Witch111, реших да се включа, като споделя конкретен проблем и неговото решение, макар да не е точно същия, но подходът към него би бил същия. И така, за какво става дума?
Преди почти пет месеца съпругата ми се почувства зле - силни болки в корема, гадене, повръщане и диария. Прегледът отхвърли вирусна инфекция или хирургичен проблем и докторите приеха, че се касае за обострен гастрит (какъвто дотогава не беше установяван, а и в последствие гастроскопията не показа такъв). Предписаха стандартно лечение и диета за ситуацията, подобна на тази на баща ти, и казаха, че за седмица нещата ще се оправят. Да, но не се оправиха, а се задълбочиха. Диарията не спираше, правеха допълнителни изследвания и нищо не установиха, не откриха инфекциозен причинител (лежа в Инфекциозна болница). Няколко години по-рано бяха открити камъни в жлъчката и сега се насочиха да търсят причината там. Камъните се оказаха пораснали, жлъчката - уголемена и възпалена. Решиха, че вероятно тя дразни панкреаса и диарията е следствие от това. Жлъчката беше махната - наистина мехура беше в много лошо състояние, реално не е изпълнявал никаква рола, камъните бяха шест на брой по един сантиметър всеки. Следоперативното възстановяване протече нормално, но диарията, след около месец затишие, се появи отново. (Тук трябва да уточня, че през цялото това време съпругата ми се хранеше само със запичащи храни, почти нищо сурово, изцяло според указанията на лекарите). Отново започнаха какви ли не изследвания, вкл. колоноскопия, хормонални и др., но причинител не беше установен. Последно се бяха консолидирали около мненито, че това е дисбактериоза, което не ни звучеше много убедително,защото жената за цялото това време изпробва всички предлагани на пазара пробиотици, но нямаше дори минимален резултат. Тогава решихме да отидем при д-р Гайдурков - аз бях чел неговите книги, а освен това познавам няколко човека, които ходят при него и споделят отлични резултати. Той наистина помага, но мен лично ме дразни отчетливо изразеният му афинитет към парите. И така, отидохме при него и представихме цялата история, показахме назначената диета (на практика без сурови храни в нея) в очакване да разберем какво ще ни каже. Той назначи съвсем нов начин на персонализирано лечебно хранене - с доста сурови храни (салати сокове, ядки), много подправки, зърнени, бобови и суров жълтък ежедневно (яйцата са забранени за хора без жлъчка от стандартните лекари). На практика той обърна изцяло диетата й - почти всичко, което беше забранено в досегашното й хранене, той го назначи, а забрани разрешение и препоръчвани като здравословни от болницата. На нашия въпрос защо тези храни са били забранени преди това, той отговори, че няма представа защо ги забраняват. В допълнение каза да спре приеманите дотогава дуспаталин и креон. Ние бяхме в голяма дилема какво да правим - човек с диария от месеци, доста отслабнал, с почти постоянни болки в корема и т.н. да мине на хранене с такива храни. Имахме сериозни опасения, че това неминуемо ще засили оплакванията, но Гайдурков каза, че е възможно в първите един-два дни да има известно влошаване, но след това непременно ще отмине. Жената не се решаваше да започне, но все пак замисли, че няма алтернативи и е по-добре да опита. Това започна преди седмица и за наше изумление нямаше никакви негативни реакции - не само болки, но и диарични изхождания няма. Поне засега. Още е в началото, но мисля, че след като до момента всичко й се отразява добре, няма причина за напред да се влоши. Тук трябва да спомена и още нещо - до преди започване на този хранителен режим, фекалиите й бяха само и единствено с тъмно зелен цвят, а сега са с нормален. И макар да има в някои дни по две или три изхождания, те не са диарични и не са съпроводени с болки. След две седмици трябва да е на втора консултация, на която да отчете постигнатите до момента резултати и да разшири списъка на приеманите храни. Ще видим какво ще стане в бъдеще, но засега нямаме причина да не сме доволни - тя се храни с неща, за които си мислеше, че няма да вкуси повече и то без това да й създава проблем.
Направих това дълго описание, защото според мен би ти помогнал да си отговориш на въпроса. Най-добре е да прочетеш книгата на Гайдурков "Човешкото хранене" - чрез нея ще се ориентираш за какъв точно начин на хранене става дума и защо точно по този начин. Както бях писал в темата за тази книга във форума, аз имам известни резерви относно някои негови становища (както и ти казваш - да не бъдем толкова крайни), когато става дума за храненето на здрав човек, но по отношение на болните, мисля че е усетил правилно нещата. От опит трябва да кажа, че такъв тип хранене не е лесно и евтино - всичко трябва да се приготвя в домашни условия и по различен от традиционния начин, което отнема страшно много време всеки ден (готови храни отвън не можеш да си купиш), а и продуктите не са евтини, но когато си стигнал до такова положение като при моята жена, нямаш много избор.
Ако имаш желание да запишеш баща си за прием при него, когато се обадиш по телефона, поискай да те приеме по-скоро заради състоянието му, защото иначе ще ти дадат час за след три-четири месеца. Което е малко маркетингов трик - реално в почти всички случаи имат свободни часове и по-рано, но демонстрират несекващ наплив, което да използват като причина за постоянното и необяснимо с обективни причини качване на цените.
Това е засега от мен, дано да е от полза.