Често тези хора, които най-много критикуват, че веганската / био-органик-безконсерванти и пр. храна била много по-скъпа от тази за "простолюдието", харчат маса пари за цигари, алкохол, кока-кола, кафе, сода, дъвки, шоколади, вафли и други безполезни неща, които дори унищожават полезните вещества, които приемат с храната си.
Личи си кой не е полагал тежък физически труд на открито. С кликане по мишката клорийния режим е друг.
Тоя Манек да не е единствения известен в света слънцеяд.? Ако е същия с това си занимание слънцеядене може да има енергия само за да приказва бавно и да стои неподвужно в медитативна поза. Никакъв феномен не е, вегетира от завъдените в стомашно чревния му тракт бактерии. Живота му е достоен за съжаление но вие ако му се възхищавате ОК. За мен е поредния мързелив грездей хванал гората.
Валентингн, не знам защо цитираш точно мен. Според мен мненията ти са извън темата.
Първо, да, полагал съм и продължавам да полагам доста физически труд на открито. За кликане с мишката ми остава все по-малко време, а по темата - имам доста ниски доходи, но не ми пречи не само да съм веган, а и да пропагандирам веганството.
Този Манек не го знам кой е и не съм се интересувал. Атеист съм и не се възхищавам на никакви богове, господари или гурута.
Вярвам в рационалните избори и смятам веганството не само за етичен, а и за рационален избор, който има място в обществото, точно тук и сега. Извън въпроса за правата на животните и морала, които са основни за мен, смятам че веганството може да се разглежда и като чисто утилитаристичен избор.
Разбира се съм далеч от мисълта, че българското общество е достатъчно пораснало за тези идеи, а и тук всичко идва с голямо закъснение. Все още българското общество е закостеняло, архаично, крайно-материалистично, апатично, бедно, задръстено и куп други епитети, а социалният въпрос разбира се стои на първо място. Не си мисли, че си правя илюзии или се опитвам да накарам пенсионери или слабо-образовани, ниско-платени работници да станат вегани, да се борят за правата на животните, да прегърнат новият възвишен морал, като станат вегани. Нe поставям каузата за правата на животните като най-важна или по-важна от другите социални каузи. Разбира се, че вегетарианството не е по-важно от правата на хората, или правата на жените, от борбата с несправедливостите и насилието, правата на работниците, на бедните, маргинализирани и загубили надежда за по-добър живот хора. То е етичен, рационален, екологичен, социален и пр. избор, да защитим правата на още една маргинализирана, поробена, купувана и продавана на пазара, група - тази на животните, с които споделяме живота си на тази планета.
Пропагандирам веганството на привилегировани хора по интернет форумите, които са главно вегетарианци, еколози и пр., които имат над средните, средни или малко под средните доходи, но не и мизерстващи (защото имат компютър), които не са неграмотни (щом ползват компютър и интернет и се регистрират във форумите), имат образование и добра култура (щом четат, пишат собствени мнения и имат добра езикова култура), не пропагандирам веганството на ескимоси и мизерстващи хора в Третия свят, така че не виждам лицемерие в това да кажа, че веганството е абсолютно приложимо ако живееш в София или друг град в България, както и че не се отразява негативно на бюджета ти, дори и да нямаш добре платена работа.
Правата на животните като кауза и вегетарианството/веганството като начин на живот са част от широките социални борби за справедливост и по-добър живот. Алтернатива на насилническата система. Без значение от религия или социален статус, това може да бъде рационален цивилизационен избор, който не изключва правата на хората и всички останали каузи, борби, избори, идеи за по-етичен и добър живот.
С онова, което го написах по-нагоре исках да кажа, че според мен ако един средностатистически българин може да си позволи да има телевизор и да плаща за кабелна всеки месец, да има компютър и да плаща за интернет всеки месец, да пуши цигари, да пие кола, да ходи по кафета, да ходи на футболни мачове, да си купува жълти вестници и т.н. значи не е толкова беден и може да си позволи да бъде веган. Ако пушех цигари, пиех алкохол, ходих по барове, кръчми, кафета и дискотеки, предполагам щях да харча много повече пари, отколкото харча сега за здравословни веган храни и продукти. Проблемът не е, че ти излиза по-скъпо да си веган, а че това означава да се откажеш от някои навици, които смяташ за удобни.
Не парите са основен фактор да станеш или не вегетарианец, а моралът и светогледа. Не е логично да ти излиза по-скъпо, да живееш по по-прост, по-рационален, по-малко разточителен, по-етичен начин - вегансвото - отколкото да живееш по-консуматорски ориентиран, разхитителен, нерационален, замърсяващ и разточителен начин, какъвто несъмнено е, ако консумираш и без това скъпите месо, млечни произведения, тествани върху животни домакински и химически препарати, комерсиална козметика, преработена и натъпкана с хиляди консерванти увита в найлон и пластмаса "junk food", конвенцонални лекарства (откакто съм веге не съм се разболявал и не съм пил лекарства) и пр. символи на тази култура на насилничество, потисничество, робство и разграбване.