Въпроса за прашеца го преместих тук -
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1427.0Благодаря за темата, Веско.
Искам дълбоко да подчертая, че за мен днес откъснат плод и такъв, който е престоял три седмици по щандовете не са една и съща храна. В този ред на мисли термина "суровоядство" ми е малко неточен. Истината за мен е живата храна, по възможност отгледана от мен. Всеки в домашни условия може да си направи пшенична трева, свежи кълнове, ядково мляко. С подобна свежа храна внасяте живот в тялото си. То просто се усеща.
ще изкочим с нов термин - живоядство,
И аз така мисля. Както може да има нездравословно веганство, така може да има и нездравословно суровоядство. Или по-скоро да кажем - в началото тръгваме с някакво суровоядство и постепенно израстваме или достигаме до по-чисти форми и начини на хранене. Наблюдават се различни етапи.... но затова някъде другаде ще пиша.
Моята класация за момента, защото след известно време сигурно пак ще се промени:
1. Дивите плодове и дивите ядливи растения, набрани в балкана, отгледани от природата. Направо изпадам в екстаз, когато намеря и се заровя с две ръце в диви ягоди, боровинки, малини, капини.... или като намеря сърнели, черници, диви череши.... ммммммм.
2. Всичко от градината, която отглеждам, хапнато секунди след като съм го откъснала - незаменимо усещане - даже не мия - директно ям. Ей сега чакам с нетърпение да узреят смокините... Междудругото бях забравила какъв е вкуса на истинската млада краставица, до това лято, когато нашите краставици дадоха плод. Ами доматите - друг вкус не признавам - много рядко да харесам домати от друго място, от друг производител.
3. Току що счукан орех от на баба орехите, особено когато е още млад.
4. Суров черен шоколад с едни чудесии в него - напоследък това ми е новата мания - в него слагам сурови: какаово масло, кокосово масло, какао на прах, годжибери, много, много афа, спирулина, мака, много орехи, половината смлени, половината цели, стевия на прах, малко мед от пита, тиквени семки, сушени червени боровинки. Като хапна 1-2 парчета от него съм перпето мобиле до късно през нощите.
5. Сок от зелени листа - всякакви ядливи зелени листа от градината, щипка хим. сол и лимон (а лятото вместо лимон ползвам домат).
Вчера беше хубав ден за мен - направих със сокоизтисквачката такъв зелен сок (домати, зелении листа, магданоз) и за мое учудване всички пиха - майка ми, баща ми, баба и дядо. Правила съм много пъти, но обикновено винаги отказваха... до вчера. Даже се активираха да си купуват уред, за да си правят сами.