Хубаво питаш, Силве. Няма проблем, че е стара темата.
В случая мога да дам "обективно лично мнение"
по въпроса за "прегънатата" жлъчка.
Очаквам скоро официално да приемат, че.. "такова животно няма"
(Подобна участ очаква и "диагнозите" - "каскаден стомах" , както и "гастрит с повишена киселинност".)
Понеже съм съгласен с лекарите за важността на "малките симптоми" , аз почти при всяко неразположение отивам да се изследвам и да ги изясня тези симптоми - малки ли са , големи ли са..
Естествено, търся винаги добрите специалисти ( най-вече "гастро" , защото точно както и според Аюрведа, при мен засега най-вече там ми са оплакванията )
Обаче в процеса на посещенията при тях, стигнах до извода , че дори и аз да стана гастроентеролог, пак няма да мога да си изясня материята..
Тъкмо един от тях ми казва ( след обстоен преглед!! ) , че имам прегъната жлъчка , и следващият ми казва, че това били абсолютни глупости, жлъчката ми си била съвсем нормална!
Последно ( че си го изкарват и върху мен, гъбаркат се..
) в тази насока се произнесе проф. Григоров, изтъкнат специалист от втора гр. болница в София. Прегледа ме с ултрамодерен ехограф , но най-интересното което каза, беше, че такова нещо като "прегъната жлъчка" - нямало и той това го повтарял постоянно на студентите си..
НА база моите знания до момента , състоянието "прегъната жлачка" най-вероятно е МОМЕНТНО. И както и според проф. Григоров - физиологично, тоест - нормално.
Същото,както в началото споменах, май е и с "каскадният стомах". Пазя си всички изследвания в куфарче
( не в куфар все още
) и веднага мога да извадя това от миналата пролет , където при изследване на рентген във Варна (с бариева каша и в различни наклони на тялото ) ми установиха, че съм имал
каскаден стомах. Прочетох за него, че е доста неприятно и опасно състояние , с което може да се обяснят много проблеми в храносм. система !
Споделих за това на сегашният си фаворит,(когото считам за най-компетентен между всички посетени от мен) - д-р Вл. Драганов , шеф на гастроотделението в раковата болница, София. Той се засмя и каза , че нямало такова нещо
, защото стомахът в различни моменти от деня изменял формата си ! Това беше този месец май. Тогава той ми направи и гастроскопия и потвърди , че никакъв каскаден стомах нямам!
А сега де..
Най-интересното е друго , обаче.
Аз бях при него по повод продължаващите повече от година циклични тъпи болки в хранопровода. Които , според водената за най-добра във Варна в тази област, (доц Атанасова ,шеф на отделението в "Света Марина" ) се дължали на това, че имам рефлукс-езофагит! ( пазя си документа )
Аз цяла година си живея с тази диагноза, поставена ми от най-добрият специалист във Варна ( нали така) и си се лекувам по моите си начини, без да вземам ( естествено
) нищо от предписаните от нея лекарства ( Нексиум )
В един момент , реших, че хранопроводът ми вероятно е силно увреден от стомашните киселини ( което се случва винаги ! при нелекуван рефлукс! А той почти никак не се лекува! Това е едно от най-упоритите състояния, които медицината успява само да потисне с много силни и с тежки странични ефекти лекарства )
( Естествено , междувременно чета седмици и месеци за тези нарушения , никой не иска да е болен..
)
ТА, викам си - сигурно всичко вътре ми е вече "на пастет"
, ами поне да се види дали е "гъши", дали е "свински"..
)
Обаче бях силно изненадан, когато д-р Драганов ,след гастроскопията , ми каза, че нито по хранопровода, нито в стомаха , нито дори в началният сектор от тънките черва , има някакъв проблем. Дори и гастрит съм нямал ! ...( на документа пише "нормална ендоскопска находка" )
Е, питам го, как бе Драганов, нямам нищо, нали имам рефлукс-езофагит? Нали имам болки разни, даже направо - разнообразни!
?
- "Не е било руфлукс" , ми отговаря. Хранопроводът щеше да е доста повреден ..
- Е какво е тогава?
- Спазъм. По цялата система.
А сега де , върви и търси причината за спазъма.. "на нервна почва" , това е ясно..
( Освен това д-р Драганов ми каза, че понятието "хиперациден гастрит" е отживелица . Няма такъв гастрит.
След като нормално в стомаха киселината е 1.5 , колко да е при гастрита с "повишена " киселинност? )
Какво излиза - или съм имал рефлукс, който съм излекувал,( който уж не се лекува ) или отново диагнозата е била погрешна.
Та така, Силве, обремених те, но се надявам да съм бил от полза,
Най-вече, трябва много да се внимава преди да си щамповаме някоя диагноза и не знам вече какъв подход е нужен за да разберем какво наистина ни има.. но не бива да се отказваме, поне през свободното си време
А ти, освен да намериш някой специалист, според който нямаш прегъната жлъчка и тогава да почнеш пречистването?