Много хубаво сте го формулирали и двамата. Диего , ти си прав за това за "творческото оправдание", но то важи само за общност, в която си за кракто и епизодично ..
В един момент все ще лъснеш, неминуемо е
А там, където те знаят,че си "по-така", ти не се криеш, защото ако не са ти приятни , ти няма да си с тях .
( Виж, за служебни отношения , там е неприятно , няма как да ги игнорираш. Навремето като данъчен постоянно ме подиграваха , че съм бил закусвал с ябълки , а не с вафла и кафе. )
Интересно, нашето общество ни учи да сме толератнтни с друговерци , с девиантно-сексуални, с инвалиди.. а не не ни учи да сме толерантни с хорски навици и привички, които не ни засягат. Значи аз мога да съм толерантен с един гей и да ми е симпатичен, а като вземем да си поръчваме в ресторанта - той не може ! и все ще изръси някоя подигравка.
Да копна тук по темата за различието една малка разработка на наш Весо от Лондон. Той нали учи тази наука и доста добре го е формулирал :
Tерминът е Social Identity Theory (Henry Tajfel, 1971). Той формулира теорията, че дори просто разделяйки определен брой хора на две групи, макар и без конкретна печалба от това за тях, те започват да изпитват предразсъдаци и дискриминация към хората от другата група и благоприятно отношение към хората от тяхната група. Има и доста експерименти по темата.
Та щом това е достатъчно условие за формиране на групова идентичност, какво остава ако хората имат общи интереси или ниво на общуване.
Резултатът се подразбира.
Накратко есенцията на тази теория е, че хората , които вярват, че преднадлежат към някаква социална група (религиозна, расова, национална, финансови възможности и т.н.) имат склонноста да приемат модели на поведение и стереотипи, които са в съзвучие с характеристиките на въпросната група. И да се разграничават от групите хора с различни характеристики(дискриминация, предразсъдаци, че дори агресия). Смята се, че хората имат множествени социални идентичности, и така един човек може да бъде член на много групи едновременно, примерно, семейство, държава, религия и т.н. Като цяло този процес на самовнедряване в определена група има сериозно значение за самочувствито на индивида. Това се вижда във феномена 'социална мобилност', чрез която хората променят своя статус и положение в обществото. Казано с една дума - 'израстват' .