Анджи спомена вече Леонардо, за чийто навици на спане до нас са стигнали само някакви слухове и легенди. Нищо сигурно няма.
Аз от известно време се интересувам от т.нар. полифазен (англ. polyphasic) сън, който е точно това - вместо спане в един продължителен блок от време, правиш няколко такива през деня. Даже пуснах
тема за това през лятото.
Отскоро мога да говоря и от личен опит. Опитах да се адаптирам към схемата с 3 часа сън и 3 дремки по 20 минути през деня. Беше хм... интересно.
. В началото беше трудно, но се справях с усилия на волята. [1] Още на третия ден забелязах, че заспивам много бързо за 20-минутните дремки и изпадам в дълбок сън. Почти винаги имах илюзията, че спя страшно много. Сънувах всеки път, което значи, че стигам до REM фазата.
Оказа се обаче, че не ми стигат сумарно 4 часа сън на денонощие. Бях чел, че голямото натоварване при адаптацията минава до 4-тия или 5-тия ден и после е по-леко. Разбира се, за истинска адаптация се говореше след 30-60 дни. Аз издържах 9 дни и ми свършиха триковете за събуждане и оставане буден. На десетия ден станах в 3 и скочих под душа с надеждата да се разсъня и установих, че не само, че не се разсъних, ами почти заспах прав. Реших, че поне засега това не е за мен и превключих на следващия график - 4.5 часа спане с 2 дремки през деня.
С новата система е направо абсурдно лесно. От 3 дни съм на нея и не ми се спи и се чувствам идеално. То след като си бил само на 3 часа спане нощем, като минеш на 4.5 и ти се струва направо като проява на мързел.
Дотук нямам никакви проблеми и си мисля, че спокойно мога да я задържа с месеци. Може би по-нататък ще опитам пак системата 3+3, за да й отмъстя!
Ако някой се интересува, да знаете, че има книга по темата - да не се хвърлите като някой грийнхорн в дивата прерия на съня (като мен). Казва се Ubersleep и авторката твърди, че дори е успявала да се адаптира към Uberman режима (6 дремки по 20 мин на всеки 4 часа). Пишете ми, и ще ви я пратя.
[1] Да споделя един трик за събуждане, който винаги работи - преди лягане оставяте будилника (гсма или каквото там) на другия край на стаята така че да бъдете принудени да станете от леглото, за да го изключите. Допълнително помага, ако вечер се дресирате, че на другата сутрин ще сте с размътен разсъдък и няма да сте в състояние да вземете правилното решение за това дали да не си легнете пак в леглото и просто избегнете тази дискусия със себе си в моменти на слабост.