Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Цветен прашец  (Прочетена 7109 пъти)

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Цветен прашец
« -: 13-07-2009, 19:57:12 »

Хайде и тук да ви накацам.
Аз се чудя защо форумът пустее, вие из дневниците си пишете "тайно"  ;D

Как го ядете тоз цветен прашец? Купих си миналата седмица ама много гаден ми се струва. :-\
Пих го с вода, ужас.Ядох го с кис мляко (простете своеволията на една не веганка  :P ), ма още по-не ми се понрави.
Дайте идеи, молим!

Ох, и да иползвам да се оплача...пристрастена съм към сусамовия тахан с мед и кокосово масло...днес ако не съм изяла 100 гр, те пък на.Че и с орехи го ядох веднъж....на зле отива мойта , пак ще стана 100 кила   :-\
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Цветен прашец
« Отговор #1 -: 13-07-2009, 20:19:18 »

Ох, и да иползвам да се оплача...пристрастена съм към сусамовия тахан с мед и кокосово масло...днес ако не съм изяла 100 гр, те пък на.Че и с орехи го ядох веднъж....на зле отива мойта , пак ще стана 100 кила   :-\

Защо пък оплакване? ??? Това си е за хвалене, че си хапваш така добре. :) И аз обожавам тахан, забърквам си го главно с петмез (който дори не съм сигурна суров ли е) и това определено е начинът да се отдалечиш от 100те кила, и то от долната страна... Ако искаш да се отдалечиш от горната страна, пробвай с купешки сладкиши, фафли, сладолед и прочие, аз така правех преди и действа безотказно :o
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Цветен прашец
« Отговор #2 -: 13-07-2009, 21:05:35 »

Хехе, марулке , това с фафлите и шакалдките си го знам много добре...що мислиш съм била 100 кила ?
Ама и с тоз тахан се притеснявам...в 100 грама има 600 калории, и като турнеш и меда 50 гр и орехчета с бадемки..дневните ми калории само от това съм ги превишила.
А аз и друго ядох...все пак.
Ще си взема и аз петмез, май е с по-ниско калорично съдържание.
В здравсловните магазини ли го има или в ливански/арабски да търся?

И кажете моля, как го ядете тоз прашец, само не казвайте в мед, че мн мед ще ми стане.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Цветен прашец
« Отговор #3 -: 13-07-2009, 21:47:15 »

цветния прашец го накисвах във вода преди... ся не се занимавам с него вече... на мен и меда толко ми харесва...

храната просто я разделяй на сурова и несурова, не ги брой тия калории, аз преди ги броях, но това има смисъл само ако ядеш много несурови неща... ако си хапваш суровичко всъщност няма нужда да се ограничаваш :) ама трябва да пробваш по-дълго време да си на сурово за да го повярваш ;)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Цветен прашец
« Отговор #4 -: 13-07-2009, 21:52:40 »

Ми нали натам съм тръгнала, ама аз калориите си ги смятам пък  :D

Е щоне го ядеш прашеца? нали полезен?
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Цветен прашец
« Отговор #5 -: 13-07-2009, 21:58:25 »

ами медът и цветния прашец са животински продукт все пак... а и не ми харесват така или иначе... да не говорим, че ако не си го произведеш сам, никога не може да си сигурен, че медът е суров и качествен...

калориите и аз така ги броях в началото преди да стана на почти 100% суровоядка... после вече няма смисъл да се брои ;) даже да ти издам една тайна, колко повече плюскам суровичко, толко по-свалям кг ;D
« Последна редакция: 13-07-2009, 22:07:43 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Цветен прашец
« Отговор #6 -: 13-07-2009, 22:57:57 »

Петмеза от къде го взимаш, треволистно  ;D ?
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Цветен прашец
« Отговор #7 -: 14-07-2009, 01:59:12 »

ами медът и цветния прашец са животински продукт все пак
Не е верно това. Използван е трудът на животните(пчелите), но самия продукт е 100% растителен. Ше ти дърпам ушите аз ;D :D ;) :)
даже да ти издам една тайна, колко повече плюскам суровичко, толко по-свалям кг ;D
Това при повечето суровоядци е така. Така че яко ядки и мед и кълнове, и резултатът ще е слабеене ;D :D ;) :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Цветен прашец
« Отговор #8 -: 14-07-2009, 02:19:04 »

Петко, няма нужда да се дърпат ничии уши. Понякога има залепнали пчели към питите, тоест някои дори умират при процеса на правене. Няма нищо лошо да си против експлоатацията на чуждия труд. Медът не е чак толкова важен.

Петмеза е супер вариант, Марулче, и аз ще го пробвам, че с тоя кленов сироп много пари отиват.
Продава се в здравословните магазини. ;)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

жмуц

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
Цветен прашец
« Отговор #9 -: 14-07-2009, 05:55:45 »

Леле и аз съм пристрастена към сусамовия тахан с мед ;D Но тъй като ми е прекалено 'течно' му слагам и смлян белен сусам, за да стане като кашичка.. страхотно е  :D А това с калориите и на мен ми е проблем.. не мога да си избия от шантавата промита глава, че когато ядеш мед, ядки и семена без манджи, хляб и разни десертчета всъщност не дебелееш..  :)
А петмеза до колкото знам се прави от тръстиков сироп, който се вари.
Активен
If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Цветен прашец
« Отговор #10 -: 14-07-2009, 08:46:11 »

 :)Деца, пак баба ви Марийка да ви светне- сигурно си имате близки някъде на някое село, които си гледат селско лозе със селско грозде- та като почнат да го правят виното измолвате 3-4 кофи шира/гроздов сок/ и си я варите.1 кофа дава 1 компотен буркан петмез- мармалад, ако му сложите и орехови ядки - може да го ползвата е 10-тина години, ако го оставите де!Не се разваля!!А как се усвоява гроздовата захар и колко е полезна - гугълчо ще ви светне!Аз от известно време- /като бях млада по-малко ме мързеше , но с годините и мързела се увеличава/ този гроздов сок-шира си го замразявам в малки бутилки и зимата си го пийвам!!!
  А си правя и домашен петмез от сливи-джанки и сини сливи.Вари се прецежда се и отново се вари до определена гъстота.След това се суши на слънце, режете си го в желаната форма и си го съхранявате увит в целофан.Не се слага никаква захар.Имам един от 5-6 г. в хладилника.Ама вече и това не ми се прави - най-си е добре да си хапваме директно - плодчето, марулкит :-*е...това вече си го знаете!!!
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Цветен прашец
« Отговор #11 -: 14-07-2009, 08:50:10 »

За цветния прашец има отделна тема с доста коментари ,(вкл.  и от мен. ) В сайта беше май.
 Поводът е за прашеца, но прави впечатление и за други питания.
Става практика  ,когато някой постне нещо  не на мястото му , после друг идва и се закача за него и задава неговите си въпроси , а пък то отговорите си ги имало в съответния раздел...  Само трябва да хвърли един поглед ..
Все пак така ще спестим  доста излишни думи, сайтът се раздува излишно ,ако ни затрябва някаква информация ,се налага да я  събираме от много теми ,а да не забравяме ,че за това, ние е да си говорим щастливо  тук, някой някъде е платил нещо, вероятно на база обем информация.   ;)
« Последна редакция: 14-07-2009, 11:36:42 от marulka »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Цветен прашец
« Отговор #12 -: 14-07-2009, 09:00:01 »

Лельо Марийке, чудни неща си приготвяш ти.  Аз мога ли да провокирам ентусиазмът ти към временно загърбване на "мързела с годините"  като предложа да закупя от тези вкусотийки ? Какво ще кажеш? Нямам възможност да си ги правя сам ,още по-малко и твоят майсторлък. Няма да отваряш манифактура, само по изключение .. :) Тъкмо ще се разнесе славата ти ... :))
« Последна редакция: 14-07-2009, 09:03:37 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Цветен прашец
« Отговор #13 -: 14-07-2009, 09:41:35 »

Бате Бино, това за меда и прашеца го преместих от дневниците тук, понеже се отклонихме много в дневника на Дарби... То и за тук не е, но понеже почна като общи приказки не можах му измисля къде да го метна... сега вече може да иде в темата за цветен прашец... Ше го преместя веднага щом я намеря...  :D

Петко, пчеличките освен труд, ползват и слюнката си при приготвянето на пчелни продукти за да се слепи материала... Един ентусиазиран пчелар на пазара в Пловдив надълго и нашироко ми го обясняваше как ставало... Отделно кошерите се захранват с купища бяла рафинирана захар... Ако не си ги гледам аз, никога няма да повярвам, че не слагат поне малко за зазимяването, понеже след като им обереш повечето мед, пчелите не могат да преживеят зимата... Отделно вече сме обсъждали някъде за окисляването при центруфугиране, след което вече медът не е особено суров и едва ли и толкова полезен, колкото всички приказват, че е... :) Аз съм яла току-що изваден мед от пита, който ми харесва, и съм яла мед, който е престоял дори съвсем кратко изваден, който вече не ми харесва... Само дето мислех, че то така си става по принцип с меда, не знаех, че е от окисляването при центрофугиране (предполагам)...

Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

зМиа

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Цветен прашец
« Отговор #14 -: 14-07-2009, 11:10:03 »


 
За цветния прашец има отделна тема с доста коментари ,(вкл.  и от мен. ) В сайта беше май.
 Поводът е за прашеца, но прави впечатление и за други питания.
Става практика  ,когато някой постне нещо  не на мястото му , после друг идва и се закача за него и задава неговите си въпроси , а пък то отговорите си ги имало в съответния раздел...  Само трябва да хвърли един поглед ..


Това явно е адресирано към мен, за това се включвам.
Както марулка обясни, зададох въпроса в дневник, тъй като видях в менюто на дамата цветен прашец.След това наистина последваха няколко поста от мен, в стил спам, относно тахан , калории и т.н.Смятам че преместени постовете тук са си на мястото...
Относно темата за цветния прашец, да прочела съм я, и в сайта и отделни коментари тук.
Не ми е ясно с какво ще се облекчи обемът на форума, ако 5 поста се преместят в друга тема...те пак ще са си 5 поста, просто на друго място.
Не разбирам защо конкретен въпрос , констатация те дразнят ( в тема за чесане на езиците), а множество други постове остават незабелязани (справка-темата за сусамовия тахан например). Както и да е, бях останала с впечатление, че форумът е "толерантен" към по лежерни съобщения и писаници.
Ако някои от постовете ми не са според правилата на форума, нямам нищо против да бъдат изтрити или преместени :)
И бате Бино , съществува опция за коригиране/ допълване на мнение.Много е удачно да се използва, вместо да се пускат два поредни поста, с цел да не се товари трафика  ;)
« Последна редакция: 14-07-2009, 11:23:21 от зМиа »
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Цветен прашец
« Отговор #15 -: 14-07-2009, 11:18:53 »

ехее, деца, не се карайте ;D отделните теми са с цел да е по-подредено и да се намира по-лесно ако някой търси нещо... ма не винаги може да се премести ако се коментират няколко неща накуп... дневниците са пълни с какво ли не, можеше и там да си остане, но се отклонихме много от това, което Дарби пише и за да не й спамим прекалено много, реших да преместя тук... :)

а форумът си е супер толерантен, почти нищо не се трие или мести... а модераторката спами повече от спамърите... ;D

пс: темата за цветен прашец е в сайта, не във форума... значи не мога да го преместя там и направих нова тема тук :)
« Последна редакция: 14-07-2009, 11:33:45 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Цветен прашец
« Отговор #16 -: 14-07-2009, 14:28:59 »

Добре ,добре ,може малко да съм преувеличил, слънцето ме пече, допустимо е .. :)
Но си е добре да има дисциплина,нали се водим по германците.:)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Цветен прашец
« Отговор #17 -: 14-07-2009, 14:32:22 »

ми да взема да ви дисциплинирам тогава ;D

дайте ся по темата - как консумирате цветния прашец освен разтворен във вода? всъщност, това което ми хрумва - като се разтвори във вода, може да се ползва в някое нектарче или сладки вместо вода предполагам...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Цветен прашец
« Отговор #18 -: 14-07-2009, 15:37:37 »

Абе той има малко странен вкус......че на знам в сладки дали ще стане ???
Аз го пия с вода и на екс,другия вариант е да се смеси с лъжица мед,ама на мен лично по ми понася с водата.
 ;)
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Цветен прашец
« Отговор #19 -: 14-07-2009, 16:52:58 »

Аз преди като го взимах като добавка сутрин на гладно си сдъфквах 1ч.л.прашец и след това пиех 1ч.вода. На мен си ми харесваше.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.085 секунди с 22 запитвания.