Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Издирвам рецепти за оризово "мляко".  (Прочетена 32108 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Здравейте. Предполагам,че знаете за какво става дума - продават го в големите маркети, наред със соевото. Много е вкусно и полезно, но ми идва скъпо -5.70 лв за литър. (Това е продукт,който лично аз мога да употребявам по няколко пъти на ден. )
Някой може ли да сподели изпитана рецепта ? Ще почерпя .
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #1 -: 05-07-2009, 12:44:22 »

Ето една примерна рецепта за мляко от суров ориз (това в магазините е от сварен ориз):
*1 чаша ориз (пълнозърнест), хубаво измит и накиснат за една нощ във вода
*3-4 чаши вода
и ако желаем може да добавим нещо от:
*подсладител по наш избор (мед, фурми, кленов сироп, банан...)
*разни овкусителни от типа на канела, ванилия на пръчица, джинджифил, кардамом, какао, рошково брашно.....

След като накиснем ориза, отцеждаме го и го поставяме в блендера, сипваме водата и добавяме другите неща. Блендираме няколко минути и прецеждаме през тензух или цедка.

Пила съм оризово мляко от кутия и не ми допадна, но сега ще пробвам да си направя сама. Това е стандартна рецепта за оризово мляко. Ако някой знае друга да казва :).

Ако не допада на някой тази сурова рецепта, може да свари ориза.
Активен
Духът владее материята!

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #2 -: 08-07-2009, 18:18:37 »

Явно други рецепти няма да постъпят :(
Благодаря на Мер и на Вери.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Лейла

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

Лейла

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #4 -: 30-11-2009, 22:59:18 »

http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
тук слагам бозата, не е сурова, но е супер.
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #5 -: 21-03-2011, 12:52:02 »

Страшен съм. Напипах технологията за любимото ми оризово мляко.
Изпивам по 2 литра на ден. Нямам никакъв дискомфорт, Цял литър влиза като два лева в гъдулка  :)
Икономисвам  значителни финансови средства, като не си го купувам от магазина по 4 лв. литъра. :) 

Обаче без загряване не става. Оризът не може да се "отпусне" така , както бадемът.
Първо с обикновена кафемелачка  стривам (доколкото може)  сухия кафяв ориз. Заливам го с гореща вода и толкоз - оставям го да поеме.  След един час вече е набъбнал и готов за обработка с пасатора. Добавя се сол, мед , какао и др.  на вкус. На дъното остава минимално количество , което не може
да се разтвори съвсем, но не е фатално, може да се "доусвои" с лъжичка накрая.
Може да се прави по-рядко, по-гъсто, и даже като какаов крем.
Особено радващото е ,че струва стотинки. :peperudi:

Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро) 
Направихме научен опит при кака Дарби - тя има блендер 700w  , аз отидох с пасатор пак 700w. Правихме оризово и бадемово мляко.  Както и предполагах - разликата е минимална. В полза на блендера естествено. Но не повече от 15-20%.   
Мое заключение : Ако имате добър и мощен пасатор и не ви тежи "ръчният" му режим на работа, не си струва инвестицията  от 250 лв минимум  за блендер, който на всичко отгоре е огромен , каната на добрите модели е стъклена и доста тежка,  и си иска пространството, докато пасатора си стои закрепен на стената.
 Е, ако семейството е голямо и потребява славно, тогава - блендер. 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #6 -: 21-03-2011, 13:00:00 »

По същия начин се приготвя и бадемовото .само дето водата е студена и си остава 100% суров продукт. (Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.)
Но не може да се изпие същото количество както при оризовото. Идва тежичко и ти се счува, че порцелановия кон те зове :) 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Mемория

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #7 -: 21-03-2011, 13:22:00 »

Освен това мога да дам мнение дали и доколко е необходимо да си смениш пасатора с блендер. (Понеже и аз се чудех доскоро)

Информация тъкмо навреме :) От месеци умувам на кой от двата уреда да заложа. Бате Бино, би ли си споделил марката и модела? Прерових набързо форума, но никъде не си се похвалил.

Може да измъдря и още въпроси, но те ще са в темата "Блендери".
Активен

sis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #8 -: 21-03-2011, 14:56:49 »

Благодаря, много за рецептата. Бате Бино , какъв сорт кафяв ориз си купуваш? Другото ми питане е от 1 ч.ч. ориз ли получаваш 2л. оризово мляко.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #9 -: 21-03-2011, 15:35:01 »

Развам се , че и вие ще се насладите.

- Аз в момента ползвам ориз на фирмата PANINO . Това е китайски ориз, фирмата го пакетира.  Намира се в Метро и в Пикадили. И всякакъв друг ще стане, но е добре да е очистен. Че някои сортове са с разни люспи  и ще се пречкат . То като се вгледаш в самия ориз и  се вижда.
- Ами , Сиси , май май такова е съотношението , но не съм го засичал точно. Но е рентабилно много, ще се убедиш. Кафевият увеличава обема си доста.    А зависи и колко концентрирано ще го харесаш. Аз лично  го правя по-наситено отколкото се продава в магазина.

 memoria, моят пасатор е Braun  и се оказа 600w. В магазина максимално са до 750 гледам моделите. Колкото по-мощен , по-добре. По-малко ще се озорва и ще си запази оборотите, което всъщност е важното за да е ефективен. Понеже оборотите не ги пише, остава да се избира по мощност.  Аз съм ги пробвал един по един и съм засичал субективно като натисна копчето доколко ще ми "ритне" ръката. Защото повече "ритане" значи по-голям въртящ момент.
 - И другото важно е също формата и размера на ножчето. Ще забележиш , че някои представляват само една пластинка, а други са едни такива с по-сложна формма, с по-голяма площ и по-заострени на пипане. Сещаш се  кои ще са по-ефективни :)
    И трябва да е марка ,при все  че марките вече не са това , което бяха..
Все пак -Браун, Филипс евентуално..

Но пак най-добре сама да се убедиш, ако имаш познати, да направите пробата . Аз дори и да звуча убедително, винаги препоръчвам и "личното убеждение" . ТО е още по-добро :)

Кафемелачката също трябва да е яка. Аз един път я препълних моята с цели бадеми , тя се озори и й се откачи перчицата. Добре ,че отскоро имам много специално лепило ( Pasco fix , 10гр. струва 38 лв, обаче си заслужава) ) и с него я  заздравих пак.
 Ако ще се мелят цели бадеми , да се накланя първоначално мелачката , за да не попадат целите бадеми под перката и да заяде.  Че тогава ако перката е здрава и не се отлепи, натоварването ще понесе електромоторът, което значи - ще изгори.
Но ако се спазва това, мисля , че няма проблем.

Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #10 -: 21-03-2011, 15:49:50 »

Непременно ще опитам, да си разнообразя менюто, до сега оризово мляко не съм правила и не купувам готово  :love_026:
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #11 -: 21-03-2011, 16:04:36 »

...
Важният момент- накисва се вече стрит бадемов прах , а не целите бадеми .По-трудно се наситняват цали бадеми отколкото прахообразна маса.
...

Това ли била голямата тайна.  :sorcerer - emotloader: И аз ще пробвам и оризово и бадемово мляко.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

lindorina

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 93
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #12 -: 21-03-2011, 16:58:41 »

:peperudi: :peperudi:ЕЕЕ,супер сте-бате Бино,благодаря,че даде идеята за оризовото мляко! :flowers2:Честно казано,за мой срам,до сега не бях чувала за него.Но ще се възползвам от чудесните ти съвети и ще докладвам!Иначе днес се заредих и с бадеми и ще си направя и бадемово такова-за него вече знам tooth
Активен
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg

Mемория

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #13 -: 21-03-2011, 17:46:34 »

Мерси за подробностите! Естествено ще продължа с проучванията (случвало се е и по половин година да преглеждам техники, но поне смятам да карам с тях до пенсия). В случая просто се зарадвах на мнение, вследствие от проведен опит, и то безпристрастен, че и от много точен човек:)

Иначе аз още дълго има да чета за всевъзможни блендери-пасатори, кафемелачки-мини резачки, сухи резачки-мокри резачки... Добре, че не е спешно:)

За кафемелачката, четох как преди две години си възнамерявал да тръгнеш с две шепи семена по магазините да ти ги смилат пробно на място. Минаха ли безпроблемно опитите, някаква продаваческа съпротива?
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #14 -: 21-03-2011, 18:57:37 »

Да, обаче ако бадемите ги смелите в кафемелачката преди да направите млякото в пасатора, инхибиторите остават в бадемите. А инхибиторите се премахват след накисване за 8 часа и изплакване. Освен това този процес става двоен. Един път мелиш в кафемелачка, а след това и пасираш с пасатор. С пасатор става хубав шейк ако се използва суров тахан, бадемово мус или мус от други ядки. Правила съм такива и наистина е бързо, а напитката става гладка като консистенция. Останалите неща ги правих с пасатор. От 5 месеца имам кухненски робот с блендер и мога да кажа, че напарво се родих. Има огромна разлика между пасатор и кухненски робот, но аз правя доста неща. Ако си правите само мляко и начина на Бате Бино става макар, че е малко тромав като изпълнение т.е изисква се предварително смилане на ядките.
Освен това, според мен бадемовото мляко е много по-пълноценен продукт от оризовото и освен това е сурово т.е. има ензими. И още нещо с моя блендер не се налага да прецеждам бадемовото мляко, защото става идеално като консистенция, а пък и аз в повечето случаи го правя на шейк или на таратор.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #15 -: 21-03-2011, 19:02:44 »

Щях щях,( аз много ги нервирам продавачите, защото не обичат да им се задават въпроси )  обаче се сетих, че точно в случая с кафемелачката нямаш алтернатива - те са три моделчета , аз взех най-мощната. Викам си, тая ако не стане и другите няма да станат, но  колкото , толкова. Следващото ниво е вече професионална машина за 600 лв.
Най интересното е че каменна сол, ленено семе , бадеми .. ги мели по-ситно от самото кафе.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #16 -: 21-03-2011, 20:02:17 »

Е да , Деси , ако слагаш вече моркови, праз ,алабаш и други по-твърди работи - да.
Но както има разлика между блендер и пасатор, има разлика и м-у пасатор и пасатор , нали не си забравила? :) 
 Ако се хвана , ще си направя пасатор , по-добър от всеки блендер.  Купувам си ножче за блендер и го слагам на един 3000w  мотор, пъхам го в пасатора   и гледай чудо.  Всичко е въпрос на мощност и ножче. Блендерът всъщност е обърнат на обратно пасатор.
Съгласен съм, че блендерът е вече по-горното ниво на пасатора . Нарочно пасаторите са ги спрели до едно ниво, за да може  да си купиш И блендер.
(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е.  Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката .  )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #17 -: 22-03-2011, 01:40:33 »

(Точно както е с фотоапаратите и видеокамерите - фотоапаратът прави по-лоши клипове , а видеокамерата - по-лоши снимки. Нарочно е.  Не че не могат да направят един уред , който да се справя и с двата режима , но нали трябва да се купува мъжката .  )
Тц, не е така.  ;)
Хай дефинишън фотоапарати отдавна са навлезли и по нищо не остъпват на камерата. Единственото ограничение беше продължителността на клипчето, но и там вече е овладяно положението.

Иначе Деси е права за бадемовото мляко. Съгласна съм.
Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #18 -: 22-03-2011, 09:22:07 »

Моя блендер е 1000вата и е 100лева. :laugh: Но пак трябва да се прецежда бадемовото мляко. За да е финно. :Appetit_17:
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Издирвам рецепти за оризово "мляко".
« Отговор #19 -: 22-03-2011, 11:57:34 »

Вери, точно по технически въпроси трябва предпазливо да се спори с технически грамотни индивиди от мъжки пол. :)   
Вземи си най-добрия апарат , вземи и добра камера и лично обаче !  си направи пробата и гледай на добър телевизор. Наблегни и на бързо движещи се обекти.  Не сравнявай данни. Данните са за недостатъчно подготвената аудитория. ( Можеш да се пробваш и във фотографските форуми :) )

Не се хващайте. Това е една от здравите манипулации на корпорациите: Да цитират една от характеристиките на уреда, а за другите 10, които са много по-определящи- да си мълчат. Така 90% от хората вярват че един апарат с 12 мегапиксела ще направи по-добра снимка от един с 3 мпиксела.  Това е същото като да вярваш, че най-добрата рисунка ще нарисува това дете, на което са дали повече моливи :)
 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.061 секунди с 21 запитвания.