Всички сме виждали големите реклами на "натуралните" сокове, които твърдят, че вътре е "100% сок", който е "без консерванти". Сигурно сте се чудили как става номерът. Накратко:
- Сокът се слага в контейнери, където се изтегля всичкия кислород. Така сокът може да се запази до година
- Горната процедура, обаче, го прави абсолютно безвкусен
- Преди пакетирането за крайният потребител, се добавят "ароматизатори", за да се получи нещо с вкус на портокал
Ароматизаторите се купуват от същите компании, които правят парфюми. Понеже предполагаемо се произвеждат от портокалови продукти (независимо през каква химична обработка са минали), производителите на сока не са длъжни да ги опишат като отделна съставка. И ето ви как, като махнем ароматизиращият елемент, в съставките остава само сок. Тук идва маркетинг отдела и го сменя на "100% сок".
Цялата статия на английски е
тук.