Смятам, че за човек, който не е (и няма желание да става) веган или суровоядец, разделното хранене е идеален режим - дори месото/сиренето/рибата, съчетани с голямо количество зеленчуци, стават, айде ако не полезни, то поне безобидни, тъй като ензимите в зеленчуците в голяма степен неутрализират вредния ефект от животинските протеини. Същото важи и за скорбялата - хлябът, картофите, зърнените - ако се съчетават с голяма салата и нищо повече, това е много по-добър вариант, отколкото ако се мешат помежду си. Вярно е, че голям процент от успеха на разделното хранене се дължи на преобладаващите зеленчуци и яденето на плодове отделно, но и правилното съчетаване има значение. В една тема вече писах и че дори чаша мляко (сега "любителите" на млякото да не мъ набият
) не носи вреда, ако е между храненията (в разстояние 2-4 часа) и без нищо друго (Нескуик-ове, кифли-мифли и прочие). А повечето хора са свикнали да сядат на масата пред 1/2-килограмова пържола, наджвъчкана с картофи, + 4-5 филии бял хляб и, само 2-3 зеленчука, сгушени на ръба на чинията, все едно за украшение... Еми, разликата е огромна
.
П.П. Радулче, ще ме прощаваш, но има
голяма разлика и между човек, който е изключил
само месото (но не и млечните) и човек, който
не е изключил нищо. По отношение на веганската идеология, може би няма, но има
по отношение на здравословното състояние. Не искам да споря за наименованията, не съм толкова наясно. Щом казваш, че няма лакто-вегетарианци - хубаво, няма. Щом не съм вегетариянка, като не съм яла месо повече от 10 години, но от време на време пия мляко (и то щото ми е вкусно, не щото смятам, че е полезно) - добре, не съм вегетариянка
. Но ако за теб - която се храниш толкова здравословно от маса време и си здрава - няма разлика дали ще включиш в менюто си само риба, или домашно кисело мляко, или някакви си пъдпъдъчи яйца (от "вредните" продукти), все е еднакво "лошо", то за един човек с хиляди болести, който години наред се е тъпкал безразборно с боклуци, има разлика, и то огромна. Не е зле в такъв случай да признаем и малката крачка прогрес на човека, отколкото да му натякваме колко мнооого още има да извърви
. Апропо, от много време се опитвам да убедя баба си, която пие лекарства с шепи и играе на "Не се сърди човече" с тях, да махне дори само месото от менюто си, и че така ще се почувства с пъти по-добре... никакъв ефект. Без коментар.
Освен това мога да ти кажа, че на обществени места, само ако месото махнеш (поне в България), си подложен едва ли не на дискриминация. Като оставим настрана разни тъпи въпроси от сорта на "Ми добре де, тогава с какво се храниш" и коментари от роднини и прочие "Ще си спреш растежа и такава, ниска, ще си останеш/Ще ти станат чупливи костите...", в България доскоро почти не можеше да се намери обществено заведение където да има и едно ястие без месо (дори салата!). Вярно, че последните години, с появата на здравословните магазини, ресторанти и прочие, нещата се промениха доста. Но по-рано (около 5-6 години) лично аз направо се чувствах дискриминирана от факта, че не ям месо - не можех да седна на пица с приятели, щото нямаше пици, дето да не съдържат шунка/бекон/филе/луканка/кренвирши/други гадости; не можех да поискам да ми махнат шунката от салатата, щото келнерите се мусеха и викаха, че "то така трябвало"... В родния ми град съседи и приятели се шегуваха, че съм била "капризна" или "неудобна" гостенка - демек, нямало с какво да ме почерпят (по простата причина, че за тях нещо, дето не съдържа месо, не се равняваше на храна!). Не че на мен ми пукаше де
.
И ти не приемай поста ми като заяждане, нито искам да обидя някого, но ми се струва, че именно по отношение на такива изказвания, като твоето горе, беше писал човекът с ник ggbg в темата "Да изразя разочарованието си...", и много бързо всички го нападнахте. А все пак, не е зле да се замислим как звучим понякога на човек, който не е толкова наясно с нещата... Е, всеки има право на мнение.