сега не мога да го намеря. Има си и име това течение и Гайдурков даже пише за това в книгата си Човешкото хранене.
Колкото по-натурално толкова по-добре - природата не е създала зехтина, тя е създала маслините, слънчогледа (а не шарлана).
Когато приемаш храна, богата на витамин А и Е, всичко прието с нея, което има мазнина, ще спомогне за усвояването на витамините, било то авокадо или орехи. Но просто разграждането ще протече по-бавно, защото освен сок в стомаха навлизат и фибри.
Отговорите ги знаем просто да действаме интуитивно и много много да не му мислим. Всичко необходимо тялото ни ще синтезира, то е по-съвършено отколкото мислим.