Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Гъбите  (Прочетена 8343 пъти)

valentingn

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re: Гъбите
« Отговор #20 -: 29-09-2009, 19:47:47 »

Извинявам се за спама!valentingn,харесват ми твои публикаций и мисля,че си интелигентен човек.В желанието си да те харесам повече,ще си позволя малко наставления.Освободи се желанието да налагаш мнение(без никакво значение,правилно или погрешно) и да търсиш изява като гуру.Идвайки с идеята насилствено да образоваш и налагаш мнения,предизвикваш напрежение и негативни емоций,които никой не желае.Поведението ти е продиктувано от самота и липса на внимание в личния ти живот.Опитай тук да задоволиш тази си потребност с подходящо поведение.В противен случай би задълбочил кризата си.Пожелавам ти да те видим в друга светлина.

Благодаря за психотерапията !!!, къде да изпратя хонорара ви моля ??
Ще се върнете ли най накрая в темата Кои видове гъби от хилядите по земята ще се обсъждат и как (дали ) ще се приемат ?
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #21 -: 29-09-2009, 21:02:39 »

Свеждаме заглавието до два под въпроса: Кои гъби, сорт и латинско наименование и как приети, сурови, сготвени, сушени, тинктура на прах.....
Никак. Мъртва храна са. Затова са и толкова тежки...храносмилателната система не бива изобщо да се товари, тъй като взема ''тока'' на цялото тяло :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
« Отговор #22 -: 29-09-2009, 21:10:45 »

Петко, имаш ли възможност да кажеш къде си го чел това за гъбите..понеже спомена че йогите не ги препоръчват..
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #23 -: 29-09-2009, 21:14:11 »

В различни сайтове е споменато това за гъбите. Иначе и моя гуру го е казвал и от други хора съм го чувал. Но ако държиш ще ти намеря инфо и утре ще го постна ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Angie

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
« Отговор #24 -: 29-09-2009, 21:20:41 »

Ако не те притеснява, Петко, ще се радвам да намериш източник. Благодаря!
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #25 -: 29-09-2009, 21:28:14 »

Моля! Утре ще постна тук ;)
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #26 -: 30-09-2009, 15:16:25 »

Ето една статия, в която се споменава за гъбите, че е добре да се изключат -
http://www.zaneya.com/post/519
Част от статията:
"За храненето
Смята се, че с йогата задължително трябва да се приема и специална ведическа храна. И това наистина е така. Ето главните правила, отнасящи се за храната, при занимания с йога:
- Под ведическо хранене трябва да разбирате вегитарианство.
- Изключват се гъби, сирене, яйца, чай, кафе и други вредни продукти (особено захар) – дори лук и чесън!
- Основното хранене за деня е в 12 часа на обед.
- Храненето трябва да се извършва при пълно спокойствие. Не бива докато се храни, човек да се ядосва, натъжава или радва.
- Храната трябва внимателно да се сдъвква.
- Яде се до тогава, докато чувствате глад.
- Яде се бавно.
- Използват се подправки за улесняване на храносмилането.

Като обобщение
Преди да започнете заниманията по йога трябва добре да обмислите всичко и да осъзнаете, че е недопустимо да се занимавате с йога само, за да намалите теглото си или просто да достигнете до добро състояние на мускулите си. Без пълно разбиране на целите на това древно изкуство, без знания за историята и основите му е невъзможно да постигнете, каквито и да е успехи в него. Без да работите над себе си, над своя характер и вътрешен мир не можете да постигнете желаната хармония.
И накрая – докато фитнесът може и да е временно явление в живота ви, йогата трябва да се превърне в част от ежедневието ви, в основа на вашата екзистенциална философия."
Активен

hdeshev

• Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
« Отговор #27 -: 30-09-2009, 17:38:01 »

- Изключват се гъби, сирене, яйца, чай, кафе и други вредни продукти (особено захар) – дори лук и чесън!

И аз съм срещал напътствия, че йога препоръчва да се избягват (освен гъбите) лука и чесъна. Обаче никъде никой не казва защо.

Сега чичо гугъл ме упъти към една статия за будистките ограничения в храненето: тук. Цитат (болднатото е от мен):

Цитат
However, compassion alone does not  account for the prohibition against
garlic and onions which is also laid down in the story. These are in fact just
two of the five so-called “piquant vegetables” or “pungent roots”: garlic,
onions, scallions, leeks, and chives  (which are all forms of onions and
belong to the lily family) (Huyen-Vi 2003). In certain Mahayana groups
they are referred to the five paevayayas, and eating them is a duskrta, a sin
requiring confession to another cleric  (Sze-bong 1994: 115). It is believed
that they cause irritability of temper,  and if cooked act as an aphrodisiac

(Huyen-Vi 2003). Interestingly, this  prohibition is not unique to the
Buddhist tradition, and we can perhaps look to other traditions to
determine its reasoning. “The Yoga Cookbook” (Sivananda Yoga Vedanta
Center 1999: 11-13) divides foods into three categories. This includes the AXIS MUNDI 2002/2003 ARTICLES

Sattvic foods (grains and vegetables), which increase life and purity, the
Tamasic foods (meat, fish, eggs, and intoxicants), which are impure and
putrid and the  Rajasic foods (anything excessively spicy, bitter, or sour,
including the five pungent roots). This last group is believed to over-
stimulate the body and mind, thereby destroying the balance that is
necessary for happiness.

Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #28 -: 01-10-2009, 05:07:28 »

Да, точно така е. Моят гуру ми е казвал това. Чесънът, лукът, силният чай, кафето правят човек действен. Тоест храната не бива да го възбужда по тоя начин. И затова се забраняват. Обаче няма лошо да си направиш един зелен чай примерно. Въпросът е да не го направиш силен. То се усеща лесно дали те прави действен. Аз си хапвам и чесън и малко лук. Обаче една скилидка...ако изям 4, тогава нещата са съвсем други. Усеща се. Но кафе не бива. Освен че те прави действен, то вкарва и лош дъх, пречи малко или много на стомашно-чревния тракт...изобщо не е за хора ;D Освен това се привиква. А на човек не му трябва да привиква към нищо. Защо зорлем да ставаме зависими. Пък и си има адекватен заместител.
В България имаме такава палитра от билки, а ние чужда билка ще ползваме - кафето ;D Безсмислено е...Но пък нали е модно...пуста мода...ше ни изяде главата някой ден :Confus_3: ...направи си един чай от истински билки(не от пакетче), добави истински мед и истински ябълков оцет и ето ти кефа...пък след тва ми предложи кафе или шотландско уиски...хахахах...да не съм болен да го пия...въпрос на чиста мода и маркетинг...ние българите какви билки си имаме...е, верно, нямат реклама като при уискито, но са навсякъде около нас...просто трябва да ги потърсим и ще ги намерим ;)
« Последна редакция: 01-10-2009, 05:11:39 от Petko »
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #29 -: 01-10-2009, 05:29:07 »

Че кафето и силният чай, а и шоколадът са ми разтрепервали парцалите, така е.
Но от чесъна така ми се доспивааа. Въпреки това го ям, защото го обичам.
Знам, че лукът и чесънът нарушават чревната флора.
Активен

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #30 -: 01-10-2009, 05:36:22 »

Че кафето и силният чай, а и шоколадът са ми разтрепервали парцалите, така е.
И аз така....доста пъти ми се е случвало. Особено с кафе. Няколко пъти съм се прибирал с почти двоен пулс...лягам и имам чувството, че идва краят ;D :D :D
Знам, че лукът и чесънът нарушават чревната флора.
Не знам за чревната флора, но нали обезпаразитяват вътрешно ;D Пък и на чесъна му се приписват някакви уникални свойства...ще трябва да го проуча ;D
Активен

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #31 -: 01-10-2009, 05:43:51 »

Петко от една порода сме с теб.  :D
Това, което писах за лука и чесъна е според Аюрведа. Но не съм запозната из дълбоко. Забелязах, че бате Бино е по-запознат. Дано се включи.
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #32 -: 01-10-2009, 07:42:31 »

:kisss:Тъй, тъййййййй, пак сте я задълбали у тигани...Ааааааааааа, ВСЕКИ ин-ди-вид
който е пораснал на еволюционно ниво / ЙО-ГА , нек Петко да ни светне какво точно е тълкуванието на думичката..., е пътя на тези порасналите, там нещата наистина стоят в точно определени граници и правила- НО- до там трябва да се стигне напълно ДОБРОВОЛНО И О-СЪ-ЗНАТО , без каквото и да е насилие над волята и желанията - да стане ЧАСТ от бита ,ежедневието...т.е живееш напълно доброволно и си щастлив от този си начин на живот - той ти носи нови въможности за живот, но и ТИ носиш НЕЩО на живота!!!
Дали , гъби, чесън, лук или билки-свежилки - всичко по реда си!!!Бавно и постепенно ще "събличаме" от себе си желанията да консумираме материална!!!храна...и ще преминаваме на... хай познайте - каква!!! :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #33 -: 01-10-2009, 08:07:17 »

Дааа, бабо, много мъдро казано :flowers2:
"Йога означава съединение, свързване, сливане. Когато към мислите се прибавят и нашето волево усилие и  концентриран “ум”, то това е Йога. Йога означава начин на живот, който прави възможно постигането на пълноценно физическо, духовно и морално здраве. Йога не се ограничава от касти, религия, пол, възраст. Техниката на Йогата е строго научна. Йога означава дисциплина на ума и тялото.
Целта на Йогата е възстановяване на човешката автентична самоличност."
За целия текст и повече инфо - http://klubamrita.hit.bg/about.html ;) :love_028:
Активен

mariiina

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
« Отговор #34 -: 01-10-2009, 10:03:44 »

:kisss:Ееееееее, чухте ,ил не чухте???? :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Страницата е създадена за 0.095 секунди с 21 запитвания.