Искам и аз да споделя моят опит с дъвчещите сокоизтисквачки.
Бях се спрял на вертикален модел, и след дълго проучване, установих че повечето се произвеждат от една и съща корейска фирма. (Някъде бях чел, че са патентовали вертикалните дъвчещи сокоизтисквачки) Просто всяка фирма си лепва нейното лого и ги продават като собственни модели. Все пак има разлики - различен дизайн на корпуса, различен електромотор, но основните части които всъщност дъвчат и правят сока са еднакви. Тук е момента да отбележа, че ситото (цедката) на някои сокоизтисквачки е направено от някакъв "супер-твърд" материал(пластмаса), и съответно не се чупят лесно. Такава е Omega VRT330HD, Hurom Slow Juicer, Kuvings, може би и други. (повече за това четете по-долу)
Проучих за внос от чужбина, но те тежат много, и с доставката излизат доста солено - от порядъка на 800лв. Затова се разтърсих за подобни сокоизтисквачки в България, и се спрях на GORENJE JC4800 VMX (430лв от Технополис). Имаше и по-евтин вариант TAURUS LIQUAJUICE (260лв), но като я тествах в магазина видях, че мотора много шумеше, и затова избрах GORENJE-то (имаме малко дете, за което правим сокове и през нощта). Гледам сега са пуснали и някаква SANG SJ-150 (200лв) - за нея не мога да кажа нищо, но е добре че има алтернатива и за хората с по-малко средства.
Аз имах лош късмет с моята GORENJE, и поради производствен дефект, 17 дни след като я купихме се счупи ситото (цедката в която се върти дъвчещия винт, и цеди сока), и почна да тече сок в моторното отделение. Оказа се че не мога просто да я върна, а трябва да я закарам в сервиз. Закарах я, и седмица след това ми се обадиха, че са ми я сменили с нова! Друг важен момент при избора на сокоизтисквачка според мен е и поддръжката/сервиза. От GORENJE останах много доволен в това отношение, и това е още една причина да си вземете сокоизтисквачка от България. Трябва да призная. че за тези 17 дни и стопихме лагерите на тая сокоизтисквачка - понеже беше нова придобивка, сме си правили сокове по 10-15 пъти на ден.
Сега малко впечатления за моята GORENJE JC4800 VMX. Като изключим неприятният момент в началото, сме супер доволни от тази машина! Докато беше в сервиза взехме центробежна сокоизтисквачка от родителите ми, и мога да кажа, че разликата между двете е като разликата между ден и нощ. GORENJE-то е супер тиха, много по-бързо цеди сок, много по-универсална е, и супер лесно се почиства. С центробежната постоянно трябваше да се съобразяваме кога правим сок, щото меко казано звучеше като дъскорезница. Очаквах съседите всеки момент да извикат полиция и да ни обвинят, че правим производственна дейност в апартамента
Може би има центробежни които правят по-бързо сок от GORENJE-то, но си представям какъв шум трябва да вдигат те. За мен голямо удобство е това, че просто пускам плода в отвора, и не ми се налага да го натискам за да се цеди - GORENJE-то само си го поема, с необходимото темпо. Аз през това време мога да отрежа следващото парче плод, а не да губя време предварително да ги нарязвам. Почистването става супер лесно - просто наливаме топла вода, и тя се самопочиства. Не се налага да я разглобяваме - след като водата мине, вътре не остава нищо. Естественно, в края на деня я разглобявам и измивам щателно със веро. Но през деня не си играем да я разглабяме - ние правим поне по 10 пъти на ден сокове. Просто не остава време да засъхнат каквито и малки парченца да са останали след промиването с топла вода.
Относно материала на ситото (цедката) - нашата не пише да е от супер твърдия материал (General Electric Ultem), но пластмасата изглежда да е същата като дъвчещия винт. Дъвчещия винт пък на всички модели които пише да са от Ultem материал изглежда абсолютно същия като на GORENJE-то. Което ме кара да си мисля, че и на GORENJE-то ситото е от Ultem. От друга страна, на моделите които твърдят, че са с Ultem (и винта и ситото), се вижда, че ситото е едно такова прозрачно и оранжево. Може би Ultem пластмасата може да е всякакъв цвят - не знам. Като цяло не виждам как ситото може да се счупи ако не се претоварва. Четох в интернет, че на някои хора ситото им се чупи, но според мен ако много твърдите плодове/зеленчуци се нарежат на по-дребно, няма как да стане това. Ето един пример: Ако сложа много дълъг морков в отвора, сокоизтисквачката си отрязва по едно парче от моркова на всеки оборот на винта. На третото/четвъртото парче сокоизтисквачката блокира понеже има 3-4 парчета които наведнъж трябва да сдъвче. Според мен трябва да се избягват такива моменти, защото това е най-големия зор който ситото може да види (нарязвайте моркова на по-къси парчета, или го задържйте в отвора след второто парче, и продължавайте след като първите две се сдъвчат напълно). Ако мотора не е калибриран добре да спре при усилието което е допустимо без да се пръсне ситото, може да се спука (ситото). Затова по-добре да се избягват блокиранията на тези машини според мен.
В заключение - моята препоръка е вертикална дъвчеща сокоизтисквачка. Хоризонталните също сигурно са добри, но на мен не ми хареса че са с малък отвор (повече работа с нарязване на плодовете/зеленчуците), и на всичкото отгоре трябва да натискаш като ненормален с буталото за да поеме плода/зеленчука (за жените определено ще е проблем). Затова пък хоризонталните правели сок с по-малко пулпа. Моята вертикална доста често прави сока по-скоро като нектар. Но пак зависи и от плода който ползваш. Пример - със стари ябълки сока става с много пулпа. Ако ползвам обаче пресни ябълки сока става с по-малко пулпа. В Промаркет има едни "зелени ябълки", от които става доста хубав сок с много малко пулпа. От моркови и цвекло пък става още по-бистър сок.
Ами това е, надявам се да няма лимит за големината на постовете