СБИТИН
Един от най-вкусните начини за използване на меда е сбитин. Има множество стари рецепти за тази прочута руска напитка, която е на повече от 1000 години. Сбитин (в превод от руски означава "бия" - като разбиване на крем или яйца) е много вкусна, сладка и пикантна напитка от вода, мед, билки и подправки. Това е безалкохолна напитка, която много години (до края на 19 век) е била заместител на чая и кафето в Русия. Руснаците пиели сбитин през целия ден, и най-вече сутрин. Напитката е не само освежаваща, но и много питателна и енергизираща; и все пак в нея няма никакви изкуствени стимуланти. Намирам я за изключително полезна, когато съветвам хората да започнат детоксикация, тъй като мнозина не си представят живота без топли напитки като чай и кафе. Сбитин е отговорът - гореща, затопляща, успокояваща напитка, която освен това ви се отразява добре. Какво повече бихте могли да искате?
Ето как да приготвите най-обичайния вид сбитин:
1. Кипнете 1 литър вода.
2. Добавете 100 гр. мед плюс канела, карамфил, кардамон и джинджифил на вкус. Ако искате, можете да добавите също 1 зрънце черен пипер и 3 чаени лъжички сушени листа от джоджен. Варете сместа 30 минути.
3. Прецедете и сервирайте. Можете да пиете сбитин горещ или студен.
Ако нямате време често да приготвяте пресен сбитин, можете да направите голямо количество концентриран сбитин предварително и после да разтворите няколко лъжички (според вкуса ви) с гореща вряла вода. Това е чудесен начин да използвате сбитин и докато сте на работа.
КОНЦЕНТРИРАН СБИТИН
1. Кипнете 300 мл вода.
2. Добавете 1 суп. лъж. карамфил, 1 суп. лъж. канела, 1 суп. лъж. джинджифил, 1 суп. лъж. кардамон, 1 суп. лъж. индийско орехче и 2 дафинови листа.
3. Отново доведете течността до кипене и махнете от огъня, щом започне да бълбука.
4. Захлупете я и я оставете 1 час.
5. Прецедете течността.
6. Добавете 200 гр. черен захарен сироп/меласа и отново кипнете течността, докато стане тъмночервена на цвят.
7. Оставете я да се охлади, докато стане около 40° С (хладка).
8. Добавете 500 гр. мед и добре разбъркайте сместа.
9. Сипете в стерилизиран буркан и затворете плътно капака. Съхранявайте сместа на тъмно и студено място.
Всеки път, когато искате да се насладите на руския сбитин, просто сложете 1 чаена лъж. от тази смес в чаша гореща вода. За по-богат и концентриран вкус сложете повече чаени лъжички - опитайте и решете сами.
СУШЕН СБИТИН
1. Вземете по 1 суп. лъж. от следните съставки: млян червен пипер, млян черен пипер, млян карамфил, кардамон, карамфил, индийско орехче и канела. Плюс 1 дафинов лист.
2. Накълцайте всички съставки и ги смесете добре.
3. Сипете в сух стъклен буркан и затворете плътно капака. Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Сега когато поискате да пиете сбитин, кипнете вода, добавете около 1 чаена лъж. от билковата смес и отново кипнете водата. Оставете течността да се охлажда 15 минути, преди да добавите мед на вкус. Отново от вас зависи точно колко пикантна и концентрирана искате да бъде сместа.
Сбитин е полезен съюзник при детоксикирането, тъй като помага за затопляне и освобождаване на цялата слуз и всички токсини в тялото. Напитката е фантастична и за студените зимни месеци. Ако се чувствате потиснати поради липсата на слънце, можете да добавите 1 чаена лъж. жълт кантарион към пикантната смес.
!!! Ако приемате медикаменти, консултирайте се с лекар, преди да взимате жълт кантарион. Той не се препоръчва например, ако сте на ортодоксални антидепресанти или контрацептиви и прочие.
Или просто правете, както правим ние в Русия - наслаждавайте се на сбитин по всяко време!
АЛЛА СВИРИНСКАЯ - "ТАЙНИТЕ НА ЕНЕРГИЯТА" (Твоята лична програма за благополучие)