Здравейте! Ще споделя аз какво използвам за чистене. Съставките са:
- алкохолен оцет
- сода бикарбонат
- лимонтузу
- топла или вряла вода
- капки етерично масло
- боракс
Като универсално почистващо средство ползвам разтвор от алкохолен оцет, сода, вода и няколко капки етерично масло за аромат. Разтравям ги в шише от препарат за прозорци, заради удобството на пръскалката. С този разтвор чистя и в банята, и в кухнята, а дори и праха. С него също напръсквам мокета, оставям 20-30 минути и минавам с прахосмукачката. Това освежава мокета и го почиства.
За почистване на котлен камък най-ефективното средство, което съм срещала и ползвала някога, е лимонената киселина. Мивката в кухнята ми е алуминиева и бързо побелява от котления камък. За да го изчистя, намокрям мивката, посипвам лимонтузуто навсякъде, като не се старая да оставя цял пласт от него, напръсквам го отгоре с вода и го оставям за 20-тина минути. Колкото по-дълго седи, толкова по-малко ще се наложи да се търка след това. Общо взето търкането е само колкото да се махне лимонтузуто, което вече е разградило камъка. Не знам дали ако седи няколко часа ще повреди самата повърхност, затова 20-тина минути мисля че са достатъчни. По същия начин действам и в банята, само че там напръсквам и с оцет, защото там камъка е по-упорит, а с оцета прави реакция.
За премахване на петна от дрехите използвам сода. Намокрям петното, посипвам сода, напръсквам я с вода и забравям за дрехата докато содата изсъхне. Като изсъхне просто се изтръсква. Петното изчезва с нея. За избелване ползвам боракс. Него го ползвам и за да махна насъбралата се влага по кухненските мебели.
За пода използвам чиста водица, само че пускам само топлата вода, и капвам няколко капки етерично масло за аромат. Врялата вода и сама убива доста от бактериите по пода.
За дървени повърхности съм ползвала сок от лимон със зехтин.
За пране ползвам едни специални топки, също и специални орехчета. Също и обикновен сапун на растителна основа, който мисля да се науча да си правя сама. За омекотител- пак оцет. Една продавачка ми каза, че слага оцета заедно с перилния препарат, а не накрая на съответната програма, защото ако го сложи по-късно, при гладенето дрехите и отпускат слаба миризма на оцет. Когато пера на ръка много не придирявам, миризмата на оцет тъй или иначе се изпарява. Оцета всъщност си е основна съставка на омекотителите, защото той унищожава котления камък във водата, който прави дрехите твърди
Какво забравих? Аа, съдовете. Ползвам Seventh Generation. Не знам дали всички в този форум не готвят въобще, но за тези които ползват съдове за готвене и им се налага понякога да търкат- най-лесно става със сода.
Ами това е май. Извинявам се, че се получи толкова дълго! Дано да е полезно за някой